Hirdetés

Az új Alone in the Dark a széria gyökereihez visszatérő túlélőhorror lesz

|

Az 1992-es eredeti játék újragondolása pont annyit változtat a hajdani recepten, hogy a végeredmény ma is élvezetes legyen.

Hirdetés

Némileg túlzó lenne egyes egyedül az idén harmincéves Alone in the Dark nyakába varrni egy teljesen új műfaj létrehozásának minden dicsőségét és felelősségét, elvégre előtte is születtek nagy hatású, a túlélőhorror előszobájának tekinthető alkotások, mint például az 1989-es Sweet Home. Ez utóbbit is inspirációs forrásként használta Shinji Mikami, akárcsak az Infogrames imént említett klasszikusát, amikor nekilátott megtervezni az 1996-ban debütált Biohazardot, vagyis ismertebb nevén Resident Evilt.

A kor technikai limitációival szembesülő Alone in the Dark viszonylag szűkre szabott, 3D-s környezetbe, egészen pontosan a lousianai Derceto udvarház falai közé zárta protagonistáit. Merthogy mindjárt két hőse is akadt a történetnek egy Edward Carnby nevű magánhekus és Emily Hartwood, az ingatlan nem rég elhunyt tulajdonosának (felkötötte magát) rokona személyében. A hátborzongató kaland során bebarangoltuk a kúriát, tárgyakat gyűjtöttünk, fejtörőket oldottunk meg, és természetfeletti ellenfelekkel küzdöttünk meg, vagy cseleztük ki őket, ha se puszta kézzel, se fegyverrel nem végezhettünk velük.

Hirdetés

Az Infogrames két, lazán kapcsolódó folytatás után egy magyar vonatkozású reboottal (egy nyilaskeresztes kötődésű emigráns leszármazottja mozgatja a szálakat) próbálkozott, de a Darkworks fejlesztette 2001-es Alone in the Dark: The New Nightmare-nek nem sikerült felnőnie az elvárásokhoz, ahogy az Eden Games-féle, modernebb szellemű Alone in the Dark sem lett díjakat halmozó, az eladási toplisták éléről kirobbanthatatlan instant klasszikus 2008-ban. Az Atari (mert időközben nevet váltott az Infogrames) még egyszer utoljára nekifutott a franchise feltámasztásának, azonban az Illumination alcímet viselő 2015-ös lövölde már tényleg csak a nevében volt Alone in the Dark, és villámgyorsan beverekedte magát a Steam legalacsonyabb értékeléssel bíró játékai közé.

Rettegés délen

Ezután vásárolta meg a THQ Nordic a jogokat, és mivel példák sora mutatta, hogy mely irányokba nem szabad elindulni a későbbiekben, az új tulajdonos azt látta jónak, ha további kísérletezgetés helyett visszatereli az Alone in the Darkot a gyökereihez, vagyis a felfedezés és nyomozás élményét feszült hangulattal, a fejtörők megoldása miatt érzett elégedettséggel és a kihívást nyújtó harcok izgalmával fűszerező játékmenethez. A svéd Pieces Interactive fejlesztői, akik 2019 vége óta dolgoznak a projekten, gondosan kerülik a remake kifejezés használatát, mert bár az új Alone in the Dark cselekményének is részben a kísértet járta Decreto ház ad otthont, és az irányítható főszereplők is ugyanazok, a játék jóval több, mint az 1992-es klasszikus külsőségeiben és irányításában megújult változata.

Mint azt a prezentáció során kiemelték, a régi játék nem tudta kihasználni, hogy az Egyesült Államok déli részén, konkrétan Louisianában játszódik, az udvarház ugyanis semmiben sem különbözik bármely New Egland-i (keleti parti) kúriától. Most viszont kiaknázzák az ún. déli gótikus horror sajátos hangulatvilágában rejlő lehetőségeket, és új helyszínekkel (többek között egy temetővel és egy kitermelés alatt álló olajmezővel) egészítik ki játszóterünket, ezáltal többszörösére növelve a játékidőt is.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Természetesen mindenhol összefutunk különféle rusnyaságokkal, amelyek Guillermo del Toro filmrendező állandó tettestársa, Guy Davis illusztrátor keze munkáját dicsérik. A nem e világi teremtményeken megfigyelhető némi lovecrafti hatás, de ez nem számít új elemnek, az eredeti változat is gazdagon merített a kozmikus horror atyjának munkásságából. Legtöbbjüket megfékezhetjük pisztollyal vagy sörétessel, de olyan szörnyek is keresztezik majd az utunkat, amelyek bőrét nem fogja a golyó. Ilyenkor jellemzően a környezetünkben találunk valamit, amit felhasználhatunk ellenük, de olykor megesik, hogy egyszerűen nem marad más választásunk, mint a rejtőzködés, vagy a futás idegborzoló doom jazz dallamok kíséretében.

Régi ház, új titkok

A Mikael Hedberg (Amnesia: The Dark Descent, SOMA) vezette írócsapat bátran hozzányúlt a történethez; kezdve például azzal, hogy Jeremy Hartwoodot öngyilkosság helyett gyógykezelésnek vetették alá, amelynek helyszíne a vidéki kórházként funkcionáló, hasonlóan excentrikus karakterekkel benépesített Derceto ház. Jeremy egyelőre tisztázatlan okokból bajba keveredik, ezért levélben kér segítséget unokahúgától, Emilytől, aki - miután úgy érzi, valami nem stimmel - felbérel egy magánnyomozót (igen, Edward Carnbyt), hogy együtt látogassák meg a beteg rokont. Nekünk majd csak ezután kell választanunk közülük, és akár Emily, akár Edward reagál a gombnyomásainkra, a másik szereplő is részese marad a cselekménynek amely viszont mindkét alkalommal másképpen, az eseményeket más szemszögből bemutatva bonyolódik. Magyarán ha minden részletre kíváncsiak vagyunk, két végigjátszásra készüljünk lelkiekben.

Apró érdekességgént összerakott a csapat egy játszható teasert, amit a gamescomon lehet majd kipróbálni. Ehhez egyébként nem az elkaszált Silent Hills legendás P.T.-je szolgált mintaként, hanem az 1993-as Alone in the Dark 2-t felvezető Jack in the Dark, amelyben egy Grace Sounders nevű kislányt irányítottunk. Őt láthatjuk akasztósat játszani a frissen kiadott trailer elején is.

Az Alone in the Dark egyelőre még híján van kőbevésett megjelenési dátumnak, de legalább a támogatott platformok körét illetően nem kell találkozásokba bocsátkoznunk. Az Unreal Engine 4-es alapokra épített külső nézetes túlélőhorror PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X|S konzolokra készül.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)