Hirdetés

A battle royale trónkövetelői - játékok és módok, amikre idén érdemes figyelni

|

Ami tavaly elkezdődött, az idén még nagyobbra fog nőni, és minden bokorban battle royale játékok vagy módok bújnak majd meg. Összefoglaltuk, mi várható 2018-ban.

Hirdetés

Minden szempontból egy nagyon erős év lesz az idei, akár a játékmegjelenéseket, akár a trendeket nézzük; és még előttünk van egy E3, ahol bejelentenek egy csomó újdonságot. Külön érdekes lesz viszont a battle royale játékok (vagy szűkebb értelemben véve a PUBG-klónok) előretörése. Nem csak teljesen új címeket várhatunk, hanem már futó játékokat is fel fognak turbózni vagy a fejlesztők, vagy a modderek. Körülnéztünk, összegyűjtöttük, miből lehet most válogatni, és mit hoz a közeljövő.

Hirdetés

Már megjelent

PlayerUnknown's Battlegrounds

Fejlesztő: PUBG Corp.

Platform: PC, Xbox One

Ár: 29,99 €

Aki az elmúlt évben járt az úgynevezett interneten, annak valószínűleg nem kell bemutatni a PUBG-t, mely 30 millió példányban kelt el, és a nap bármely szakában képes minimum két és félmillió játékost behúzni. Még bőven vannak hibái, de aminek feltétlenül működnie kell, az működik. 100 játékos zuhan le egy repülőből egy hatalmas területre, majd veszettül elkezdenek fegyverek, elsősegély-készletek, járművek után kutatni. Egy idő után a játéktér szűkülni kezd, megjelenik a halálos kék zóna, és aki nem ér be elég gyorsan a fehér körbe, annak már nem kell attól félnie, hogy valaki le fogja lőni.

Fortnite: Battle Royale

Fejlesztő: Epic Games

Platform: PC, Mac, PlayStation 4, Xbox One

Ár: ingyenes

A Fortnite alapjaiban nagyon-nagyon hasonlít a PUBG-hez, viszont egyrészt ingyenes, másrészt PS4-re és Xbox One-ra is megjelent, így pedig hamar sikerült többmilliós játékosbázist felhízlalnia. A hasonlóságok ellenére is egyedi. Színes, játékos a látványvilága, lehet benne építkezni, ami új taktikai lehetőségeket jelent, sokkal egyszerűbb a fegyvereket használni és felszedni, nincsenek járművek, vannak csapdák, illetve folyamatosan frissül, bővül, a fejlesztőcsapat ideiglenesen elérhető módokkal turbózza fel. Ha bizonytalanok vagytok a műfajjal kapcsolatban, ezzel kezdjétek.

H1Z1

Fejlesztő: Daybreak Game Company

Platform: PC (PlayStation 4, Xbox One talán később)

Ár: 19,99 €

Kezdetben vala a H1Z1, amiből aztán kivált a H1Z1: King of the Kill, majd ami H1Z1 volt, az Just Survive lett, és a King of the Kill a H1Z1. Most, hogy ezt tisztáztuk, rátérhetünk arra, hogy mi különbözteti meg Brendan "PlayerUnknown" Greene korábbi játékát (avagy ezt) attól, amivel később óriási sikereket ért el. A H1Z1 kevésbé komoly, mint a PUBG: lopakodás helyett a pörgős akció van előtérben, nem jut sok idő a pihenésre és a taktikázásra. Akinek a PUBG túl lassú, nézzen rá erre.

Last Man Standing

Fejlesztő: Free Reign Entertainment

Platform: PC

Ár: ingyenes

Még hangulatában is majdnem olyan, mint a PUBG, nem csak játékmenetében. 100 játékos, nagy játéktér, szétszórt fegyverek és kiegészítők, testreszabási lehetőségek széles tárháza várja a játékosokat. Ingyenes, egy próbát megérhet, de a steames értékelései nem túl bíztatók.

The Culling

Fejlesztő: Xaviant Games

Platform: PC, Xbox One

Ár: 24,99 €

Valahol Az éhezők viadala filmszéria csúcsán kezdett el felfutni a battle royale műfaj, és az egyik első ígéretes játék a The Culling volt. Ebben 16 játékos eshetett egymásnak pörgős meccsekben. Sajnos a Xaviant nemrég bejelentette, hogy nem frissíti már tovább, mert alig van játékos, akinek még érdemes. Csak szólunk róla, hogy ilyen is volt, de már ne kezdjetek bele, a szerverek valószínűleg nem élik meg a jövő januárt.

