Hirdetés

THQ árverés - kövesd az eseményeket a GameStaron

|

Ez lett a THQ címek sorsa. Hírek és pletykák folyamatosan frissítve - itt a GSO oldalán.

Hirdetés

Rendkívüli események előzték meg a becsődölt THQ hagyatékának kiárusítását, a GameStar folyamatosan követi az árverés híreit, pletykáit.

Van még mit elvinni

Miután a legnagyobb címek és fejlesztőcsapatok többé-kevésbé új gazdára leltek, a THQ-nál már csak néhány dolog maradt, amiket az elkövetkezendő hetekben árusítanak ki egy különálló eljárás keretében. 

A digitális irány a jó irány

Hamár ismét nyilatkoznia kellett, Jason Rubin elárulta, hogyha a THQ nem omlik össze, mindenképp a digitális disztribúció felé vették volna az irányt, és ez segített volna nekik kiláballni ebből az igen kellemetlen helyzetből.

"Úgy gondolom, hogy a közeljövőben a digitális disztribúció és az alternatív üzleti modellek az elköltött dollárok nagyobb százalékát juttatják vissza a kiadóhoz/fejlesztőhöz," - mondta Rubin. "Ezen változás következtében a THQ-nak pár éven belül lehetősége lett volna a túlélésre, a nagyobb kiadók pedig mégtöbbet fognak tudni profitálni."

"Az átállás következő pár éve igen megterhelő lesz az AAA játékokkal foglalkozó cégeknek."

Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az ár, amennyiért az IP-k és a stúdiók elkeltek, egyáltalán nem tükrözi azok értékét.

Megjegyezte, hogyha tehette volna, ő maga vásárolja fel a Vigilt, de erre a szabályozások miatt sajnos nem volt lehetősége.

Az együttérző ex

A THQ egykori elnöke, Danny Bilson szintén el van keseredve a helyzet miatt. Állítása szerint együttérez azzal a számos tehetséges fejlesztővel, akik hirtelen vesztették el munkájukat, kiváltképp a Vigilnél tevékenykedőkkel.

"Végezetül ez kevesebb játékot és kevesebb választási lehetőséget jelent nekünk, akik szeretünk játszani. Ha van fénysugár, az az, hogy a játékok, amik jól haladtak, megkapják a megérdemelt finanszirozást a befejezéshez.

Biztonságban van a lila dildó

A vég pillanatában is van kedvük humorizálni a THQ-s srácoknak. Aki játszott a Saints Row: The Thirddel, valószínűleg találkozott a nem elhanyagolható méretű baseball ütő-műbroki hibriddel, amivel kényünkre-kedvünkre csaphattunk szét a városban kószáló járókelők és az életünkre törő bandák között. Ennek egy replikája is készült, ami a THQ stúdiójában ágaskodott, de mielőtt még azt is árverésre bocsátották volna, a THQ egykori elnöke, Jason Rubin felmarkolta és magáévá tette. A Twitteren közzétett posztjában kijelentette, hogy nem hagyja ott a THQ-t személyes tárgyai nélkül, és az alábbi képet csatolta hozzá:

 

Föltámadott a tenger, a népek tengere

Annak ellenére, hogy a Relic csapata már hivatalosan is a Sega részévé vált, a Homeworld franchise jogai még mindig a THQ-nál vannak;ezt állítja legalábbis a teamPixel indie csapata. Állításuk megerősítésére el is indították a SaveHomeworld.com weboldalt, ahol egy Kickstarter-szerű gyűjtést szerveznek a Homeworld címek megszerzéséért. Terveik szerint siker esetén kiadják a régi Homeworld játékokat Steamre és GoG-ra, készítenek egy tabletes verziót is, és a Homeworld 3-nak is nekikezdenek.

Gengszterek fogadója

A Violition vezetője, Dan Cermak egy The News-Gazette nevű illioisi lapnak azt nyilatkozta a Koch Media-val kapcsolatban, hogy a stúdió maradhat az Illinois állambeli Champaign-ben, ennek pedig nagyon örülnek. Azt is hozzátette, hogy a jövő "igen kecsegtetőnek" tűnik ebben a pillanatban.

