Hirdetés

Baldur's Gate: Siege of Dragonspear - a rajongók haragja fogadta az új kiegészítőt

|

Úgy tűnik, a rajongóknak több problémája is akadt a nemrég megjelent Baldur's Gate: Siege of Dragonspearrel.

Hirdetés

Azt gondoltuk volna, a játék legtöbb rajongója örül a Baldur's Gate: Siege of Dragonspear kiegészítő megjelenésének, ám a fejlesztők a pozitív rajongói visszajelzések helyett mérges játékosok tömegével találták magukat szembe, akik a lehető legtöbb weboldalon hagyják a lehető legalacsonyabb értékelést a játékról, így protestálva a fejlesztők bizonyos döntései ellen.

A kiegészítő esetében viszont nehéz eldönteni, melyik értékelés őszinte, ugyanis a rajongói vélemények nyilvánítására kijelölt szekció szinte minden weboldalon egy csatatérré változott. Rengeteg kritika említi, hogy a kiegészítő rengeteg bugot rejt, ahogy a többjátékos mód sem működik megfelelően, a leghevesebb reakciót viszont nem ez, hanem egyes párbeszédek váltották ki. A Baldur's Gate: Siege of Dragonspear például némileg újraértelmezi az alapjáték egyik karakterét, Safanát, aki az eredetiben inkább csak a szexi csapattag szerepét töltötte be, itt pedig egy saját, komplikáltabb sztoriszálat is kapott. Sokan viszont elsősorban nem is ezen, hanem egy transznemű NPC szerepeltetésén akadtak ki, aki akkor meséli el, hogy felnőttkorában nemet váltott, ha rákérdezünk a nevének eredetére.

Sokan a fenti jelenetet úgy értelmezték, hogy a ex-BioWare-esekből alakult Beamdog le akarja erőltetni saját, a különböző nemi identitású emberek elfogadásával kapcsolatos politikai nézeteit a játékosok torkán. Azoknak, akik így gondolkodnak, valószínűleg csak olaj volt a tűzre, hogy az egyik goblin egysoros beszólása még a GamerGate mozgalom kárára is elsütött egy tréfát. A tartalma mellett azért is kifogásolták ezt a részt, mert egy aktuális kulturális jelenségre utal, de amint arra sokan rámutattak, az eredeti Baldur's Gate sem volt mentes a kornak megfelelő utalásoktól, például Gyalog galopp, vagy éppen A bárányok hallgatnak kapcsán.

A Siege of Dragonspeart vehemensen kritizálók egy fő bűnbakot is találtak maguknak a Beamdog csapatán belül: volt, aki azt írta, hogy a Nintendótól nemrég, hetekig tartó, tömeges netes zaklatás után kirúgott Allison Rapphez hasonlóan a játék egyik íróját, Amber Scottot is megpróbálják majd eltávolítani a Baldur's Gate-en dolgozó stúdióból. Az ügyhöz egyébként Ed Greenwood, a Forgotten Realms egyik alkotója is hozzászólt, aki szerint a Baldur's Gate helyszínéül is szolgáló világnak mindig is részét képezték olyan karakterek, akik nemet váltottak, így őt meglepte és rendkívül elszomorította a kiegészítő körüli botrány.

Teljesen azért nem érdemes figyelmen kívül hagyni a Baldur's Gate: Siege of Dragonspeart ért kritikákat, ugyanis a rengeteg negatív értékelés között akadnak olyanok is, amik nem a transznemű karakter miatt bírálták a Beamdogot. Ráadásul a pozitív és negatív vélemények arányáról sem tudjuk, mennyire tükrözik a játék állapotát, ugyanis a fejlesztők arra kérték azokat, akik élvezték a játékot, hogy hagyjanak pozitív értékelést az egyes weboldalakon, ahogy több kommentelő állítása szerint töröltek vagy töröltettek is néhány kritikus hozzászólást. A helyzetet pedig csak még tovább bonyolítja, hogy több site-on azok is értékelhetik a játékot, akik meg sem vették.

Bár elég nehéz tisztán látni ebben az ügyben, azt mindenesetre joggal várhatjuk a Beamdogtól, hogy a játék technikai részét helyrehozzák. Ezt követően pedig remélhetőleg tudunk majd érdemi vitát folytatni a kiegészítő tartalmáról is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)