Hirdetés

Állami támogatásból készül az anarchista Fallout-mod

|

A The Sum már évek óta játszható, ám most bővül, hiszen tisztességes művészeti támogatást kapott odafentről Kanadában.

Hirdetés

Viszonylag ritka, hogy találkozik a kortárs művészet és a gamertársadalom, Kanada azonban csodás példát szolgáltatott a jelenségre. A végeredmény ráadásul még csak nem is valami absztrakt, nehezen értelmezhető allegória, hanem egy kifejezetten szórakoztató és bárki által játszható Fallout-mod, amely az alapoktól gondolja újra a sorozat Tactics című (ki nem találnátok) taktikai stílusú epizódját.

Annyira az alapoktól, hogy a világnak és a történetnek nincs is köze az eredeti sorozathoz. A The Sum (franciául: Nous Aurons) ugyanúgy a világégés után játszódik, ám mutánsok, sugárfertőzés és egymást gyilkolászó fakciók helyett arra koncentrál, hogyan építi újra a maradék emberiség a társadalmat, ezuttal a posztkapitalizmusnál (amely egyébként is halált érdemelt, legalábbis, ha jól értjük a fejlesztőket) anarchista alapon.

Hirdetés

A The Sum tehát egyszerre kiáltvány és nyílt világú, nem-lineáris RPG, amely a közvetlen demokrácia, teljes szabadság, egyéni autonómia és az anarchia mellett érvel. Ahhoz képest, mennyire rendszertagadó, pályáztak művészeti ösztöndíjra a kanadai államtól, amelyet különböző erre szakosodott szervezeteken keresztül most meg is kaptak. Mint a játékot kiötlő művész és vezető fejlesztő, Hugo Nadeau a Kotakunak elmondta: szerencsére a pályázat nem úgy működött, hogy beadtak egy dossziét és az odafönt ülő politikusok eldöntötték, kinek mennyi jár, hanem a művészek egymás közt osztották el az összeget, ami egy magyar szemmel furcsa, de mindenképpen izgalmas irány.

Bár az első verziót 2017-ben adták ki, tavaly újra frissíteni kezdték, és a pályázatnak hála a világ és a játékmenet hamarosan bővülhet majd; jelenleg az 1.70-es változatnál tartanak. A legszebb, hogy az egészet ingyen letöltheti bárki (csúnya is lenne pénzért árulni egy anarchista csapat művét), még csak az eredeti Fallout Tacticsre sincs szükség. Elég felkeresni a moddb.com vonatkozó profilját, és már részesei is lehettek annak a gondolatkísérletnek, hogy a közelgő apokalipszis nem is biztos, hogy olyan rosszat tesz majd a civilizációnak.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)