Hirdetés

AMD Radeon HD 6800 - új időszámítás mától

|

Új számítás kezdődött el a mai nappal az AMD-nél. A HD 6000-es széria első tagjai már kaphatók hazánkban is, az első tesztek alapján úgy tűnik, hogy a GeForce GTX 460 különféle változatai komoly veszélybe kerültek.

Hirdetés

Ahogy azt vártuk, az AMD a mai napon hivatalosan is bejelentette a HD 6000-es generációt, illetve annak első tagjait, melyek a HD 6800-as típuscsaládba tartoznak. A "Barts" kódnéven ismertté vált grafikus lapkára épülő két újdonságról az aktuális lapszámunkban is írtunk egy keveset, ám táblázatunkban némileg téves adatok szerepeltek. Ez persze egyáltalán nem meglepő, ugyanis a megjelenést megelőzően rendesen ment a kavarás, a szándékos félretájékoztatás, ami bevett szokásnak mondható egy ideje. Mától azonban tisztává vált minden, a Barts két változata, a HD 6850 és a HD 6870 a felső-középkategória új gyöngyszemeinek mondhatók, ezáltal pedig igen nagy sikerre számíthatnak.

Van azonban egy csel, amit mindenkinek meg kell emésztenie, a HD 6800-as jelölés ugyanis ezúttal nem úgy értendő, mint korábban. Az új vezérlők nem a HD 5800-as közvetlen utódjainak számítanak, hanem egy, a GeForce GTX 460 által kialakult piaci rés befoltozása okán születtek meg. Ezen a szinten korábban a HD 5830 tanyázott, ám ne feledjük, hogy egy olyan vezérlőről van szó, ami a Cypress lapka butításából jött létre, ami bizony gyártói szemmel nézve nem lehet erőteljes megoldás a kétféle változatban és temérdek kiadásban elterjesztett GTX 460 ellenében.

Az újdonságokkal azonban rögtön két ellenfelet is kapott a GF104-es magra épülő kis Fermi, és minden bizonnyal az alapváltozatokon túl gyárilag túlhajtott verziók is napvilágot látnak hamarosan. Ami a fő paramétereket illeti, a stream processzorok számának kérdése volt mind a mai napig bizonytalan, bár közeledvén a hivatalos starthoz, egyre több helyről érkezett be ugyanaz a két adat. A HD 6850-esek 960, míg a 70-es típus 1120 feldolgozó egységet tartalmaz, ám nemcsak ezen a téren, hanem a grafikus mag órajelét illetően is markáns különbség látható. A kisebb kártya GPU-ja 775 MHz-en jár, a HD 6870-re kerülő lapkák viszont gyárilag 900 MHz-es órajellel büszkélkedhetnek, ami igen erős számítási teljesítményt ad.

Hogy pontosan mekkorát, azt egyelőre még nem áruljuk el, az általunk készítendő tesztet leghamarabb hétfőn olvashatják kedves látogatóink. Összesen három típust sikerült bekérnünk a partnereinktől, a HD 6850-es páros egyike ráadásul gyárilag túlhajtott verzió, tehát valamivel árnyaltabb lesz a kép a GTX 460-asok ellenében - amik szintén több verzióban szerepelnek majd a mérések között. Konkrét eredmények és erőviszonyok tehát hétfőn, videós bemutatóra azonban még ma lehet számítani a részünkről!

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)