"Még nem volt alkalmam leülni velük (már a Koch Media-val - a szerk.) beszélni, csak egy pár percre, de nagyon pozitívak" - mondta Cermak, és hozzátette "Nagyon szeretik a Saints Row-t és örülnek, hogy övék a stúdió, ami készítette".

Ég veled Vigil

A Darksiders 2 vezető dizájnere, Haydn Dalton is elmorzsolt egy pár könnycseppet a Vigil Games előzetes tervei felett: „Volt még egy szemernyi esély, hogy napvilágot lát a Darksiders III: 4 Player Coop, de mára már ez a remény is ellovagolt a naplementébe.

A THQ vezérigazgatója, Jason Rubin szintén a Twitteren biztosította a Vigil dolgozóit az együttérzéséről: „Nagyon sajnálom a Vigil dolgozóit és a rajongókat. Nevetséges, hogy ennyire nem értékelték a csapatot, sem pedig a bennük rejlő potenciált.”

Délelőtti gyász

A Vigil Gamesnél már kipakolták az irodát, elég gyászos a hangulat, miután a cégre nem tett senki ajánlatot a THQ árverés keretében. Ben Cureton, a stúdió egyik vezető tervezője a NeoGAF fórumán gyászosan számolt be a végső órákról. "A falak már csupaszok, a székek üresek, minden csendes".

Cureton szerint a Crawler munkacímen futó projekt, amelyet a Darksiders készítői terveztek éppen hatamas siker lehetett volna, pont ezért csalódás, hogy senki sem tett rájuk érdemi ajánlatot. "Talán el tudjátok képzelni, milyen érzés az, amikor végignézed az árverés listáját, és a te neved nincs ott. Miért? Valamit rosszul csináltunk? Nem voltunk elég jók? Nem érünk semmit sem? Képzeljétek el ezt az érzést" - írja Cureton, aki most 20 év után kicsit csalódottan távozik a szakmából, legalábbis a Vigiltől egészen biztosan.

"Most már az én székem is üres" - zárja sorait.

8:00 - WWE és Darksiders pletykák

Tegnap éjjel kiderült már mi lesz a legtöbb játék és fejlesztőik sorsa, ám maradt még pár érdekesség így reggelre is. Tegnap még se a Darksiders, se a WWE nem kelt el, és bár hivatalosan még most sincs vevő, néhány pletyka már kering. A WWE franchise például a 2K Sports és az EA érdeklődését is felkeltette, belsős infók szerint azonban a 2K anyacége, a Take Two a nyertes. A Darksiders esetében nem ennyire egyszerű a helyzet, hivatalos ajánlat nem érkezett még, de egy japán twitter a Platinum Games főnökétől már érkezett. Emígyen hangzik: "A Darksiders még nem kelt el? Meg akarom venni...majd olcsón...". Reménykedjünk, hogy a jó kis kaszabolda nem tűnik el a süllyesztőben.

22:00 - az első hivatalos hírek

Jason Rubin, a THQ CEO-ja megerősítette, hogy a SEGA hajlandó fizetni a Relic-ért (Company of Heroes, Warhammer 40,000: Dawn of War), a Koch Media pedig a Volition csapatért (Saints Row), valamint a Metro: Last Light kiadási jogaiért. A Crytek a Homefrontot tette zsebre - ezt szolgálta a jól felfogott érdeke, ha már beleölt némi pénzt a Homefront 2 fejlesztésébe -, a Take Two a bejelentés előtt álló Evolve-ra csapott le (a Left 4 Dead fejlesztőinek projektje), míg a Ubisoft a South Park: The Stick of Truth mellé állt. 

