Hirdetés

Beszabályoznák az in-game hirdetéseket?

|

Úgy tűnik, a politika újabb célpontot talált magának a játékiparban. Ezúttal a mostanában egyre elterjedtebb játékon belüli (in-game) hirdetéseket szeretnék megregulázni a törvényhozók.

Hirdetés

A kaliforniai közgyűlés egyik tagja, Lori Saldaña egy helyi hírcsatornán bejelentette, szándékában áll olyan törvényjavaslatot az asztalra tenni, amely megtiltaná a játékkiadóknak, hogy in-game hirdetések és spyware programok kerüljenek fel a felhasználó számítógépére a játék telepítése során.

Az első botrány az Electronic Arts által kiadott Battlefield 2142 kapcsán alakult ki botrány, a játék ugyanis csak abban az esetben hajlandó feltelepülni a gépre, ha engedélyezzük, hogy egy, a szokásainkról és cselekvéseinkről adatokat gyűjtő program is működésbe léphessen. Ez a program - amelyről egyébként az Electronic Arts válltig állítja, hogy nem minősül spyware-nek - szükséges ugyanis ahhoz, hogy a játékban a szokásainknak megfelelő célzott hirdetések jelenjenek meg. Több gond is fellépett: például egy akkoriban kiadott Microsoft biztonsági frissítés összeférhetetlenséget okozott, s csak a frissítés törlése után állt helyre a rend.

Egyes szakértők úgy vélték, és vélik most is, hogy a fenti figyelő program jelenlétére nem a doboz kinyitása után egy apró lapon kellene felhívni a vásárló figyelmét, hanem a doboz külsejére kellene ráírni, hogy a telepítés csak annak használata mellett lehetséges - így ugyanis bárki eldöntheti, hogy szüksége van-e így a játékra vagy sem.

Természetesen a helyzetet kicsit túldramatizálja a politikus, de valószínűleg több támogatót is meggyőz majd.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)