Hirdetés

A PlayStation atyja szerint a metaverzumnak semmi értelme

|

Újabb kritikus hang szólalt meg a tech cégek aktuális őrülete kapcsán.

Hirdetés

Az elmúlt hónapok során a tech ipar legnagyobb szereplői sorra kürtölték világgá, hogy a metaverzumban látják a jövő kulcsát. Habár nem ők az elsők, akiket foglalkoztat a téma, az újdonsült lázat a nevét is Metára változtató Facebook indította be igazán még októberben. A Mark Zuckerberg vezette vállalat egy virtuális valóság-alapú közösségi teret ért a felkapott kifejezésen, amelyben egy alternatív életet élhetünk az avatárunkon keresztül.

Azóta pedig a Tencent, a Microsoft, a Niantic, a Unity és a Nubia is bejelentette, hogy dolgoznak a saját koncepcióikon, míg a világ nagyobb része egyelőre erős kétségekkel szemléli a "szép" új jövőt, amiben még a szemünket is monitorozhatják, hogy figyelmesen habzsoljuk-e a reklámokat. A szkeptikusok táborát erősíti például a Mátrix-sztár Keanu Reeves,  akihez most csatlakozott a PlayStation első három generációjának fejlesztését vezető Ken Kutaragi is.

Hirdetés

Az életműdíjjal kitüntetett japán mérnök nemrég a Bloombergnek adott interjút saját robotikai cége, az Ascent kapcsán. A tokiói startup szintén azon dolgozik, hogy virtuális elemekkel dobja fel a valóságot, ám ezt viselhető/viselendő kütyük nélkül tenné, hasonlóan a Star Wars hologramjaihoz. A természetesebb megközelítés híveként Kutaragi nem kifejezetten lelkes a többnyire VR-headsetekre épülő metaverzum kapcsán.

"A valóságban lenni nagyon fontos, a metaverzum viszont arról szól, hogy valami kvázi-valósat alkotnak a virtuális világban, én pedig nem látom értelmét, hogy ezt tegyük. Inkább lennél egy kifényesített avatar a saját éned helyett? Ez lényegében nem különbözik a névtelen online üzenőfalaktól."

A mérnök azonban nem állt meg ennyinél, és a headseteknek is kiosztott néhány kokit. Kutanagi nem ért egyet azzal, hogy ezek az eszközök elválasztanak minket a való világtól, és "egyszerűen csak idegesítőnek" tartja őket.

Ken Kutaragi az életműdíjának átvételekor 2014-ben.

Kétségtelenül erős mondatok, de üdítően hatnak egy olyan iparágban, ahol egyre kevesebbre tartják a valódi dolgokat. A metaverzumot pedig egyébként sem nehéz kritizálni, mivel egyelőre még nem igazán látszik körvonalazódni a nagy szavakból, hogy pontosan miben is lenne jobb ez a koncepció a hagyományos internetnél.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A PC Gamer egy zseniális példát is hozott erre Bobby Kotick, az Activision Blizzard King (ABK) vezetőjének képében. Múlt héten jelentették be, hogy a Microsoft felvásárolja a vállalatot,  ami többek között a redmondiak metaverzumának kiépítését is szolgálja majd. Kotick ezt próbálta nagy lehetőségként tálalni a CNBC-n, de csak addig jutott, hogy milyen remek lesz, ha a játékosok a Microsoft Teamset is használhatják majd a meccsek alatt. Alig várjuk, Bobby!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)