Hirdetés

Assassin's Creed Origins előzetes - a történelem legnagyobb játszótere

|

Az Assassin's Creed Origins világa nagyobb lesz, mint eddig bármelyik részben, ez pedig rendkívül egyedi kihívások elé állította csapatot.

Hirdetés

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Ubisoft, amikor elkezdte az Assassin's Creed Origins fejlesztését: meg kellett alkotnia egy olyan játékot, ami nem csak felrázza az egyébként meglehetősen egy helyben álló sorozatot, de képes ezt úgy megtenni, hogy közben megőrzi mindazt, ami a sorozatot jellegzetessé teszi. Ez az ellentét nem csak a játékmenetben, de a játék világában és történetében is kiemelt szerepet fog majd kapni, tehát az új és a régi közötti vívódás az egész Origins gerincét képzi.

Az Assassin's Creed-sorozatban már a kezdetek óta jellemző, hogy egy olyan korszakot választ, amit meghatároz valamiféle háború, vagy olyan hasonló esemény, ami gyökereiben változtatja meg a társadalmat és a történelem irányát. Az Assassin's Creed Origins is egy hasonló utat követ, ugyanis a Kr. e. 49-ben Egyiptom egy rendkívül kaotikus korszakon ment keresztül: a korábban karöltve uralkodó Kleopátra, valamint testvére, XIII. Ptolemaiosz háborút vívtak egymással, miután az utóbbi megkísérelte elüldözni a királynőt Egyiptomból. Ennek következtében a játékban a Ptolemaidák és az őket támogató a titokzatos Ősök Rendje, valamint Kleopátra királynő és a vele szövetkező Cézár folyamatosan harcban állnak egymással, miközben az éhínség és a gazdasági válság tovább szorongatja az egyiptomi népességet.

Viszont mindennek ellenére az is igaz, hogy ebben a korszakban volt Egyiptom a legváltozatosabb és legizgalmasabb már csak azért is, mert nem csak politikailag, de társadalmilag is szembekerült egymással két kultúra: habár a görögök már jóval korábban is jelen voltak Egyiptomban, a Ptolemaida-dinasztia (ami ugye Nagy Sándor hódításaihoz vezethető vissza) megjelenésével egy kiemelt szociális státuszba emelkedtek. Ez természetesen a játék világában is fontos szerephez jut majd, hiszen a nagyobb városok atmoszférája teljes egészében erre fog épülni: míg Memphisz egy jóval tradícionálisabb, egyiptomi hagyományokat őrző város, addig a viszonylag újnak mondható Alexandria inkább az újonnan érkezett görög jellemvonásokat helyezi majd előtérbe, érdekesen vegyítve a két ország kultúráját.

Osztozni a Nílus ajándékán

Természetesen nem csak ez a két város lesz majd tartalommal megtöltve és talán ez az egyik legnagyobb újdonság az előző részekhez képest. Az Assassin's Creed Origins világa az eddigi legnagyobb a sorozatban, hiszen a Ubisoft csapata egy-két nagyobb város helyett egy egész országot próbált modellezni, ami teljesen szembemegy a korábbi epizódokkal és egy újfajta kihívás elé állítja a fejlesztőket: ez az Egyiptom nem az az üres sivatag, amit egyébként a szokásos sztereotipikus ábrázolások sugallnak, hanem egy élő és lélegző világ, amit valahogyan meg kellett tölteni érdekes és változatos tartalommal.

Ennek érdekében a csapat nem csak a játékterületet növelte meg, de a questek működését is átszabta, hiszen az Origins-ben már sokkal dinamikusabban működnek a különböző feladatok, amiket elvállalhatunk. Persze továbbra is gyakran megtörténik majd, hogy egy NPC hívja fel a figyelmünk egy misszióra, de akár az is meglehet, hogy teljesen véletlenül botlunk bele ugyanabba a küldetésbe. Ugyanilyen alapon bármikor félbe is hagyhatunk egy missziót, ami rendkívül nagy szabadságot ad a kezünkbe abban, hogy hogyan fedezzük fel a játékot. Már ez is elég izgalmas, viszont Ashraf Ismail, a játék rendezője szerint azonban még ennél is nagyobb hatással van a küldetésekre a játék dinamikusan változó, folyton mozgásban lévő világa:

"Tovább erősíti a narratív élményt az, hogy egyedi módon közelíthetjük meg a küldetéseket, valamint az, ahogy a mesterséges intelligencia által hajtott karakterek 24 órában mozgásban vannak. Az NPC-k állandóan formálják a világot és mi sem tudhatjuk mindig, hogy mi fog történni. Akár olyan is lehet, hogy keresel egy célpontot, de közben megeszi egy krokodil, így neked végül csak bizonyítékot kell találnod, hogy valóban meghalt. Ezzel szemben egy másik játékossal előfordulhat, hogy még életben találják az adott célszemélyt és meg kell keresniük, vagy akár ki kell hallgatniuk valakit, aki tudja, hogy hol van. Ez az új rendszer lehetővé teszi számunkra, hog rengeteg új karaktert és egyedi történetet adjunk a játékosoknak, ami minden Assassin's Creed játéknak fontos alappillére."

A játék világát tovább tarkítja, hogy a főküldetések és a történet mellett bármikor beleütközhetünk mindenféle egyéb tevékenységekbe, mint például az ősi romok felkutatása, de egyértelműen a legérdekesebbek a gladiátor aréna és a hippodrom, ahol a Ben Hurra emlékeztető lovaskocsi versenyeken vehetünk részt.

Szemben az idő vasfogával

A görög és az egyiptomi hatás ütközése nem csak a népesség és a birodalom jövője szempontjából fontos, de a főhőst, Bayeket személyesen is érinti, hiszen a Medjay-ek csoportját egyre kevésbé tisztelik a Ptolemaidák, főleg ha szembeállítjuk őket a görög phylakitai rendfenntartókkal, akik korszerűbb eszközökkel és módszerekkel tartják fenn a rendet. A gyökereiben megváltozó világban Bayeknek nem csak az elnyomással kell szembenéznie, de a saját létjogosultságáért is meg kell küzdenie egy olyan világban, ahol ő szépen lassan feledésbe fog merülni, így pedig már könnyen érthető, hogy milyen körülmények kényszerítik majd őt arra, hogy megalapítsa a Testvériséget, ezzel hozzájárulva ahhoz a láncreakcióhoz, ami végül megindítja az egész történelmet átívelő titkos háborút.

Nagyon úgy tűnik, hogy a játék fejlesztőcsapata nem csak tanulni próbált a hibáiból, hanem egy hatalmas előrelépést tenni a sorozat történelmében és talán az Assassin's Creed Origins lesz az a játék, ami végre felér a sorozat elképesztő ambícióihoz. Gyakran és könnyelműen kritizáljuk a sorozatot az önismétlő jellege miatt (egyáltalán nem alaptalanul), de a kitartó népszerűsége egyértelműen bizonyítja, hogy mindannyian látjuk azt a potenciált a sorozatban, amit egyébként el lehetne vele érni, és nagyon reméljük, hogy most végre sikerülni fog.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)