The Division: Survival

Fejlesztő: Ubisoft Massive

Platform: PC, PlayStation 4, Xbox One

Ár: 49,99 € az alapjáték, 14,99 € a DLC

A The Division második kiegészítőjében megtalálhatók a battle royale jellegzetes elemei, még ha jelentősen el is tér a műfaj nagyjaitól. Brutális körülmények között kell minél tovább kihúznunk, miközben nem csak a környezeti viszontagságok, de más játékosok is veszélyt jelentenek. Minimális felszereléssel indulunk, össze kell gyűjtenünk mindent, amit csak tudunk. A PvP módjában 24-en indulnak, de létezik PvE is azoknak, akik csak a túlélésért akarnak küzdeni.

Ark: Survival of the Fittest

Fejlesztő: Studio Wildcard

Platform: PC, PlayStation 4, Xbox One

Ár: 59,99 €, az Ark: Survival Evolveddal együtt

Az Ark: Survival Evolved spin-off módjának hivatalos műfaji meghatározása M.O.S.A., avagy online többjátékos túlélőaréna, de nyugodtan besorolhatjuk battle royale-nak. A Wildcard kifejezett célja volt betörni az e-sport piacra, de a siker még várat magára. 72 játékos 1-6 fős csapatokban küzd a túlélésért dinoszauruszok között és azok segítségével.

Grand Theft Auto Online: Motor Wars

Fejlesztő: Rockstar North

Platform: PC, PlayStation 4, Xbox One

Ár: 59,99 € az alapjáték, a mód ingyenes

A GTA Online tavaly augusztusban bekerült módja alapvetően battle royale, de a Rockstar nem gondolta túl. 2-4 fős csapatokban érkezünk meg egy területre, ahol fegyverek hevernek és katonai járművek parkolnak, de előbbieket nem is érdemes vadászni, mert nehéz velük utóbbiak ellen érvényesülni. A szűkülő játéktér itt is kulcselem. A PUBG élményét nem pótolhatja, de ha egy járműves battle royale-t kerestek, ez egynek pont jó.

Unturned: Arena Mode

Fejlesztő: Smartly Dressed Games

Platform: PC

Ár: ingyenes

A minimál, könnyed hangulatú Unturnedben szintén adott a gyűjtögetés és a szűkűlő tér, meg az, hogy egymást kell irtani. Aki semmi komolyra nem vágyik, próbáljon rá. Az Unturned maga 24000 játékosnál tetőzik naponta, csak nem lehet olyan rossz.

Rules of Survival

Fejlesztő: NetEase

Platform: iOS, Android

Ár: ingyenes

Már-már undorítóan sok mobilos battle royale játék érhető el, külön cikket lehetne róluk írni, viszont kevés olyan van, amit mutogatni érdemes, úgyhogy a listára csak a legnépszerűbbet tettük fel. A 120 főt támogató Rules of Survival, gyakorlatilag a PUBG mobilon, szemérmetlenül nyúl, de ez csak addig működhet, amíg el nem készül a Tencent a hivatalos változattal. Az érintőkijelző miatt nyilván egy kicsit nehézkes a kezelése, de aki nagyon nem bírja ki battle royale-ozás nélkül gépétől távol, az töltse le.

Surviv.io

Fejlesztő: ¯\_()_/¯ 

Platform: böngésző

Ár: ingyenes

A Surviv.io egy felülnézetes, böngészős variáció, aminek lényege ugyanaz, mint bármely más battle royale játéknak, csak sokkal-sokkal egyszerűbb. Mókás, próbáljátok ki. 

Stand Out: Battle Royale VR

Fejlesztő: raptor lab

Platform: HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality

Ár: 22,99 €

VR-fronton is vannak próbálkozások, a Stand Outról mi is írtunk a napokban. Nagyon kezdetleges még a játék, de az kimondottan vicces, hogy el lehet venni mások kezéből a fegyvert, illetve hogy úgy lehet felvenni a cuccokat, hogy a testünkre tűzzük őket. Még lehet belőle valami. 

