Hirdetés

A videokártya, melytől még maga az ördög is fél

|

Sikerült hadrendbe állítanunk két Gainward Rampage 700 2048 MB Golden Sample kártyát, melyek együtt pokoli teljesítményre képesek!

Hirdetés

A leülő félben lévő VGA piacot földrengés szerűen rázta fel az NVIDIA legújabb zászlóshajója a GeForce GTX 295, mely két GT200b kódnéven futó grafikus maggal üzemel. Ezek összesen 480 darab, 1242 MHz-es órajelű stream processzort tartalmaznak. Az új kártyát egyértelműen trónfosztásra tervezte az NVIDIA, hiszen annak idején a HD 4870 X2 kegyelmet nem ismerve vette át a trónt az akkoriban uralkodó GeForce GTX 280-tól.


Egyelőre azonban nem szabad még ennyire előre szaladnunk, hiszen még hivatalosan az ATI megoldása a jelenlegi király. A HD 4870 X2-es dinasztia egyik legkifinomultabb és legerősebb kártyája a Gainward Rampage 700 2048 MB Golden Sample "Goes Like Hell", ami önmagában is pokoli teljesítményre képes, de ha CrossFire-ben párba kötünk két ilyen példányt, akkor elképesztő eredményekre lehet számítani. Ez a gondolat semmiképpen sem hagyott bennünket nyugodni, így tesztlaborunkban össze is raktunk egy rendszert, melyben elsőnek egy, majd két Gainward kártyát állítottunk hadrendbe.

img_1470.png
img_1471.png

A VGA-k csomagolása hűen követi a Gainward-nál szokásos prémium szintet, a felépítés, pedig a Golden Sample széria vonásait. A legszembetűnőbb különbség a referencia kártyákhoz képest a hűtés, mely sok más gyártó saját megoldásánál is jóval átgondoltabb, bár a kártya három helyet elfoglaló mérete nem kifejezetten mondható praktikusnak. A gyárilag megemelt órajelek miatt viszont szükséges a plusz hőleadó felület és a kidolgozott hőleadási rendszer. Ehhez mérten a magok által termelt hő elszállításában és az egyenletesebb hőeloszlás megteremtésében 4 db rézből készült hőcső vesz részt. A hődisszipáció feladata a szépen kidolgozott és minőségi bordázatra hárul, melyet két 80 mm-es, 4-tűs csatalakozóval szerelt ventilátor támogat. Ez utóbbinak köszönhetően lehetővé válik a PWM vezérlés, tehát a VGA maga állítja be a szélkeverők fordulatszámát a mért hőmérsékletnek megfelelően. Ennek kellemes következménye az aktuálisan elérhető legalacsonyabb zajszint.

 

img_1472.png
 

 

A hűtés után térjünk is rá a technika jellemzőkre. A Gainward kártyái 2048 MB memóriával vannak felszerelve, melyek megemelt, 3800 MHz-es órajellel és 512 bites vezérlővel dolgoznak. Jelen esetben ugye két magos VGA-ról van szó, ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ezek nem rendelkeznek közös bufferrel, így a két GPU-nak 1-1 GB memória áll rendelkezésére. Az RV770-esekről elmondható, hogy 55 nm-es csíkszélességgel készülnek, 956 millió tranzisztorral, valamint 800 stream processzorral, 40 textúrázó és 16 ROP (Raster Operator) egységgel. Ez utóbbi több kisebb feladat elvégzéséért felelős: az előálló pixeltöredékekből készít egységes képpontokat, valamint optimalizálja a megjelenítendő képet, így spórolva memória sávszélességet.  A ROP egységek régebbi kártyákon a „pixel pipeline-ok” végén helyezkedtek el, az új generációs VGA-kon viszont a stream processzorokkal működnek együtt, amik ugye leváltották a „vertex shader-eket” és az említett „pixel pipeline-okat”.

 

img_1474.png
 

 

A memóriák sebességén kívül a GPU órajelét is megemelték a tervezők, konkrétan 790 MHz-re. A Gainward HD 4870 Golden Sample tesztünkben már szó volt, hogy a gyártó digitális PWM-ek helyett analóg egységeket használ, viszont ezekből többet, így a szükséges feszültség előállítása megbízhatóbb, értéke pedig stabilabb. A két mag tápellátásának érdekében minden kártyán helyet kapott egy 6 és egy 8 tűs tápcsatlakozó. A NYÁK felépítése olyan szempontból érdekes, hogy a szokásos kimenetek helyett, 1 db DVI-D, 1 db natív HDMI, 1 db D-Sub és 1 db DisplayPort –ra csatlakoztathatjuk megjelenítő eszközeinket. A Gainward Rampage 700 2048 MB Golden Sample "Goes Like Hell" természetesen támogatja a DirectX 10.1-et, a PCI-express 2.0-t és a CrossFire X technológiákat.

