Hirdetés

Alternatív Office megoldások

|

Azt hiszem PC-s körökben mindenki ismeri a Microsoft Office irodai csomagot. Sőt, igen sokan használják is. Azonban léteznek más megoldások is, amelyek sokkal "gazdaságosabbak". Most ezekkel ismerkedünk meg röviden.

Hirdetés

A Microsoft Office igen nagy tudású irodai programcsomag. Azonban egyrészt elég drága (még az olcsóbb liszenszei is), másrészt tudásának java részét az egyszerű otthoni felhasználó ki sem tudja használni. Ezért aztán sokak merevlemezén felesleges foglalja a sok-sok helyet egy ekkora program. Léteznek hasonlóan nagy tudású megoldások is, amelyek tökéletesen megfelelnek a feladatnak, sokkal kevesebb helyet foglalnak és egy fillérbe sem kerülnek. Akik eddig nem ismerték ezeket, most figyeljenek!

OpenOffice.org 1.1.2
Ez a komplett irodai programcsomag a következő elemekből áll: Writer (szöveg- és HTML-szerkesztő), Calc (táblázatkezelő), Draw (vektoros rajzprogram), Impress (bemutatókészítő), Math (képletszerkesztő). Ebből is látszik, hogy szinte minden területen alternatívát nyújt az MS Officenak. Ami legeslegnagyobb előnye (s aminek hiánya sok gondot szokott okozni a hazai felhasználóknak) hegy teljesen honosítva van, ami azt jelenti, hogy nemcsak a menük, hanem a segítség is elérhető magyarul. Mindemellett még egy igen fontos dolog tartozik az openOffice magyar változatához: a magyar helyesírás-ellenőrzése (HunSpell), a szókincs-ellenőrzés illetve az elválasztó modul (HuHyphen), amely legalább olyan színvonalas, mint amely a bolti forgalomban kapható termékekben is belekerültek. Alapvetően kompatibilitása nagyobb, mint 90%, ez azt jelenti, hogy egy átlagos Word, Excel vagy PowerPoint fájlt gond nélkül használ. Ami hibájának róható fel, az az, hogy sajnos a Word dokumentumok fejléceinek egy részét nem tudja korrekten kezelni, s bizonyos Excel függvényekkel sem rendelkezik, így előfordulhatnak olyan táblázatok, amelyeket nem képes korrekten kezelni. Azonban ezek valóban ritka esetek, aki ilyen bonyolult felhasználásokat végez, annak marad a Word és az Excel.
Aki MS Office-t tanult, az első látásra idegenül mozog majd a kicsit eltérő felületen, azonban a főmenűk (Fájl, Szerkesztés, Nézet, Beszúrás, Formátum, Eszközök, Táblázat, Ablak, Súgó) pont ugyanolyanok, így minden funkciót meg lehet találni. Persze a szerkesztés menüpontban nem minden funkció ugyanaz, azonban a kezdeti pánik elmúltával mindent meg fogunk találni, ami lényeges. Ugyanez igaz az Excel/Calc csapatra, ahogy az Impress/PowerPointra is. Ennek a cikknek nem feladata pontosan kielemezni a hasonlóságokat illetve különbségeket, azonban egy kis jó-szándékkal és odafigyeléssel bárki, aki Word/Excel/PowerPoint felhasználó gyorsan megtanulhatja a Writer/Calc/Impress használatát is.
A programcsomag innen tölthető le: http://hu.openoffice.org/


PC 602Pro Suite
Ez a programcsomag a messzi Egyesült Államokból érkezett, és tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és fotóalbumot. Használata teljesen ingyenes, 30 nap kipróbálás után a project honlapján lehet ingyenesen regisztrálni a progit. Menüi angol nyelvűek, nem tartalmaz magyar helyesírás-ellenőrzést és elválasztó modult sem. Azonban kiválóan alkalmas szövegszerkesztővel készült dokumentumok .pdf formátumban történő mentésére, és gyors, jól használható rendszer. Olyanok használhatják főleg, akik megszokták az angol nyelvű Windows-t és nem érdekli őket a nyelvhelyesség ellenőrzésének hiánya. Reméljük a közeli jövőben valaki végre hozzáhegeszt majd valamilyen helyesírás-ellenőrzőt, akkor potenciális alternatíva lehet mindenkinek. 5 felhasználós hálózatos verziója is ingyenes.
A programcsomag innen tölthető le: http://www.software602.com


Abiword
Ez a program csak szövegszerkesztő, tehát nem komplett irodai csomag, azonban Word felhasználóknak totálisan elfogadható alternatívát jelent. Rendelkezik magyar menükkel, sőt helyesírás-ellenőrzéssel is. Ennek beállítása nem túl egyszerű, de egy kis "trükközéssel" megoldható. Gyorsbillentyű-beállításai azonban az angol Word szabályait követik, így aki megszokta, hogy például az egész dokumentum kijelőlése CTRL+SHIFT+O, annak az eredeti CTRL+A –ra kell visszatérni. PDF-et nem tud készíteni, de mind .doc, mind a köztes formátumokat kezeli. Mérete pedig lenyűgöző: mindössze 2MB! A project honlapja: http://www.abisource.com
A magyar változat innen tölthető le: http://www.origo.hu/szoftverbazis/


Vannak további lehetőségek
Természetesen léteznek egyéb, fizetős alternatívák is (MagyarOffice, EasyOffice, SpringOffice, StarOffice stb.) Ezek java része OpenOffice alapokon nyugszik, áruk pedig szinte minden esetben olcsóbb, mint a Microsoft Officé. De továbbra sem szabad elfelejteni, hogy ez utóbbi van a legjobban összerakva, ezt használják a legtöbben, és a teljes kompatibilitás elég sokáig csak Microsoft Office-ok között áll majd fenn.

A cikket eredeti formjban megtallhatod a GameStar magazin 2004/10-es szmban!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)