Hirdetés

Apa hogyan ismertesse meg a kicsiket a videojátékokkal?

|

Megnéztük az Outright Games 2021-es felhozatalát, a népszerű rajzfilmsorozatokon alapuló játékok jó eséllyel most is be fognak találni a legkisebbeknél.

Hirdetés

Egyáltalán nem egyszerű döntés arról határozni, hogy mikor és milyen programokon keresztül ismertessük meg gyermekeinket a videojátékok világával. Számos tanulmányt lehet olvasni arról, hogy mennyi az egészséges képernyőidő (elvileg maximum napi egy óra), ahogy arról is, hogy a tévé vagy a videojáték van-e jobb, avagy talán kevésbé káros hatással a gyerekre (elvileg egyébként a játék), de mégis a szülők fogják otthon eldönteni azt, hogy a kicsik mivel és főleg mennyit játszhatnak. 

Vannak olyan stúdiók, amelyek kifejezetten a legkisebbekre koncentrálnak játékkatalógusukkal, ezeket szokták a nagymellényes gamerek kigúnyolni. Pedig bármennyire is furcsa, a picik is szeretnek játszani, és igazából nagyon is jó dolog az, hogy dedikáltan számukra készült címek közül válogatnak, nem kell komplexebb játékokkal bajlódniuk, vagy esetleg nincsenek kitéve túlzott erőszaknak. Az Outright Games pontosan az ilyen címekért felel.

Hirdetés

A Mancs Őrjárat segít a bajban

A hazai forgalmazónak, vagyis a Cenega Hungarynek köszönhetően egy exkluzív online bemutató keretein belül belekukkanthattunk a Outright Games legújabb játékainak kínálatába. A felhozatalról nagyjából annyit kell tudni, hogy a legnépszerűbb rajzfilmsorozatokra építenek, legyen szó akár a Cartoon Network, a Nickelodeon vagy a Netflix épp most futó, populáris szériáiról. 

Kétgyerekes apaként eljutottam (illetve eljutottak a gyerekeim) abba a korba, hogy egy efféle prezentáció már őket is érdekli, így velük együtt néztem végig a bemutatót. Az Outright Games korábbi címei közül a 2018-as PAW Patrol: On a Rollt és a 2020-as PAW Patrol Mighty Pups: Save Adventure Bayt próbáltuk eddig (nagyrészt apa játszott, ők csak élvezték, de a nagyobb már maga is elkezdett ismerkedni a kontroller kezelésével), így az új címek közül is az aktuális Mancs Őrjárat játékra voltak a leginkább kíváncsiak. Merthogy természetesen az új PAW Patrol filmmel párhuzamosan játék is jön, ez lesz a PAW Patrol The Movie: Adventure City Calls.

A PAW Patrol játékok egyébként már csak azért is kiválóan alkalmasak a gamerlét szépségeinek megismertetésére, mert gyönyörűen megfigyelhető rajtuk az evolúció: a fentebb említett első rész gyakorlatilag csak egy mezei 2D-s platformer volt, a második játék viszont 3D-re váltott, az új epizód pedig már a kooperatív játékmenetet is támogatja, szóval apu és valamelyik kis manó, vagy akár két tesó is vígan együtt tud játszani. 

Kihívások kisebbeknek és nagyobbaknak

The Last Kids On Earth And The Staff Of Doom már a picivel nagyobbakat célozza, de ezt nem a minimális rajzfilmes erőszak vagy a zombik miatt írom, hazudnék, ha azt mondanám, nem láttak durvábbat nálam a gyerekek, mikor mondjuk épp átszaladtak a nappalin, miközben a Nioh 2-ben tettem el láb alól egy különösen rusnya szörnyeteget.

Egészen egyszerűen arról van szó, hogy egy kvázi open world akció-szerepjáték irányítása, megértése, befogadása megkíván némi videojátékos előképzettséget. Éppen ezért kell olyan címekkel kezdeni inkább, mint mondjuk Dreamworks Spirit Lucky's Big Adventure (feltéve, ha kislány foglalja el épp nálatok otthon a nappalit, a lovacskákkal nem biztos, hogy a srácokat is le lehet kötni, de távol álljanak tőlem a prekoncepciók). A Szilaj: Zabolátlanok animációs filmből készült játékadaptáció is megmutatja, milyen egy nyíltabb videojáték, de nem követel olyan gyors reakciókat és azonnali cselekvéseket, mint az előbbi zombihentelős kaland.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A "mókás gyerekhorror", avagy szörnyecskés cukiságok kicsi rajongói is örülhetnek, ugyanis érkezik a Hotel Transylvania: Scary-Tale Adventures platformer kalandjáték és a The Addams Family Mansion Mayhem is, szintén ugyanebben a kategóriában. Ha a 2D-s platformerekkel már simán megbirkóznak a gyerekek, akkor érdemes az ilyen címek felé terelgetni őket, a háromdimenziós térben való mozgás ugyanis (elnézést a szóhasználatért) tényleg egy teljesen új dimenziót nyit meg előttük, később pedig ezer és egy játékban lesz szükség arra a tudásra, amit most Gomez Addams vagy Drakula gróf irányítása közben megszerezhetnek.

Talán a My Friend Peppa Pig kalandjáték bejelentése kapcsán láttam internetszerte a legtöbb zsigeri és nyilván meggondolatlan hőbörgést, pedig szerintem ebben a játékban épp az a zseniális, hogy ez az egyben visszaadja a 2004 óta futó, és immár 7 teljes évadot megélt Peppa malac rajzfilmsorozat látványvilágát. Amit bizony nagyon sok kisgyerek imád. És ez a játék is nyilván nekik készült, nem az új Call of Dutyról kell átnyergelni rá.

Bevallom, a PJ Masks: Heroes Of The Night láttán én is csak pislogtam, de ez egészen egyszerűen azért volt, mert sosem hallottam még a sorozatról, és fura volt a Cicafiú, a Bagolylány és a Gekkósrác triója, pedig gyakorlatilag szuperhősszériáról van szó miniben. Az én kölykeim (ilyen apa mellett nem túl meglepő módon) imádják a szuperhősöket, az The Avengers: Earth's Mightiest Heroest viszont az első résznél kellett kikapcsolnunk, olyan brutálisan (értsd, kisgyermeki szemmel brutálisan) verik benne egymást agyba főbe a szupergonoszok és hősök - nem véletlen a 12-es karika. A Pizsihősök (PJ Masks) Netflix-sorozat esetében viszont ilyesmitől nem kell tartani, a játékadaptáció is ezt a vonalat erősíti. 

Végezetül még két versenyjátékról esett szó a prezentáció során. Az egyik az a Blaze and the Monster Machines Axle City Racers, ami kis túlzással egy monster truckos Verdák spin-offnak is elmenne, pont ilyen az alapjául szolgáló Láng és a szuperverdák animációs sorozat is. A másik pedig elképzelhető, hogy még pár apuka szívét is megdobbantja, mivel a Halálos iramban rajzfilmsorozat, vagyis a Netflixen már a negyedik évadánál járó Halálos iramban - Kémfutam videojátékos átirata, a Fast & Furious Spy Racers: Rise of SH1FT3R már messze nem csak egy sima gyerekjátéknak tűnik.

A fenti címek mindegyikéről elmondható, hogy ha minden jól megy, még 2021-ben megjelennek, szóval csak bírja a szülők pénztárcája az erőltetett menetet. Bár tartalomban és komplexitásban ezek a játékok nyilván elmaradnak azoktól, melyekkel mi szoktuk elütni a napokat, árazás tekintetében senki se számítson könyörületre, ezt jobb észben tartani. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)