Hirdetés

Adózz kevesebbet!

|

Miközben nálunk az adókérdés egyre kényesebb üggyé válik úgy globalice, addig a francia kormány igen bőkezűen bánik a játékfejlesztőivel: adókedvezményben részesíti őket. „A játékokban rejlő kreativitást és kulturális értékeket nem szabad szem elől téveszteni” – hangsúlyozta Renaud Donnedieu, a francia kultuszminiszter.

Hirdetés

Renaud Donnedieu

A franciák mindig is tisztelték és kulturális értéknek tartották az olyan többé-kevésbe populáris médiumokat, mint például a film, vagy a képregény. Ennek köszönhetően például a francia képregény-kultúra sokkal nívósabbá vált, mint bárhol a világon. Az is közismert, hogy nyugati országban a játékfejlesztőiket mindig is nagy becsben tartották: Michel Ancellel, a Rayman, illetve a Beyond Good and Evil készítőjével például rendszeresen interjúk készültek az esti híradóban.





Kreativitás és jó bevétel kéz a kézben
Mivel a francia játékok fejlesztése így nem csak egyszerűen nagyiparban működik, mint például az USA-ban ennen köszönhetően sokkal eredetibb, kreatívabb alkotásokkal van dolgunk, ritkán érződik rajtuk a futószalag szaga, mint például a kilencvenötödik Electronic Arts-os folytatáson…



Persze azért jó bevételekre szükség van, ahhoz, hogy a játékpiac életképes legyen: szerencsére a franciáknak ezen a téren sem kell panaszkodniuk. Feltűnően jól teljesítenek náluk a külföldi és hazai játékok egyaránt: a bestsellereik még a Harry Potter könyveket, vagy a Star Wars filmek DVD-it is lekörözik. Az adókedvezmények pedig elősegíthetik a honi fejlesztéseket, amelyek terén már így sem kell panaszkodniuk: Anglia és Franciaország messze többet termel együtt, mint a többi európai ország.

Az Electronic Arts tiltakozik
Nem meglepő, hogy az inkább tömegtermelésre bazírozó amerikai Electronic Arts, aki mindig is ferde szemmel nézte a „kakaskodó” kis franciák üzleti sikereit, és kreatívabb, eredetibb játékait, felszólalt Donnedieu döntése ellen. Gerhard Florin, az Electronic Arts Svájcban székelő nemzetközi terjesztésének alelnöke szerint az ipar és a vásárlók sínylik majd meg, ha az adókedvezmény bevezetik.

Gerhard Florin

Párhuzamot vont a szintén adókedvezménnyel támogatott francia filmiparral, amelyik szerinte „nem a fogyasztók érdekeit tartja szem előtt.”
Bizony, bizony, mennyire „igaz”, hogy az ötvenedik hollywoodi akciófilm sokkal inkább „szem előtt tartja az érdekeimet”, mint például Bertrand Blier és Monica Bellucci legutóbbi filmje, az „Eladó a szerelem”, amelynek megtekintése után még – horribile dictu – gondolkozni is lehetetett…

Monica Bellucci

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)