Hirdetés

Az Elden Ring több, mint egy szteroidon nevelt Dark Souls

|

Le sem tagadhatná a FromSoftware legújabb játéka, hogy a Dark Souls alkotóinak műhelyében készült, de így is számos izgalmas újdonságot tartogat.

Hirdetés

Az E3 felé vezető képzeletbeli hype-vonat vasútállomásán várakozva, mazurral arról beszélgettünk, miközben az utasellátóban majszolgattuk rántott húsos zsömléinket, hogy gyakorlatilag egyetlen egy kérésünk van a bitek misztikus hálóját szövögető cyberistenségekhez címezve: adják meg nekünk végre az Elden Ring megjelenési dátumát (lehetőleg egy impozáns gameplay trailer társaságában), és ha ez teljesül, akkor köszönjük szépen, vesszük is a kalapunkat, ennyi érdekelt bennünket az idei E3-ból és az összes körítésshow-ból cakk und pakk.

Nem kellett sokáig várnunk a totális beteljesedésre, ugyanis tegnap, a Summer Game Fest Kickoff Live-on be is dobták nekünk az új Elden Ring játékmenet előzetest, és megkaptuk a megjelenés pontos napját is: 2022. január 21-én érkezik George R. R. Martin és Hidetaka Miyazaki 2019-ben bejelentett játéka.

Hirdetés

Dark Souls 4?

A Demon's Souls-Dark Souls átmenet teljesen egyértelmű volt, ezt követően azonban mindegyik új FromSoftware IP masszívan különbözött a nagy elődöktől látványvilágukban és settingjük tekintetében is. A Bloodborne a viktoriánus Angliát vegyítette a lovecrafti agymenésekkel, a Sekiro: Shadows Die Twice helyszíne és lényei pedig a feudális Japánt és annak folklórját idézték meg. Mindezek tükrében kicsit furcsa az, hogy első ránézésre az Elden Ringet egy laikus simán gondolhatná Dark Souls 4-nek is. Főhősünk karaktermodellje (aki Sekiróval ellentében nem egy fix szereplő, mi generálhatunk majd saját protagonistát) látszatra nem sokat változott, a kedvcsinálóban markánsan előtűnő stílusjegyek pedig Miyazaki Souls-játékait idézik meg.

Ez persze nem baj, hiszen ettől még koránt sincs arról szó, hogy egy újabb Dark Souls-játékot kapnánk (egyébként szerintem az is jöhetne gond nélkül, de ez most mellékes), sok olyan fontos részlet kiderült ugyanis az Elden Ringről a hivatalos sajtóközleményekből, amelyek egyedi játékélményt szavatolnak. 

Vége a bezártságnak

A legfontosabb változást a nyílt világ bevezetése jelenti. Az eddigi FromSoftware címek (még a Sekiro is) ugyan próbálták ezt elfedni, de egy többfelé elágazó, majd bizonyos pontokon újra összetalálkozó alagútrendszerben játszódtak. Ezzel szemben az Elden Ring végre klasszikus értelemben vett nyílt világú akció-szerepjáték lesz, magyarán mehetünk arra, amerre csak a szemünk ellát. Dinamikusan változnak a napszakok és az időjárás is. Az utazást ráadásul nemcsak gyalogosan, hanem lóháton is megtehetjük, sőt még a lovas csatákból is villantott egy keveset a gameplay trailer. Nem minden játék tudja sikeresen megoldani azt, hogy élvezetes legyen hű hátasunkat megülve a csetepaté, de bízunk benne, hogy a FromSoftware-nek nem törik bele a bicskája.

A nyílt világ mellett az eddig látottak alapján minden eddigi FromSoftware címben tapasztaltaknál gyorsabb, dinamikusabb harc lesz még olyan váltás, ami komolyan megkülönbözteti az Elden Ringet a Dark Souls trilógiától. A Sekiróhoz hasonlóan karakterünk szerencsére a jelek szerint itt sem lesz a földhöz láncolva, magyarul lehet és kell is ugrándoznunk vele. 

Izgalmasnak tűnik az a fejlesztői ígéret is, miszerint nemcsak tiszta közelharcban, hanem akár sunnyogva, lopakodva is lenyomhatjuk majd a rondaságokat, ez az irány is meglehetősen üdén, frissítően hat a csapat eddigi munkásságának tükrében. Ugyancsak rajtunk áll, hogy egyedül, vagy társak segítségével akarunk felülkerekedni az Elden Ring förtelmein. A kék fantomokat, a megidézhető, minket segítő játékostársakat régi ismerősként fogják üdvözölni a Souls-veteránok, az viszont több mint meglepő, hogy egyelőre a PvP multiplayerről, vagyis a vörös/fekete fantomokról egyetlen egy szó sem esett.

Nem elképzelhetetlen tehát, hogy az Elden Ringben egészen egyszerűen nem ugorhatunk majd át mások játékába szétbarmolni azt, aminek biztos sokan örülnek azok közül, akiket kulcsfontosságú pillanatban végzett ki egy hirtelen megjelenő fantom, de ugyanolyan sokan lesznek azok, akiknek hiányozni fog ez a lehetőség - már persze, ha tényleg teljesen kihagyják a játékból. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Fontos megjegyezni, hogy bár a játék párhuzamosan jelenik meg a Microsoft és a Sony jelenlegi, illetve előző generációs konzoljaira, akkor sem kell félni, ha az ember még nem határozta el magát a generációváltás mellett, és a régebbi vasakra veszi meg most a portékát, mivel az Xbox Series X|S és PS5 upgrade teljesen ingyenes, szóval mindenképpen egyszer kell csak kinyitnunk a pénztárcánkat.

Az alábbi galériában megtaláljátok az Elden Ring most közzétett összes hivatalos, 4K-s képét.

Az Elden Ring tehát 2022. január 21-ére várható, PC-n, PlayStation 4-en, PlayStation 5-ön, Xbox One-on és Xbox Series konzolokon, a Bandai Namco gondozásában. Én már nagyon rá vagyok  pörögve, keserves lassúsággal telik el miden nap addig, míg el nem indulhatok azon az úton, mely végén elvileg Elden Lord válik a karakteremből - jelentsen ez bármit is. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)