Új játékok

Last Man Sitting

Fejlesztő: PixelPizza 

Platform: PC

Megjelenés: 2018 eleje

A PixelPizza játékában öltönyös fickók ülnek forgószékeken egy irodában, kezükben sörétes puska. Minden alkalommal, amikor lőnek egyet, hátralökődnek. Ha nincs náluk puska, ugrálnak a székkel, úgy haladnak. Négy különböző többjátékos játékmód lesz benne, ezek egyike a battle royale, de hogy pontosan hogyan fog működni, még nem tudjuk. 

SOS

Fejlesztő: Outpost Games

Platform: PC

Megjelenés: 2018. január 23. (Early Access)

Majdnem az a koncepció, mint a The Culling esetében, de leginkább Az éhezők viadalához hasonlít: 16 játékos lezuhan egy szigetre, ahonnan ki kell jutniuk, viszont mivel az egész egy játékshow része, szórakoztatni kell a közönséget. Szövetségeket lehet kialakítani, kommunikálni másokkal (muszáj lesz beszélni, így lehet követőket szerezni), és nem használhatnak lőfegyvereket, csak közelharciakat. Hárman győzhetnek, így nem muszáj a végén hátbaszúrni másokat. Kétségtelenül egyedi, egyértelműen a streamerekre épít, meglátjuk, hogy sikerül.

The Darwin Project

Fejlesztő: Scavengers Studio

Platform: PC, Xbox One

Megjelenés: 2018

A Scavengers projektjét a Microsoft karolta fel, ez adhat neki egy lökést. A játékosok különleges képességekkel és egyszerű eszközökkel felszerelve harcolnak egymással egy havas tájon. A környezeti hatásokkal ugyanúgy meg kell küzdenünk, mint a többi játékossal. Január 19. este 9-től 21-éig nyílt béta lesz a Steamen, töltsétek le a klienst már most.

Islands of Nyne

Fejlesztő: Define Human Studios

Platform: PC

Megjelenés: 2018

Az Islands of Nyne fejlesztői maguk is említik, hogy Az éhezők viadala inspirálta őket. 100 játékost elrabol egy rejtélyes földönkívüli faj, és három aréna egyikében kell az életükért küzdeni, fegyvereket gyűjteni, satöbbi. Egyelőre alpha állapotban van.

Europa

Fejlesztő: Tencent

Platform: PC

Megjelenés: 2018

Az Europát ugyanaz a Tencent készíti, ami a PUBG-t Kínában üzemelteti, és nagyjából ugyanaz a koncepció, csak rombolható környezettel és dinamikus időjárással. Egyelőre úgy tűnik, csak Kínában fogják fogalmazni (ami a nevét tekintve külön vicces), de reméljük, egyszer nyugatra is eljut.

Játékmódok, frissítések

Dying Light: Bad Blood

Fejlesztő: Techland

Platform: PC

Megjelenés: 2018

Ár: nem tudni még

A Techland még mindig a 2015-ös Dying Lightba tolja a tartalmat, de ezt annyira nem bánjuk. Hat játékos egy zombikkal teli zónába kerül, meg kell lógniuk, mielőtt beáll az éjszaka. Egy helikopter viszi el őket, viszont ahhoz, hogy a játékosok helyet kapjanak rajta, vérmintákat kell gyűjteniük az élőholtaktól. Szövetkezhetnek, de egymás ellen is fordulhatnak. 

Paladins: Battlegrounds

Fejlesztő: Hi-Rez Studios

Platform: PC, PlayStation 4, Xbox One

Megjelenés: 2018

Ár: ingyenes

A Paladins eleve is leplezetlenül inspirálódott más játékokból (vagy egy játékból, ha úgy vesszük), nem meglepő, hogy lesz benne egy battle royale mód is. Ebben is 100 játékos küzdhet, viszont használhatják a játék hőseinek képességeit.

Counter-Strike: Global Offensive Battle Royale

Fejlesztő:  Valve

Platform: PC, Mac

Megjelenés: 2018 (?)

Ár: nem tudni még

Egyelőre csak pletykálják, de jó eséllyel a CS: GO is kap egy battle royale módot. Végülis minden adott, csak egy elég nagy pálya kell hozzá. A Valve News Network megnézte, milyen elemek kerültek úgy be a játékba, hogy végül nem használhattuk őket hivatalosan, és minden jel arra utal, hogy a Valve dolgozik valami izgalmason.

Melyiket várjátok a legjobban? Van valami, amit kihagytunk, de említésre érdemes? Melyik játékban szeretnétek még battle royale módot látni? Írjátok meg kommentben.

Címkék: #battle royale
Platformok: Android iOS PC PlayStation 4 Xbox One
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)