Hirdetés

A horror nagymesterétől - Az élőhalottak éjszakája ismertető

|

“Senki sem tudja, honnan jöttek… Senki sem tudja, mitől éledtek fel… De az biztosan látszik: Emberi húsra éheznek!”

Hirdetés

Ki a rendező: George A. Romero, a horror- és zombifilmek koronázatlan királya és egyben reformere, aki a rendezés mellett írással, színészettel és zeneszerzéssel is foglalkozik. Korai éveiben főleg rövidfilmeket és reklámfilmeket forgatott. A hatvanas évek végén, 1961-ben barátaival együtt megalapította az Image Ten Productions céget, majd John A. Russo segédletével 1968-ban közösen elkészítették minden idők leghíresebb horrorját, Az élőhalottak éjszakáját, mely örökre meghatározta ezen műfaj irányvonalát, sőt az egész filmgyártásét is (a neves National Film Registry of the Library of Congress 1999-ben érdemesnek tartotta megőrizni a film egy kópiáját). A produkció bemutatása után szinte azonnal kultuszfilmmé avanzsált, és Romero felépített egy olyan zombiuniverzumot, melyet máig sokan próbáltak meg lemásolni, de egyikük sem volt képes felvenni a versenyt a mester mindmáig érezhető legnagyobb hatású alapművével, és mely univerzum trilógiaként folytatta szárnyalását még két remekbeszabott folytatással, nevezetesen a Holtak hajnalával (Dawn of the Dead, 1978) és a Holtak napjával (Day of the Dead, 1985), mely a sorozat legköltségesebb és legnagyobb volumenű darabja lett.

Romero zombifilmjeivel vált igazán elismert rendezővé, de természetesen nevéhez más stílusú alkotások is fűződnek. Tett egy kitérőt például a dráma irányába az 1971-es, There’s Always Vanilla c. filmjével. 1977-ben elkészítette a Martin-t, mellyel megreformálta a vámpírtörténetek műfaját. A film további érdekessége, hogy ebben a filmben dolgozott először Tom Savini trükk- és maszkamesterrel, aki később rendszeres alkotótársává vált. Továbbá Romero rendezte a Csonttörő (2000) című horrort is, illetve Stephen King: Halálos árnyék (1993) c. könyvét is ő vitte vászonra.

A Guts1983 által írt terjedelmes ismertetőt a linkre kattintva olvashatjátok tovább.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)