Hirdetés

A Kendo és a XXIII. Kendo Európa-bajnokság és Japán Kulturális Napok valamint GameStar Nyílt Nap!

|

Kendo - A kard útja. Gyere el és találkozz a GameStar szerkesztőivel Debrecenben, a Kendo EB-n!

Hirdetés

A Kendóról

A több mint 500 éves hagyományra visszatekintő kendó a harcos, kardviselésre jogosult japán nemesség körében fejlődött ki, hogy sérülésmentesen, biztonságosabban gyakorolhassák a vívást. Eszköze a shinai, a négy, csiszolt bambuszszálból készült bambuszkard. A védőfelszerelés elemei: a vállat és a torkot is védő sisak, a men, a védőkesztyű, a kote, a csípő- és altestvédő tare és a mellvért, a dó.

Érvényes találatot a fejre, kézre és hasra irányuló vágással és torokszúrással lehet elérni. A kendó látványos, dinamikus, erőteljes mozgáskultúra. Érdekes látványt nyújt a japán szamuráj-páncél mintájára kialakított felszerelés, és a mérkőzéseken megnyilvánuló japán harcosetikett.


Vívás közben a versenyzők folyamatos, hangos kiabálással (kiai) pszichikailag is nyomás alatt tartják az ellenfelüket. Minden egyes vágást hangosan, az eltalálandó felület nevét (men, kote, do, cuki) kiáltva jelzik. A szabályok gyorsan elsajátíthatók még annak is aki első alkalommal nézi a mérkőzéseket.


A vívók nem ütnek, vagy érintenek a bambuszkarddal, hanem vágnak a szó szoros értelmében teljes erőből. A mérkőzést három bíró figyeli, és ítéli meg az érvényes találatot (ippon). Az érvényes vágás megítéléséhez a következő szempontokat veszik figyelembe: a vágás megfelelő időben, helyen, hanggal, a kard és a test harmonikus, együttes mozgásával történjék. A versenyzők folyamatosan támadnak, védekeznek, a bírók csak végszükség esetén választják szét a vívókat. Emiatt a nézők folyamatos, kiélezett akciókat látnak, mindezt egyszerre négy pályán.

Jelenleg Japánban több mint 2 millióan kendóznak. Általános- és középiskolában lehetőség van arra, hogy a kendóval "kiváltsák" a testnevelésórát. A japán rendőrségen kötelező vagy kendózni, vagy judózni. Ezért minden rendőrősnek van saját kendó edzőterme. Japánban a kendó a mindennapok része, nem számít egzotikumnak, hanem a japán kultúra részének tekintik.

Egy mai átlag magyar ember nagyon keveset tud a kendóról, így minden új információ, kép, tv felvétel, plakát, vagy akár maga a szó önkéntelenül vonzza a figyelmet. Egyrészt érdekli embereket a felszerelés és szabályok, a néhol rendkívül gyors és agresszív mérkőzések, másrészt érdeklődnek a kendóban alkalmazott gondolkodásmódról, a hozzátartozó kulturális tartalomról is.


A látványon felül az olyan értékek, mint egyenesség, pontosság, dinamizmus, az első adandó alkalom kihasználása, összpontosítás, mindig a legjobbra törekvés, a tiszta győzelem teszik igazán vonzóvá a kendót, mind gyakorlói, mind nézői számára.

XXIII. Kendo Európa-bajnokság és Japán Kulturális Napok

 


A Magyar Kendo Szövetség 2008-ban elnyerte a XXIII. Kendo Európa Bajnokság rendezésének jogát, Magyarországon 2010. április 9-11. között. A háromnapos verseny hat kategóriában (női, férfi, junior egyéni- és csapatverseny) kerül megrendezésre a Főnix Csarnokban, Debrecenben. 35 országból 325 egyéni versenyző, 285 csapatversenyző, 165 delegációtag, 26 fő versenybíró várható.


A lebonyolítást a négy versenypályán 120 fős önkéntesekből álló magyar szervezőcsapat végzi. A nézőtéren 4000-en követhetik egyszerre nyomon a versenyt.

Az EB társrendezvényeként Japán Kulturális Napokat szervezünk a verseny helyszínén, ahová nemcsak a kendo, hanem a japán kultúra iránt érdeklődő nagyközönséget is várjuk.

Az esemény különlegessége, hogy egyszerre mutatjuk be a hagyományos és a mai modern japán kultúrát.

Többek között lesz origami, kalligráfia, sárkánykészítés, taiko dobkoncert, kyogen japán színház, gasztronómiai bemutató és anime napok Debreceni Anime Fesztivál néven.

Az anime szubkultúra rajongóköre Európában a legnagyobb Magyarországon, csak erre a rendezvényre több száz nézőt várunk.

És persze ott leszünk mi, a GameStar is a szép nagy pereputtyal, saját standdal, magazinokkal, Gyu-val, Mayerrel, és a többi GameStaros arccal, egy igazi vidéki GameStar nyílt nap keretében! Gyere el és találkozz velünk!


Célunk, hogy családi programot szervezünk, ahol az egészen kisgyermektől a felnőttig mindenki talál valami számára figyelemre méltót a versenyhelyszínen. Nemcsak passzív befogadóként, hanem aktív résztvevőként tekintünk a nézőkre, látogatókra. Programjaink minden esetben a nézőket, résztvevőket cselekvésre, részvételre, együttműködésre ösztönzi. Erre garancia a szakmájukat magas szinten művelő 21 meghívott előadó lesz, valamint a Kendo EB-k történetének legnagyobb Európa-bajnoksága.

Felkérésünket a verseny és kísérő rendezvényeinek fővédnökségére Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere Kósa Lajos polgármester úr elfogadta és reményeink szerint az egyik versenynapon megtiszteli rendezvényünket.

Részletes információk a rendezvény hivatalos honlapján.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)