Hirdetés

A Jagged Alliance 3 lehet az a folytatás, amelyik megtöri az átkot

|

Hogy milyen nehéz létrehozni egy kultjáték méltó utódját, arra tökéletes példa ez a hányatott sorsú franchise.

Hirdetés

Noha a most épp ingyen osztogatott 1994-es Jagged Alliance, majd az azt követő Deadly Games sem volt rossz, a Wizardy sorozatról ismert Sir-Tech csak öt évvel később ért fel a taktikai játékok műfajának csúcsára a Jagged Alliance 2-vel. Arulco felszabadítása a román származású diktátor, Deidranna rémuralma alól megboldogult ifjúkorom meghatározó élményei közé tartozik.

Sajnálatos csődje előtt a Sir-Tech még összerakott egy kiegészítőt Unfinished Business címmel, de azóta minden egyes kísérlet a Jagged Alliance esszenciájának megragadására csúfos kudarcba fulladt.

Hirdetés

Pedig próbálkozók akadtak szép számmal, de kivétel nélkül ugyanazon a banánhéjon csúsztak el: megpróbálták újra feltalálni a kereket, azaz megreformálni a JA2 még mai szemmel is rendkívüli alapossággal kidolgozott és precízen egymáshoz illesztett játékmechanikáit, minek következtében a végeredmény jobb volt alkotóelemei összességénél. A körökre osztott harcok valósidejű megoldásra cserélése csak egyike volt az átgondolatlan és szükségtelen újítási törekvéseknek, amelyek pont azt hagyták figyelmen kívül, hogy mire vágynak azok a százezrek, akik hajdanán megvásárolták a klasszikus epizódokat.

Rajongóktól rajongóknak

Na ez az a hiba, amit a Tropico szérián és a Surviving Marson edződött Haemimont semmiképp sem akar elkövetni. A bolgár stúdió fejlesztői megszállott rajongóknak vallják magukat, és régi vágyuk teljesül azzal, hogy végre foglalkozhatnak az egyikkel a három kedvenc franchise-uk közül. Hogy melyik lehet a másik kettő, az nem derült ki a THQ Nordic által tartott prezentáción, az viszont igen, hogy a Haemimont kereste meg a kiadót, és győzte meg a döntéshozókat arról, hogy senki másnál nem lenne jobb kezekben a Jagged Alliance 3.

Ennek érdekében képletesen szólva szétszedték a korábbi részeket, kielemezve, hogy mit szerettek bennük (jellemzően a Sir-Tech műveiben) és mivel fogtak mellé a későbbi fejlesztők. Apróságnak tűnik, de sok rajongó már azon felhördült, hogy milyen silány karakterportrékkal szúrták ki a szemüket. Ezekre, a felbérelhető zsoldosok dossziéira és a többi részletre is kiemelt figyelmet fordít a Haemimont. Amit a trailerben láthatunk, nem végleges, hiszen még bőven van munka a Jagged Alliance 3-mal.

Biztató előjelek

Arulcót magunk mögött hagyjuk, és egy másik fiktív állam, az ásványkincsekben gazdag, ám becsületes vezetőkben szűkölködő Grand Chien politikai játszmáiba csöppennek zsoldosaink, akik között jó néhány ismerős arcot találunk (Fidelt, Ivant és a többieket). A sok lehetőséget és még több kockázatot rejtő ország felfedezésében, az NPC-khez fűződő kapcsolataink alakításában elég nagy szabadságot élvezünk majd, és tetteink a cselekmény alakulását is befolyásolják, miközben megpróbáljuk teljesíteni megbízatásunkat: ki kell szabadítanunk Grand Chien elrabolt elnökét.

A bérkatonák személyisége a hangulatra, múltbéli tapasztalataik pedig a harctéri teljesítményükre és az alkalmazható taktikákra lesznek hatással, továbbá meghatározzák fejlődési irányukat is a szintlépések alkalmával. Nyilván mondanom sem kell, hogy a körökre osztott a harcrendszer akciópontokra épül, és mivel embereink modern fegyvereket használnak, hangsúlyos lesz ezek testreszabhatósága. A sokszínű arzenál pedig arra garancia, hogy ne csak egyféleképpen közelíthessünk meg egy harci szituációt.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Az újabb keletű Jagged Alliance-ekből többnyire kispórolták azt az extra stratégiai rétegként felfogható metajátékot, amely többek között a felszabadított szektorok őrzésével megbízott milíciák kiképzését is magában foglalja. Az egyelőre csak PC-re készülő, de idővel minden bizonnyal konzolokra is ellátogató Jagged Alliance 3 ezt most visszahozza (ismét számíthatunk arra, hogy megpróbálják kicsavarni a kezünkből a birtokba vett területeket), és még meg is fejeli a kooperatív játék lehetőségével.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)