Hirdetés

Befenyítette a Bethesda a poszterrajzoló rajongót

|

Úgy látszik, a Bethesda komolyan veszi a Fallout névhez fűződő jogait.

Hirdetés

Erling Løken Andersen nagy Fallout rajongó, ezért a Fallout 3 után úgy döntött, hogy felhasználva tehetségét, a játék hangulatához illeszkedő plakátokat rajzol és azokkal dekorálja ki a lakását. 10-20 órányi munka elteltével úgy gondolta, hogy ezekre a poszterekre talán mások is kíváncsiak lennének, ezért megvásárolta a fallout-posters.com domaint, és feltöltötte a munkáit nagy felbontásban, hogy bárki kedvére csemegézzen belőlük, és kinyomtathatóak legyenek. Az oldal egyébként reklámoktól mentes volt, csakis a posztereket tartalmazta, melyeket teljesen ingyenesen lehetett letölteni.

Az oldal látogatottsága néhány nap alatt százezres nagyságrendű lett, így már a szolgáltató kérte, hogy Erling váltson át egy komolyabb szerverre (több pénzért). Pár hét múlva kapott egy levelet a DLA Piper-től (a Bethesda jogi képviselője), aminek a lényege az volt, hogy az oldal neve és az ott látható poszterek sértik a Bethesda szerzői jogait, így legyen kedves öt napon belül eltakarítani a rajzait a netről, és felfüggeszteni a fallout név használatát (domain). Erling Løken Andersen-t nem az zavarja, hogy a Bethesda védi a jogait, hanem az, hogy képes arra, hogy nyilvánvaló erőfölényét egy teljesen hétköznapi emberen gyakorolja, aki nem tett mást, csak elindított egy fansite-ot, rajta néhány - általa rajzolt - poszterrel. Ez nem mellesleg a Fallout számára egy tökéletesen ingyenes reklám, de úgy látszik, ezzel a Bethesda nem törődik.

"Nem lett volna egyszerűbb írniuk egy e-mailt, hogy távolítsam el a (feltételezett) jogsértő tartalmat, és esetleg küldenek valami Fallout szajrét, mint apró figyelmesség. De nem, nekik be kellett vonni a DLA Piper-t a képbe. Tudjátok mit? Belefáradtam már a RIAA, MPAA, és ebben az esetben Bethesda akciókba, hogy utánamennek a kisembernek és fenyegetik őket, hogy engedelmesek legyenek. Vannak, akiknek nincs pénzük, vagy kapacitásuk harcolni a nagyok ellen, de ez még nem jelenti azt, hogy a nagyoknak van igazuk.", fogalmazta meg Erling az oldalán. A férfi egyébként válaszolt az ügyvédi felszólításra, amit itt elolvashattok (angolul).

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)