 

gainward4870x2.gif
 

 

Az RV770 önmagában is egy tiszteletre méltó technikai megoldás, függetlenül attól, hogy ki melyik nagy gyártó pártját fogja. Ezt nagyon jól szemlélteti a már-már közhellyé vált jellemző, miszerint a HD 4870 X2 kártyák 2,4 teraFLOPS-ra képesek, ami szép teljesítmény ahhoz képest, hogy a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium Roadrunner nevű szuperszámítógépe, 12960 db IBM PowerCell 8i és 6480 db AMD Opteron dupla magos processzorral képes 1,7 petaFLOPS-os sebességre.
Mostani tesztünkben, ahogy azt a cikk elején is említettem egy, majd két Gainward Rampage 700 2048 MB Golden Sample "Goes Like Hell"-t vizsgáltunk meg, tehát a végső esetben összesen 4 GB memória, 3200 stream processzor, 80 textúrázó és 32 ROP egység szolgálta a grafikus megjelenítést, egy amúgy is kiemelkedően erős konfigurációban. Ezek a számok elmondanak mindent, többek között azt is, hogy miért is lett a cikk címe „A videokártya, melytől még maga az ördög is fél”. A temérdek jellemzés után most lássuk konkrét számokban, miként is teljesített a két pokoli kártya a harcok mezején.

Tesztkonfiguráció:

  • Intel Core i7 965 Extreme 3.2 GHz
  • Gigabyte EX58-UD5 F3 BIOS
  • 6×1 GB takeMS DDR3-1333 MHz CL 8-8-8-24
  • Seagate 160 GB SATA-II
  • Tagan 2 Force II 1100 W
  • Windows Vista Ultimate SP1 64 bit
  • Catalyst 8.12 meghajtó

4870_x2gs_3dmark_vantage_resize.jpg
4870_x2gs_crysis_wic_resize.jpg

4870_x2gs_call_of_juarez_resize_2.jpg
4870_x2gs_farcry2_resize.jpg


4870_x2gs_unrealtournament3_resize.jpg
4870_x2gs_devilmaycry4_resize_1.jpg

 

Mindenekelőtt hozzá kell tenni a tesztelés folyamához, hogy a két kártyát csak ×16 + x8 PCIe felállásban tudtuk működésre bírni, a legfrissebb ATI meghajtó program esetében is. Arra is figyelni kellett, hogy megfelelő távolság maradjon a két VGA között, hiszen a hátlapi rész is jelentősen felmelegszik üzem közben, így bizonyos esetekben a felső kártya ventilátorai csak az alsó által felmelegített csekély légtérből tudnak levegőt „meríteni”, ezért az alaplapválasztásnál többször is meg kellett gondolni a végső döntést.

A teszteredmények magukért beszélnek, hiszen minden játékban kiemelkedő eredmények születtek. Ezek alapján tényleg látszik, hogy mire képes az RV770 technológiája és a Gainward tervezési munkája együttesen. A két Gainward Rampage 700 2048 MB Golden Sample "Goes Like Hell" kártyánál az eredmények papírforma szerűen alakultak, és szinte mindenhol szignifikáns különbségek látszanak. A Call of Juarez esetében ugyanakkor már túlságosan is nagy a különbség, több mérés elvégzése után is, mivel a 36-os átlag FPS szám elég alacsonynak tűnik. Ez a mérési eredmény, vélhetően valamilyen driver anomália áldozata lett, amire próbálkozásaink ellenére sem sikerült megoldást találnunk. Ez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy a Gainward alkotása pokoli teljesítményre képes, akár egyedül, akár párban dolgozik. A prémium felszereltséget és a megemelt órajeleket az árcédula is mutatja, amin körülbelül egy 140 ezer forintos érték lesz feltüntetve szerte Magyarországon. Azt azonban mindenképpen érdemes megjegyezni ezzel kapcsolatban, hogy várhatóan nem ez lesz a legdrágább HD 4870 X2-es kártya a piacon, viszont a teszt alapján az egyik legjobban felszerelt és legjobb teljesítményű modellként üdvözölhetjük.

A Gainward Rampage 700 2048 MB Golden Sample "Goes Like Hell" kártyát a hivatalos magyarországi forgalmazótól, a Mercury Impex-től kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük nekik!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)