Hirdetés

Vélemény: ezért zseni az Assassin's Creed Origins befejezése

|

Spoileres cikkünben összegyűjtöttük az új Assassin's Creed lezárásának összes utalását a korábbi részekre, valamint azon is elgondolkoztunk, merre indulhat a folytatás.

Hirdetés

Az egyébként is remek új Assassin's Creedhez egy valóban ütős zárást pattintottak össze a fejlesztők, ami nem csak több helyen utal vissza a korábbi részekre, de azt is világosan mutatja, milyen irányba haladhat tovább a történet a most elindult trilógia második két epizódjában. Mivel az utóbbi években nem kényeztettek bennünket kiemelkedő AC játékokkal, egyetlen pillanatig sem lepődnék meg azon, ha megkoptak volna már többségetekben a korai részek emlékei, így egy hangsúlyosan spoileres kibeszélőben szeretnénk nektek megmutatni minden kikacsintást, amik igazán tökéletessé teszik Bayek első nagy kalandjának fináléját.

Hirdetés

Remélhetőleg mostanra már csak olyanok maradtak velünk, akik túl vannak az Origins végigjátszásán, így pontosan tudják, hogy a játékban Bayek mellett Aya is irányítható karakter volt, sőt lényegében vele fejeztük be a kalandot. Nekik szintén nem meglepetés, hogy a jelenkori szál főhőse, Layla Hassan egy saját Animust épített, miután kilépett az Abstergo kötelékéből. Ez a masina nem csak a használó génemlékeit képes feltárni, hanem lényegében bárkinek a múltjába bekukkanthatunk vele, mindössze megfelelő forrás kell. Miután Layla Bayek sírjában megtalálta Aya múmiáját is, elérhetővé váltak Bayekné saját küldetései is, amik kezdetben csak tengeri csatás missziókat jelentettek, de az említett végjáték esetében már ténylegesen átvehettük az irányítást a hölgy felett. Az egész történet alatt Kleopátra, majd Caesar segítői voltunk, egyik fő célpontunk, Septimus legyőzése után azonban a római vezető nem engedi, hogy kivégezzük honfitársát. Bayek és Aya kegyvesztetté válik, Kleopátra száműzi őket, lényegében törvényen kívüli státuszba kerülnek. Ekkor döntenek úgy, hogy még egymás elvesztése sem túl nagy áldozat ahhoz, hogy a Caesarhoz és Kleopátrához hasonló uralkodókat letaszítsák trónusaikról és a szabad emberek védelmezőivé váljanak, egyúttal jóvátegyék azokat a hibákat, amiket Kleopátra szolgálatában hoztak össze. Ugyan egyelőre csak Hidden Ones néven, de kettejük döntése alapján születik meg az a testvériség, aminek tagjait ma már asszaszinokként ismerjük. Remek húzás volt Aya szerepét a játék megjelenése előtt csak minimálisan említeni, így tényleg váratlanul ér bennünket az, mikor harmadik irányítható karakterként (Bayek és Layla Hassan után) vele indíthatjuk meg a támadást Róma ellen.

Bár a Syndicate-ben végig megvolt az ikrek személyében a két játszható karakter, az ő párosuk közel sem volt annyira jelentőségteljes és szerethető, mint Bayek és Aya. A sztori alatt minden találkozásuknál vidám szerelmesek szépen lassan jutottak el odáig, hogy végleg különvált útjuk, elszakadtak egymástól. Így lesz az Origins egy tragikus szerelmi történet, amelynek hősei gyermekük elvesztését sem tudták igazából sosem kiheverni, a világ sorsát pedig már végképp nem vehették a vállukra úgy, hogy ne mondjanak le mindenféle emberi kötelékről. Asszaszinnak lenni több, mint akrobatikus mozdulatok között szórni a halált, csak úgy lehet valaki az emberiség boldogulásáért munkálkodó szükséges rossz, ha kiöl magából minden szeretet. Ezek az események jóval sötétebb hangvételű folytatásokat sejtetnek, ami piszkosul jól fog állni a véres és mocskos ókori Assassin's Creedeknek. 

