Hirdetés

Adatmentés haladóknak

|

Biztosan megesett már Veled, hogy bizonyos adataid látszólag nyom nélkül tűntek el a merevlemezen. Ezek néha olyanok, amire valóban szükséged lenne, mégis úgy tűnik, nem lehet visszaszerezni őket. Nos, a remény hal meg utoljára...

Hirdetés

Az aktuális havi DVD-leadás közben esett meg velem többféle adatvesztés, éppen ezért úgy gondoltam, megosztom veletek a szerzett tapasztalatokat. Tény, hogy nagyon sokféleképpen lehet adatot veszteni, visszaállításukra is legalább két tucattal több lehetőség van, mint amit most leírok. Viszont nem árt tudni ezekről a valóban pofonegyszerű megoldásokról. Vannak olyan cégek, akik kemény forintokért szinte minden állapotból visszahozzák a sérültnek, esetleg eltűntnek hitt fájlokat, de miért rohannánk rögtön hozzájuk? Először próbálkozzunk a számunkra is megfizethető megoldásokkal.

Fájlvesztés fejvesztés nélkül
Jómagam igen sok merevlemezzel rendelkezem. Ennek nagy hátulütője, hogy olykor nem tudom milyen adat van egyiken-másikon. Hajlamos vagyok azonos adatokat több tárolón is megőrizni, csak, hogy biztosan meglegyenek a fontosabbak. Éppen pucolgattam egy HDD-t, amikor letöröltem egy igen fontos állományt. Alig fél napra rá kiderült, hogy pont ez nem volt meg sehol máshol. Paragépezet beindult, és csak remélni mertem, hogy van valami megoldás. Gyorsan rátaláltam a FreeUndelete-re (www.officerecovery.com/freeundelete). Egy nagyon egyszerű, apró program, mely a letörölt fájlokat képes visszaállítani, és ahogy neve is mutatja, teljesen ingyenes. Egyszerűen csak elindítjuk, beolvassuk azt a meghajtót, melyről letöröltük a fájlt, és, ha szerencsénk van, egyetlen kattintással visszaállíthatjuk. Ha a törlés után nem végeztünk lemezműveletet, minden esélyünk megvan arra, hogy teljes épségben szerezzük vissza az adatot.


Bonyolódik a helyzet
Az előbb említett megoldás csak a legkedvezőbb esetben használható. Nézzük, mi van akkor, ha a gép indítása után a Windows egyszerűen nem is látja egy bizonyos partíciónkat. Egyszerűen formatáljunk és veszítsünk el minden adatot? Fenét! - már elnézést. Irány az internet, és keressük meg a GetDataBack (www.runtime.org/gdb.htm) nevű, szintén hasznos segédprogramot. Létezik FAT, illetve NTFS fájlrendszerre fejlesztett változata, szerezzük be a nekünk megfelelőt. Elindítása után mutassuk meg neki, melyik meghajtóval van gondunk. 20-30 perces megfeszített munka után (merevlemezméret és gépteljesítmény függő) visszahozza a teljes tartalom könyvtárszerkezetét. Ez azonban nem javít, csak lehetővé teszi, hogy a normálisan már nem látható adatot teljes egészében átmentsük egy másik merevlemezre. Miután mindent visszaszereztünk, mehet a format.


Haladóknak sosem elég
A korábbi két megoldáshoz képest talán nem mindenkinek annyira elérhető, mégis igen elegáns megoldás a Knoppix nevezetű Linux disztribúció használata. Miért lehet rá szükség? Nos, az is megesett a DVD-leadás hetén, hogy a korongra helyezendő adatokkal teli merevlemez behelyezése után a Windows el sem indult! Így pedig igen nehéz futtatni akár a FreeUndelete, vagy a GetDataBack programokat. De lássuk csak, mi az a Knoppix, és miért olyan jó ez nekünk. Egy teljes CD-s (éppen ezért nem mindenkinek elérhető) Linuxról van szó, melynek egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen ingyenesen letölthető a honlapjáról (www.knoppix.org). Érdemes mihamarabb beszerezni, az úgynevezett image fájlt kiírni lemezre, és máris egy önmagától elinduló operációs rendszerünk van, amit, bármennyire hihetetlen, nem kell telepíteni. A lemezről kell indítani a gépet, a memóriába kerülnek a fontosabb driverek, a rendszer pedig néhány perc alatt felismeri a komplett gépünk hardverösszetevőit (grafikus kártyától kezdve a merevlemezekig mindent). Ha egyszer bejött a program, egy szép grafikus felületet kapunk, mely rajzprogramtól kezdve minden más hasznos segédprogramot is tartalmaz. Most azonban nem egy önálló operációs rendszerként akarjuk segítségül hívni, hanem, hogy visszanyerjük elveszettnek hitt adatainkat. A Linux, mint az köztudott, nem FAT, vagy NTFS fájlrendszeren alapszik, mégis kiválóan képes olvasni ezeket. Egyszerűen kattintsunk a merevlemez ikonjára, mentsük el a legfontosabb adatokat, és ezután már törölhetjük a merevlemezt. Ha esetleg valami gondod lenne a merevlemez elérésével, vagy bármilyen más ponton elakadnál, a hivatalos oldalán elég sok segítséget találsz.


Tény, hogy ezen szűkös egy oldalban nem lehet tökéletesen összefoglalni az adatmentés minden egyes lehetőségét, de úgy vélem, már ez is nagy segítség mindenkinek. A FreeUndelete nevű programot megtalálhatod aktuális lemezmellékletünk Mélyvíz rovatában, a GetDataBack az ezt megelőző korongokon volt. A Knoppixet is igyekszünk feltenni egy későbbi DVD-lemezre, csak egyelőre még nem érkezett meg az engedély a készítő cégtől. Addig is, ha bármi kérdésed lenne ezen szoftverekkel kapcsolatban, nyugodtan dobj egy mailt nekem!

A cikket eredeti formjban megtallhatod a GameStar magazin 2004/12-es szmban!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)