Hirdetés

A Steamre jöhet a Game Pass

|

Gabe Newell és a Valve nem tervez saját előfizetéses szolgáltatást, ellenben a Microsofttal szorosabbra fűznék az együttműködést.

Hirdetés

Az utóbbi két évtizedben a PC-s játékipar megkerülhetetlen szereplőjévé vált Valve, amely nemrég dobta piacra a Steam Decket, s bár kétségtelenül izgalmas az új hardver, a cég elsősorban piacterének köszönheti domináns pozícióját. Ezt remekül illusztrálja, hogy a Bethesda a minap úgy döntött, hogy saját platformját kukázva a Steamre költözteti játékait. Egy fontos szolgáltatás azonban még így is hiányzik a Valve rendszeréből, ami alapvetően alakíthatja át, hogy miként veszünk játékokat.

Ez nem más, mint az Xbox Game Pass, amiről nemrég Gabe Newellt is megkérdezték, és a Valve első embere világossá tette, esze ágában sincs szembeszállni a Microsoft előfizetéses rendszerével. Éppen ellenkezőleg, a felhasználók érdekében még együtt is működne a redmondiakkal.

Hirdetés

A Valve feje a PC Gamernek adott interjújában szóba került a játékok egyenkénti megvásárlását potenciálisan kiváltó havidíjas szolgáltatások kérdése. Erről Newell elmondta, hogy nem érdemes tőlük egy Steam Passre számítani, de az Xbox gyártójának előfizetése előtt gyakorlatilag nyitva állnak a platform kapui.

"Nem gondolom, hogy az előfizetéses szolgáltatás olyasmi, amit jelenleg nekünk meg kellene valósítanunk. De az ő [a Microsoft] vásárlóik között nyilvánvalóan egy népszerű opció, úgyhogy boldogan együtt dolgoznánk velük, hogy azt [a Game Passt] a Steamre hozzuk"

Az előfizetéses rendszerek működtetéséhez szükséges technikai infrastruktúra valószínűleg már megvan a Steam részéről, 2020 nyara óta ugyanis már elérhető a Valve platformján keresztül az Electronic Arts hasonló szolgáltatása, az EA Play is. A problémát viszont lehet, hogy a pénzügyek jelentik: a Microsoft látszólag a lehető legalacsonyabb szintre nyomta le a Game Pass árát, amit úgy alakítottak ki, hogy teljes egészében az Xbox gyártójához kerüljön a bevétel.

A Valve viszont hagyományosan harminc százalékot kér minden, a platformján végbement eladás után, emiatt pedig valószínűleg már nem érné meg a Microsoftnak a Game Pass árusítása. Tovább bonyolítaná a helyzetet, hogy a játékok Game Passben elérhető verziója sokszor különbözik a steames változattól.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ezzel együtt a steames megjelenéssel rengeteg új potenciális feliratkozót érnének el a redmondiak, ezért nem kizárt, hogy a jövőben valamilyen megállapodás születik majd a két cég között a Game Pass érkezéséről. A Valve feje szerint erről tárgyaltak is már a Microsofttal, de még nem értek révbe az egyeztetések.

"Beszéltünk az ottaniakkal elég sokat erről a témáról. Ha a vásárlóik szeretnék, akkor nekik kéne kitalálniuk, hogyan tudják ezt megoldani. Itt tartunk jelenleg."

- nyilatkozta a témában Newell.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)