Gondolom nem én voltam az egyetlen, akinek a római befejezés az Assassin's Creed 2-t juttatta eszébe. Ezio ott ugyebár Rodrigo Borgia ellen indult bevetésre, az akció a pápa halálával zárult. Aya Caesar életét szeretné elvenni hasonló módon, erre pedig nem is kellett sokáig várnunk. Hamar kiderült, hogy Aya volt az első, aki megmártotta pengéjét Caesarban, Brutus (aki ekkor már az assaszinok közé tartozott) és a többiek csak utána jöttek. A munka végeztével Aya a biztonság kedvéért még az éppen Rómában tartózkodó Kleopátrához is beugrott. Figyelmeztette az egyiptomi vezetőt, hogy ő lesz a következő célpontja a testvériségnek, ha esetleg nem népének kedvező módon uralkodna. Tulajdonképpen már most tudni vélhetjük, hogyan folytatódik majd ez a történetszál, ugyanis Aya Bayeknek írott levelében közli, korábbi énje meghalt, ő pedig Amunet néven született újjá. Itt ismét az AC 2-höz kanyarodunk vissza, abból a játékból lehet ismerős a legendás egyiptomi asszaszin, Amunet neve, akihez nem kisebb tett fűződik, minthogy ő gyilkolta meg Kleopátrát egy áspiskígyó segítségével. Ezek alapján tehát Aya még Bayeknél is sokkal fontosabb szerepet tölt be az orgyilkosok műveleteiben és a világtörténelem alakulásában.

Az új Assassin's Creed trilógia második vagy harmadik részében így nagy valószínűséggel ismét Aya bőrébe bújhatunk, és Kleopátra lesz az egyik célpontunk. Jelenleg két asszaszin (bocsánat, Hidden Ones) hivatal működik: egy Bayek irányítása alatt Egyiptomban, egy pedig Rómában, amit Aya/Amunet vezet. Mivel elvileg a következő két epizód Görögországban, illetve Rómában játszódik majd, egyelőre még csak tippelni sem tudunk, melyikük egysége kaphat jelentősebb szerepet a folytatásban. Adja magát, hogy a római résznél mindenképpen személyesen is találkoznak az egykori szerelmesek. Ez ugyancsak izgalmas lehetőségeket vet fel, még az is elképzelhető, hogy az eltelt évek némiképpen finomítják a bennük dúló káoszt, és újra egymás karjaiban kötnek ki. 

A desmondos részek óta nem kaptunk olyan kellemes jelenkori szálat, mint az új játékban. Layla Hassan végre nem egy kitalált videojáték-fejlesztő cégnél szerencsétlenkedik, hanem egy igazán talpraesett karakter, aki ha kell, akár saját Animust is épít magának. A bleeding effectnek köszönhetően fokozatosan eltanulta Bayek és Aya képességeit, így mikor egyiptomi barlangjában Abstergo katonák törtek rá, ő maga is átvedlett asszaszin harcossá, és különösebb nehézségek nélkül levadászta a támadókat. A történet végén maga William Miles, Desmond Miles apja (egyben az asszaszinok jelenlegi vezetője) talált rá a lányra. Érthető okokból Williams szerette volna Laylát az orgyilkosok kötelékében tudni. Mivel egyértelmű, hogy az Abstergo élete végéig vadászni fog rá, Layla elfogadta az öreg ajánlatát, de azért azt sem titkolta el, hogy cseppet sem bízik meg a mentorban.

A vég egy új kezdet mindhárom főszereplőnk számára. Bayek Egyiptomban, Aya Rómában egyengeti a testvériség útját, ugyanakkor most először társuk nélkül maradtak, nincs már kihez hozzábújni egy küldetés után - pedig azért a játék során elég sokszor hódoltak a testi örömöknek. Layláról egyelőre keveset tudtunk meg, de az első AC sem árult el többet Desmondról, így a további részek során belőle legalább olyan fontos karakter válhat, mint amilyen a jelenkori szál első hőse volt. Williams és közte egy remek mester-tanítvány viszony építhető ki, ha pedig a későbbi részeknél is marad ez a tehetséges írói gárda, nem tűnik hiú ábrándnak, hogy a következő Assassin's Creed történetét tekintve még az Originsen is túltegyen.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)