Hirdetés

Barebone-körkép

|

A nyár ideális arra, hogy egy hűvös sarokban elmélkedjünk a gépfejlesztésről, kitaláljuk, mire lesz szükségünk, hogy újult erővel kezdhessük meg az őszi dömpinget. Azok figyeljenek most ide, akik a nem távoli jövőben szeretnének komplett rendszert venni.

Hirdetés

A hagyományos értelemben vett "gépfejlesztősdi" általában kimerül a processzor cseréjével, vagy a memória mennyiség megnövelésével. Ha egy kicsit nagyobb beruházást tervezünk, akkor gyakorlatilag a VGA-kártyát is érdemesebb lecserélni egy picit izmosabbra. Azonban, akiknek már ilyen átalakításra van szüksége, azok előbb vagy utóbb szembe fogják találni magukat azzal a problémával, hogy az alaplap felett is eljárt az idő, így sok esetben érdemesebb már a komplett rendszert cserélni. Ne is beszéljünk az új processzor tokozásáról, vagy a PCI-Express térhódításáról, ami így is, úgy is döntésre kényszerít minket, játékosokat. Egy biztos, ha játszani szeretnénk, akkor előbb vagy utóbb át kell térnünk. Mi szeretnénk egy kicsit megkönnyíteni a helyzeteteket, éppen ezért felmerülő alternatívaként bemutatunk néhány olyan barebone-t, melyeket kifejezetten játékosoknak fejlesztettek.

Az Intel élharcosai
A gépek beválogatása viszonylag egyszerű volt, a nagyobb, tapasztaltabb gyártók termékeit vettük szemügyre. A fejlődés érezhető, bár ez nem csoda, ugyanis az új generációs barebone-ok sok gyermekbetegségtől megszabadultak már az évek során. Legelőször az AOpen XC Cube EX915-öst próbáltuk ki. Külsőségeit tekintve szépnek mondható, eléggé divatos, hogy az íróasztalunkon feszítsen. Persze ehhez hozzájárul az is, hogy a zajkibocsátása igen alacsony, nem kell tehát eldugnunk az íróasztal alatt. A szerelés gyerekjáték, pillanatok alatt belevarázsolhatjuk az alkatrészeket. Az Intel 915G chipkészletre épülő alaplap egyébként a legkorszerűbb, Socket LGA775-ös tokozású procikat képes befogadni. Mindezek mellé két gigabájtnyi, 400 megahertzes DDR memóriát társíthatunk. Ez manapság már mindegyik modellnél így van. A hab a tortán, hogy PCI-E VGA-t is belepakolhatjuk. Aki a táp miatt aggódna, annak elmondjuk, hogy közel 275 wattos változat került beépítésre itt is, a régebbi 220-as helyett. Ez bőven elegendő ezeknek a rendszereknek, hisz általában egy merevlemezt és egy optikai meghajtót lehet csak beszerelni. Hasonló a helyzet a Shuttle SB77G5-nél is, amely alaplapi chipkészletén kívül szinte megegyezik az előző "dobozzal". Az egyszerű fekete dizájn közepesen szerelhető belsőt takar. Szintén a csúcs Intel Pentium 4 LGA775 procikat izzaszthatjuk meg vele, illetve extra SATA-támogatással is felszerelték. Ezt a gépet viszont különösen azoknak ajánljuk, akik még nem döntöttek a PCI-E mellett, vagy esetleg nem olyan régen vásároltak egy jobbik családból származó AGP-s videokártyát. Ez ugyanis, mint kitalálhattátok, 8-szoros AGP-porttal rendelkezik. Harmadik versenyzőnket a maximalizmus jellemzi, még ha azt kívülről igen jól sikerül is álcáznia. Az igen szolid fehér külső ügyesen elrejti a kíváncsiskodó szemek elől a kezelőgombokat és minden egyéb, PC-re emlékeztető elemet, csupán egyetlen bekapcsoló gombot látunk az elején. Az MSI MPC915 szintén az új tokozást részesíti előnyben, sőt másik legfontosabb tulajdonsága a csendessége mellett, hogy a PCI-E VGA-kkal is kompatibilis. A gép egyébként – mint ebben a kategóriában már elvárható – minden földi jóval el van látva, sőt igény esetén még WLAN-képessé is tehető. Azoknak érdemes ezt a típust választaniuk, akik a lehető legjobb inteles gépet keresik a jelenlegi színes kínálatban.

