Hirdetés

ASUS "Ares" - minden idők legbrutálisabb videokártyája!

|

A Mars után újabb Republic of Gamers csúcskártyát készít az ASUS. A mérnökök összes gyógyszere elgurult, aminek eredménye az Ares lett.

Hirdetés

Mi is azon szerencsések közé tartozunk, akik tesztelhették az ASUS Mars grafikus kártyáját. A két GeForce GTX 285-ös grafikus magot tartalmazó vezérlő összesen 4 GB-nyi memóriával rendelkezett, illetve egyéb specifikációt tekintve is a mezei GTX 295-ös kártyák fölé emelkedett. A teljesítménye és az ára is brutális volt, de egy limitált kiadású hardvernél az utolsó szempont szinte lényegtelen.

A tajvani gyártó természetesen nem áll le, lényegében arra vártak, hogy az AMD is kijöjjön egy új csúcskártyával. A Radeon HD 5970 önmagában is a leggyorsabb grafikus kártyának számít a piacon, a teljesítménye bizonyos esetekben egészen elképesztő tud lenni. Egyedül két darab HD 5870 tudja felülmúlni a két GPU-s monstrumot, hiszen a HD 5970 órajelei a HD 5850-es "Cypress" magnál látottak szerint alakulnak. Mióta megjelent a kártya, mindenki arra vár, hogy mikor érkezik meg az igazi, a HD 5870-es üzemfrekvenciái szerint kialakított variáns, ám bizonyos korlátok - hőtermelés, fogyasztás - miatt sejthető, hogy az AMD saját maga nem fog ilyen kártyát készíteni.


Nem baj, megteszi más helyettük. Az ASUS Ares néven hamarosan a világra szabadítja legújabb szörnyetegét, mely a HD 5970-re épül, ám a két grafikus mag és a GDDR5-ös memóriák frekvenciái a HD 5870-es modell órajeleihez igazodnak. Nézzük az alapvető különbségeket a normál modellhez képest!

AMD Radeon HD 5970:

- 2×Cypress mag 725 MHz-en
- 2×1 GB GDDR5 memória 4000 MHz-en
- 6+8 pines tápellátás
- hőkamrás hűtés, réz hűtőborda

ASUS Ares:

- 2×Cypress mag 850 MHz-en
- 2×2 GB GDDR5 memória 4800 MHz-en
- 6+8+8(!) pines tápellátás
- réz hűtőbordák, 4-4 hőcső, 100 mm-es ventilátor


Az órajeleken és a memória méretén nem csodálkozunk, a tápellátás módja azonban kissé horrorisztikus. A megnövelt órajelek és a duplázott memória miatt vélhetően igen komoly VRM-réteg kerülhetett az egyedi nyomtatott áramkörre, amit bizony táplálni is kell valahogy. Tehát aki Ares-t óhajt vásárolni, válasszon új tápot és házat is, sőt, nem árt, ha az összes többi komponensből is a legerősebbet választja. A kártya megjelenéséről nincs információnk, várható árára pedig gondolni sem merünk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)