Hirdetés

Az Amazon nyílt forráskódúvá tette saját engine-jét

|

Bár játékok tekintetében az Amazon még nemigen tudta letenni névjegyét, közvetett módon mégis fontos iparági szereplővé válhat.

Hirdetés

Az Amazon elsősorban saját játékai számára fejlesztett engine-je, a Lumberyard az elejétől fogva ingyenesen használható volt bárki számára, most azonban nyílt forráskódú projekt lett belőle. Át is nevezték Open 3D Engine-re, és mostantól a Linux és hasonló, nyílt forráskódú szoftverek népszerűsítésére, terjesztésére alapított non-profit alapítvány, a Linux Foundation fogja gondját viselni.

El is indították az Open 3D Foundationt, melynek bejelentésében olvasható, hogy a több mint húsz alapító taggal (Adobe, Amazon, Huawei, Niantic, Red Hat és mások) életre hívott kezdeményezés célja felgyorsítani a fejlesztői együttműködéseket egy olyan 3D engine megalkotása érdekében, mely egyaránt felhasználható AAA-játékok, illetve nagy részletességet, hitelességet igénylő 3D-s ipari szimulációk megalkotásához is.

Hirdetés

Bár az Amazon Lumberyard engine-je eredetileg a Crytek motorra épült, az Open 3D Engine-ben újraírtak minden olyan részt, ami szerzői jogi problémákra adhatott volna okot, emellett számos új eszközt és szolgáltatást is kapott - akit mélységében is érdekel a téma, az az Open 3D Foundation oldalán részletesen tájékozódhat ezekről, sőt, a bevállalósabbak le is tölthetik korai változatát és kísérletezhetnek vele.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy a nem éppen önzetlen közszolgálatiságáról híres Amazonnak vajon hol is éri meg mindez, de a válaszhoz nem kell bonyolult összeesküvés-elméleteket szövögetni. A nyílt forráskódúvá tétel logikus lépés az engine térnyerésének elősegítésére, és mivel az Amazon játékipari próbálkozásai eddig még nehezen tekinthetők a sikerben való önfeledt hempergésnek (elég csak a megjelenése után öt hónappal el is kaszált Crucible-re, a megjelenésig el sem jutott Breakaway-re, illetve az öt éve készülő New Worldre gondolni), ha AAA-játékok atyjaként egyhamar nem is feltétlenül számol majd velük a játékvilág, azért az Amazon Web Services kapcsolódó szolgáltatásain keresztül komoly játékipari bevételeket remélhetnek.

Énekeljük hát együtt Bo Burnhammel a Jeffrey Bezos-dalt - és hogy ki szívből, ki ironikusan, abba nem szólunk bele.

Címkék: #amazon #gaming
Platformok: PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)