A szerény AMD-front
Hogy ne csak az Intel-pártiak örüljenek, az volt a célunk, hogy beválogatunk néhány "új generációs" AMD-s barebone-t is. Maga a "néhány" kifejezés jelen esetben egészen pontosan egyet takar. Hogy mi ennek az oka? Elsősorban az, hogy a nagyobb gyártók egyelőre az inteles konfigokra összpontosítanak, csak most érkeznek az újabb AMD-s rendszerek – természetesen, amint lehetőségünk nyílik rá, igyekszünk ezekből is szemezgetni, hogy Te is megtudd, melyik a legjobb. Másrészről viszont az új Athlon 64-es rendszerek szinte mindegyike ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, így nincs is sok különbség közöttük. Nem is igazán érdemes matekozni és taktikázni, és a régebbi kifutó szériás nForce3-as modelleket választani. A jelenlegi csúcsversenyző a Shuttle barebone-ok népes táborát erősíti, mely formáját tekintve nagy hasonlóságot mutat az előbb bemutatott Intel-verzióval. A házat pillanatok alatt lebonthatjuk, és már lehet is bepasszírozni a procit a jól ismert Socket 939-es foglalatba. A Shuttle SN25P-ről mindent mondhatunk, csak ezt nem, hogy lassú. A PCI-E-s támogatás és az NVIDIA nForce 4 Ultra alaplapi chipkészlet miatt az egyik legütősebb konfigot lehet kialakítani belőle. Azoknak ajánljuk elsősorban, akik Athlon 64-es rendszerben törik a fejüket, és a maximális teljesítményért hajlandók is áldozni egy nagyobb összeget – tehetősebb olvasók erősen előnyben.

Öreg motorosoknak és kispénzűeknek
Azoknak is szeretnénk gépet ajánlani, akik nem akarnak feltétlenül mindent felújítani, csupán tetszik nekik a barebone, és a meglévő alkatrészeket szeretnék átmenteni egy praktikusabb, kisebb, és nem utolsó sorban csendesebb házba. A kiszemelt változat az Epox EX5 MiniMe sorozatból került ki. Az itt bemutatott gépekhez képest ez az eggyel előző generációt képviseli. Éppen ezért az Intel 865-ös chipkészletét tartalmazza még, mely a hagyományos Socket 478-as Intel procikkal dolgozik együtt. Mint említettük, ebbe a gépbe nyugodtan átmenthetjük a régebbi VGA-nkat is, hála a 8-szoros AGP-foglalatnak. Lényegében minden másban felveszi a versenyt az újabb modellekkel, hisz szolgáltatásokban, extrákban itt sincs hiány. Háttérvilágításos LCD-kijelző, multimédiakártya-olvasó, rengeteg csatlakozó és port kedveskedik nekünk.

Barebone-t mindenkinek!
A teszt végén szerintem mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy a lehetőségek igen szélesek, még ha barebone PC-ről is van szó. Választhatunk költséghatékonyabb megoldást, ekkor nem kell mindenáron fejleszteni, hisz akár a mostani Intel P4 Socket 478-as procinkat is átépíthetjük hagyományos AGP-s gépbe. Ebben az esetben ma még kapunk ütősebb AGP-s kártyákat, ha éppenséggel ez jelentené a gép szűk keresztmetszetét.
Természetesen a legnagyobb kínálat legfőképpen azoknak van, akik már most gondolnak a jövőre, és új P4-est vagy Athlon 64-es rendszert szeretnének a megfelelő VGA-kártyával. Külsőséget, belsőséget tekintve nagyon jó megoldásnak találtuk az MSI MPC915-est, így az "ajánlatunk" díjjal jutalmaztuk meg. A tesztgyőztesnek járó díjat egyértelműen a Shuttle SN25P-esnek ítéltük oda. Szolgáltatásokban és teljesítményben némely barebone szinte az asztali gépeket is lemossa a pályáról, így van ez ezzel a modellel is.



AOpen XC Cube EX915

Teljesítmény: 47/50
Szerelhetoség: 18/20
Extrák: 16/20
Ár: 7/10

Értékelés: 88%


Shuttle SB77G5

Teljesítmény: 45/50
Szerelhetoség: 15/20
Extrák: 19/20
Ár: 6/10

Értékelés: 85%



MSI MPC915

Teljestmny: 48/50
Szerelhetosg: 18/20
Extrk: 18/20
r: 6/10

rtkels: 90%


Shuttle SN25P

Teljestmny: 50/50
Szerelhetosg: 18/20
Extrk: 18/20
r: 5/10

rtkels: 91%



Epox EX5 MiniMe

Teljesítmény: 40/50
Szerelhetoség: 17/20
Extrák: 16/20
Ár: 8/10

Értékelés: 82%



A cikket eredeti formjban minden extrjval megtallhatod a GameStar magazin 2005/07-es szmban!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)