Nézzük tehát az eddig ismertetett adatokat számokkal is: a Crytek elvitte a Homelandet 500 ezer dollárért, Koch megköszönte a Metro címet 5,8 millió dollárért, 22,3 millióért pedig vitte mellé a Volition csapatát is. A korábbi nagy fejlesztői  tiltakozás (miszerint a South Park Digital Studio nem enged mást a THQ helyére) eredménye az lett, hogy a Ubisoft csengetett ki 3,2 millió dollárt a South Park: The Stick of Truth címért, és még 2,5 milliót adtak a THQ Montreal stúdióért, ahol most éppen az Assassin's Creed korábbi vezetője, Patrice Désilets dekkol. A SEGA vitte a Relicet 26 millióért cserébe, és a Take-Two kezében landolt 11 millió dollár ellenében a Turtle Rock Studios nevével fémjelzett be nem jelentett Evolve játék. A Vigil Games (Darksiders) nem kapott érdemi ajánlatot, és egyébként a Bethesda anyavállalata, a ZeniMax Media azért még feni a fogát a Relicre egy 26,3 millió dolláros tétellel, ha esetleg a SEGA lenyomható. Az aukció teljes forgalma meghaladta a 100 millió dollárt - az eddigi hírek szerint, amelyek még mindig nem tekinthetőek teljesen véglegesnek.

Egyelőre ennyi, reggel azonnal frissítjük a híreket, ha többet tudunk.

Újabb pletyka estére

Este 8 körül járunk: egy meg nem erősített pletyka szerint az EA venné át a gazdatest nélkül maradt WWE licencet, de persze ez is csak találgatás. Abban bízhatunk csak, hogy az éjszaka folyamán végre valami hivatalos bejelentés is történik, természetesen itt is beszámolunk róla, ha végre valaki mond valami tényt a pletyka helyett.

Délutáni okoskodás - nincs hivatalos hír

Délután 3 órakor a következő pletykák futottak be: egy német weboldal értesülései szerint a Homefront sorozatot a Cryteknek sikerült megvásárolnia, félmillió dollárért. A SEGA sem tétlenkedett, ő a Relic csapatára, és a Company of Heroesra csapott le, és mindezért 26 millió dollárt fizetett. A Metro: Last Light még eladásra vár, miközben az EA és a Warner is érdekelt a licitálásban. Még nincsenek hivatalos hírek, vegyük még lazán a dolgokat.

Company of Heroes és Warhammer 40.000 szériák:

A NeoGAF egyik névtelenségbe burkolózó, ám az aukción részt vett forrása szerint a remek RTS-eket felmutató Relic Entertainment csapatát nem más vásárolta fel, mint az a Sega, akinek van már egy stratégiákat készítő csapat a birtokában a The Creative Assembly képében (Total War-széria). Ha mindez igaz, akkor a Sega nem csupán a Relic munkatársait vásárolta fel, de velük együtt a jelenleg is fejlesztés alatt álló Company of Heroes 2 címet is, valamint a Warhammer 40.000 jogait, amelyekkel tovább erősíthetik a műfajban betöltött szerepüket. Hivatalos megerősítés nincs, de a pletyka jól hangzik.

Red Faction és Saints Row szériák:

Ugyanazon forrásból tudhattuk meg azt is, hogy a Saints Row és Red Faction címek fejlesztőjét, a Volition Inc.-et nem más szerezte meg, mint a Dead Island kiadását biztosító Koch Media, amely szintén nem kelthet különösebb ellenérzést a játékosokban, már ha valóban igaznak bizonyulnak a híresztelések.

South Park: The Stick of Truth: 

A South Park szerepjátékos megnyilvánulása már egészen más lapra tartozik, ugyanis a South Park Digital Studios panaszt tett a bíróságon, miszerint a THQ kiadónak egyszerűen nincs joga arra, hogy eladja a South Park: The Stick of Truth RPG-t egy másik cégnek. A március ötödikén megjelenő játék 2011-ben létrejött szerződésében állítólag le van írva, hogy kizárólag a THQ adhatja ki a már említett South Park címet, ám ha mégis máshoz kerülne a matéria, akkor a THQ köteles számukra 2 millió 275 ezer dollárt kifizetni, ráadásul elővételi joguk is van a The Stick of Truth-ra, így ha aukcióra kerül a szerepjáték, először ők vásárolhatják meg. A bíróság döntését sajnálatos módon nem ismerjük, de az a március elei megjelenés piszok közel van, tehát szeretnénk kézhez kapni Cartmen legújabb agymenését.

Amint többet tudunk, frissítünk, jelentkezünk!

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)