Hirdetés

Benefon ESC

|

A mobiltelefon az életünk egyik fontos részévé nőtte ki magát, hisz állandóan velünk van, s ezt szinte már észre sem vesszük. Nem kevesebb a feladata, mint a mobil kommunikáció zökkenőmentes lebonyolítása, ám ennél is több lehet!

Hirdetés

Mi ez, egy kommunikátor?!


A mobilcégek manapság egyre kiélezetteb harcot vívnak egymással, mindegyik próbál a másik elé kerülni, újabb és eddig még sehol nem használt extra alkalmazásokat beépíteni a leendő etalonnak vélt mobil csodába, ezzel is a vevőket csalogatva. Ezért egyálltalán nem lepődünk már meg, ha egy fura fickót látunk, amint egy féltéglának látszó telefonszerű képződményt szorít a jobb agyféltekéjéhez és abba ordibálja az árfolyamokat:) Igen, ez egy Nokia kommunikátor, jegyezzük meg egész halkan, majd irigykedve továbbállunk...tudjuk, hogy ez mit jelent, mobil internetelérés, multimédiás funkciók, minden ami kommunikáció! Ezzel tulajdonképpen csak annyit akartam volna mondani, hogy szinte már meg sem lepődünk egy-egy ilyen eszközön, így történt, hogy az egyik kedves ismerősöm vadiúj Benefon ESC-jét le kommunikátoroztam:) Persze mondanom sem kell, hogy rögtön kiakadt az illető, aztán hosszas mobil előadást tartott nekem egy zsúfolt bevásárlóközpontban a mobil GPS telefonokról:)


Érdekes szimbiózis

Mindenek előtt akinek még nem derült volna ki, egy telefonról van szó, amiben a számunkra még ismeretlen, finn Benefon üdvöskéjét, egy GPS (helymeghatározó) mobilt tisztelhetünk. A normál GSM telefonoktól ránézésre is eltér, mivel a készülék elején egy hatalmas kijelző terpeszkedik, mely gigantikus méretéből következtetve rögtön sejteni lehet, hogy itt biza valami készül...bekapcsolás után viszont mindenre fény derül!

A mobil oldal

A készüléket először mobilként volt szerencsém kipróbálni. Méreteit tekintve egy kicsit nagyobb mint egy "mai átlag" mivel a súlya picit több mint 170 gramm, egész pontosan 174 gramm. A telefon hossza 129 mm, szélessége 49 mm, vastagsága, 23 mm. A remekül kézbeillő készülék egy 15 soros kijelzőt foglal magában, amely már egy sms-t is képes megjeleníteni lapozás nélkül! Persze ezt a hatalmas 4 szürkeárnyalatos kijelzőt nem csak az sms-ezés területén tudjuk kamatoztatni, hanem a 7 különböző játékot is remekül képes megjeleníteni, ügyességi, logikai, de személy szerint a kedvencem egy lövöldözős játék, ahol kis szörnyecskéket kell kiírtanunk. Persze kevésbé játékos lelkületű felhasználóknak is tartogat meglepetéseket az Esc, mivel jól fejlett naptárral látták el, ezen kívül tartalmaz egy számológépet, támogatja az előre beállított profilokat, illetve a rezgő hívásjelzést és a prediktív szövegbevitelt is. Mint telefon egy átlagos készülékként állja meg a helyét, viszont akik extra kényelmi funkciókat is keresnek az Esc-ben, azoknak csalódást kell okoznom, a hanghívás, hangvezérlés és hangrögzítés teljes egészében kimaradt, persze nem véletlenül!


A Esc másik oldala...

Na és itt mutatja meg igazából az erejét a telcsi, mivel nem mindennapi képességek szunnyadnak benne! A készülék hátulján elhelyezkedő adó-vevőt kihajtva aktiválhatjuk a GPS módot.
A nagy kijelzőnek ilyenkor vesszük igazán a hasznát, mivel a térképet kellő méretben képes megjeleníteni. A halványabb szín jelenti az országhatárokat, utakat, utcákat, a sötétebb árnyalatok pedig a ránk jellemző adatokat. A kellő térkép birtokában el is kezdhetünk tájékozódni. Érdemes az adatokat megfigyelni, van itt minden, leolvashatjuk a földrajzi szélességet, a hosszúságot, a magasságot, a vétel erősségét illetve a műholdak horizont feletti magasságát, a helyi időn kívül a dátumot, a napkeltét, a naplementét és a szürkület időpontját is.


Irány amerre az Esc ellát:)

És most próbáljuk csak, mit tud a való életben, hajtsuk ki a GPS vevőt és a gyorsmenübe aktiváljuk. Érdemes ilyenkor egy pillantást vetni mozgásjellemzőinkre, melyek hasznos információval szolgálnak átlagsebességünkről, a jelenlegi irányunkról, a cél felé mutató irányról, különböző érintési pontok elérésének idejéről, távolságáról, egyszóval mindenről! Az első szárnypróbálgatásainkat GPS terén már megtettük, ám egy végzetes hibát viszont elkövettünk! A készülék csak haladás közben működik megfelelően, ugyanis a rendszer a mozgás irányát a változó földrajzi helyzet után tudja meghatározni. Ezt először én sem tudtam, tehát a sarki McDonald's-ig való eljutásomat nem nevezném az évszázad navigációjának :) Persze rövid gyakorlás után bárki elsajátíthatja az Esc használatát, de azért a Nokia-val ellentétben itt muszáj lesz végignyálazni a kézikönyv bizonyos részeit.

Konklúzió
Egy nem mindennapi készüléket ismerhettünk meg a Benefon jóvoltából, ami sokkal több mint egy mobil, a GPS technológia és a GSM rendszer remek párosítása. Mégis inkább azoknak ajánlanám, akik nem csak "hobbikertészek", munkájuk során megfelelő segítséget nyújt nekik, mondjuk sokat utaznak. Negatívumként összesen annyit tudnék felróni, hogy a vidéki térképek egyelőre fejlesztés alatt állnak (legalább is a cikk megírása pillanatában) ezért vidéken még nem igazán lehet teljes erőbedobással használni! Jó hír, hogy a szolgáltató tájékoztatása szerint a vidéki térképek fejlesztés alatt álnnak és nemsokára azok is elérhetők lesznek a mobil "vándorok" részére.
Átlag ára: 280 000 Ft


Technikai adatok és szolgáltatások:
GSM 900/1800 174 gramm
129mm x 49mm x 23mm
készenléti idő: 40-110 óra
beszélgetési idő: 2-6 óra
grafikus 15 soros kijelző
csengődallamok száma 40
rezgő hívásjelzés, profilok
óra, ébresztés, naptár, 7 játék
számológép, prediktív szövegbevitel


Kapcsolódó link:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)