Hirdetés

ATI Radeon HD 6000 bejelentés május végén

|

A legújabb információk szerint két hónap múlva az AMD bejelenti az új VGA-generációját, amely komoly csapás lehet az NVIDIA és új GeForce kártyái számára.

Hirdetés

Az elmúlt napok egyértelműen az NVIDIA új GeForce kártyáiról szóltak, a GTX 470 és 480 bejelentése, illetve az első teljesítménytesztek publikálása végre valahára felkavarta az állóvizet. Sajnálatos tény azonban, hogy a kártyák forgalmazása csak április második hetében kezdődik meg, ráadásul egy-két hónapot szinte biztosan várni kell majd a nagyobb szállítmányok megérkezésére. Az év közepére elvileg megérkezhetnek a "kis" Fermik is, ám ezekről még igen kevés információ derült ki, csupán annyi biztos, hogy továbbra is 40 nanométeres gyártástechnológiával fognak készülni.

Ahogy láthattátok, az AMD sem tétlenkedik, a tegnapi nap folyamán mindenki megismerhette a HD 5870 Eyefinity 6 Edition változatot, melyet kifjezetten többmonitoros játékélményre tervezett a gyártó. A normál változathoz képest csupán a hátlapi kimenetek és a fedélzeti memória mennyisége változott, az órajelek és a shader processzorok száma maradt az eredeti értéken.

Az igazi szenzáció azonban nem, hanem hogy az AMD hamarosan az egész generációt leváltja, de természetesen ezt úgy teszi, ahogy eddig megszokhattuk. Tehát elsőként érkeznek majd a felsó kategóriás modellek, majd a középkategória, végül pedig a belépőszintű típusok. A "Northern Islands" név alatt futó generációval egyelőre még nem vált csíkszélességet a gyártó, az új lapkák a TSMC 40 nanométeres gyártósorán készülnek. Az egyes modellekbe épített shader processzorok számáról egyelőre semmit sem tudni, legfeljebb csak tippelhetünk. Ugyanez mondható el az órajelekről is, egyes források azonban biztosra veszik, hogy a legerősebb változatokon 1 GHz körüli üzemfrekvenciára számíthatunk. A memóriabusz mérete várhatóan 256 bit marad, a felhasznált GDDR5-ös lapkák effektív órajele azonban elérheti majd a 6 GHz-et.

Az új DX11-es kártyák megjelenése május végén esedékes a pletykák szerint, egy hónappal a hatmagos Thuban processzorok megjelenése után. Hogy mi lesz az aktuális vezérlőkkel? Nos, az AMD vélhetően hamarosan leállítja a gyártást, érdemes tehát figyelni az akciókat, a raktárkisöprések miatt kedvezőbb árakra lehet számítani.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)