Hirdetés

Beszámoló a hazai Gigabyte GO OC 2010 tuningversenyről

|

Természetesen jelen voltunk a gyártó idei tuningrendezvényén is, ahol meglehetősen izgalmas végkifejletnek lehettünk szemtanúi.

Hirdetés

Ahogy tavaly, a Gigabyte magyarországi képviselete idén is megrendezte a GO OC tuningversenyt, ami kifejezetten az extrém túlhajtók megmérettetéséről szól. Több hír és videó segítségével is értesülhettetek az eseménnyel kapcsolatos részletekről, és igazán örömteli volt látni egy-két ismerős arcot a május 28-i délutánon.

A Rákóczi Rendezvényterem kellemes családias légkört adott ennek az eseménynek, az emeleten lévő teremben szépen elrendezett asztalok várták a versenyzőket és a látogatókat. Az idei versenyt is hőn szeretett BZ-nk konferálta fel, és egészen az utolsó csepp folyékony nitrogénig tartotta a lelket a versenyzőkben és a látogatókban is. Pontosan 15:00-kor meg is nyitotta az idei GO OC-t, amelyet a három csapat bemutatása és a hardverek kisorsolása követett. A sorsolás egészen pontosan úgy zajlott, hogy négy darab csomagból választhattak a csapatok, sorsolás útján döntöttünk el, hogy ki hány szabad készletből választhat. A negyedik csomag biztonsági tartalékként pihent tovább az asztalon arra az esetre, ha netán valaki élne a hardvercsere lehetőségével.

Ezzel kapcsolatban viszont már rögtön a verseny elején kiderült, hogy összesen ennyi cserekomponens áll rendelkezésre, tehát az egyszeri csere hardverre vonatkozik, nem pedig csapatra. Magyarán szólva, ha egy alaplap elszáll, és cseréhez folyamodik a balszerencsés csapat, akkor a másik két indulónak már nincs lehetősége ezt az összetevőt cserélnie. Természetesen ugyanez vonatkozott a többi eszközre is. Nem ártott tehát elmormolni egy imát még a szerelés elején, ha ugyanis valami több helyen is elromlik, akkor hamar gondba kerülhet valamelyik versenyző.

Az első futam a Hexus Pifast program lehető leggyorsabb lefutását célozta meg. A csapatoknak 1 órányi idejük volt arra, hogy összeszereljék és elindítsák a konfigjukat, ám páran még a második 1 órás etapban is szerelgettek, tehát már itt kezdett izgalmassá válni a verseny. Természetesen mindhárom csapat van annyira rutinos, hogy nem izgulnak még akkor sem, ha konkrét eredmények elérésére csak fél óra marad, higgadtan és türelmesen léptek egyre feljebb a megahertzekben. Sajnos a Hun eXtreme OC Team-et már itt elérte a balszerencse, a futam végére elkezdett rakoncátlankodni a rendszerük. Míg ők vadul elkezdték keresni a hibát, over@locker886 és az Xtreme 3D Team Hungary rendületlenül gyűrték le a másodperceket, majd végül még egy hajszálnál is kevesebb különbséggel előbbi nyerte meg az első fordulót. A galériában megtalálhatjátok a képernyőmentéseket, amelyekről nemcsak az eredmények, hanem a Gulftown processzorok adott órajelei is kiderülnek. A HUN eXtreme OC Team a harmadik helyet szerezte meg az első versenyszámban, ám az akkor még egyszerű probléma hirtelen folyamatosan érkező hibaáradattá változott.

Tíz percnyi szünet sem volt elég arra, hogy a srácok kiderítsék a rendszer fagyásának, indítási problémájának okát. Elsőként a memória cserével élt a csapat, és míg ők újra megpróbáltak életet lehelni a konfigurációjukba, a másik két csapat nekikezdett a SuperPi 8M-es fordulónak. A cél itt is az volt természetesen, hogy minél rövidebb idő alatt fusson le a teszt, viszont a versenyzőknek érdemes volt ésszel bánniuk a feszültségekkel és megahertzekkel, ugyanis ez a versenyszám adta a legtöbb pontot a három közül. Over@clocker886 és a két fős Xtreme 3D Team Hungary meglepően könnyedén faragta le a másodperceket, és mivel egymásnak háttal voltak a srácok, ezért szinte folyamatos volt az izgalom azzal kapcsolatban, ki hol tart éppen. Az újabb 1 óra vége a nézők és a rendezőség szerencséjére pont úgy záródott, hogy a harmadik futamra is maradt elegendő feszültség. A SuperPi-s megmérettetést ugyanis az Xtreme 3D Team Hungary nyerte, így át is vették a vezetést az összetett pontozásban. Ekkor 46 ponttal vezetett az előbbi csapat, míg az egyedül küzdő over@locker886 44 ponttal állt a második helyen.

Sajnos a HUN eXtreme OC Team az 1 órás SuperPi intervallum alatt sem tudta megoldani a problémákat, így végül a processzort és az alaplapot is kicserélték. Értékelhető eredmény hiányában nulla ponttal zárták a második fordulót, tehát lényegében már itt eldőlt, hogy ez nem az ő versenyük lesz.

A wPrime, mint záró versenyszám ideális volt erre a versenyre, ráadásul a Pifasthoz hasonló pontozás miatt még bárki megnyerhette a versenyben maradó két csapat közül az egész versenyt. A két fordulót túlélt rendszerek ekkora már rendesen "bemelegedtek", tulajdonképpen már csak apró finomhangolásokra volt szükség. Természetesen újraindulásokat ekkor is lehetett látni, de a srácok hamar összeszedték a rendszereket, és folyamatosan jobbnál-jobb eredményeket produkáltak. A HUN eXtreme OC Team sajnos erre a futamra sem tudta úgy összeállítani a konfigot, hogy értékelhető időeredményt tudjanak produkálni, sőt, a szerelés közben újabb hardvercserékre volt szükség.

Az első és második helyekért ádáz küzdelem indult meg fél órával az utolsó futam vége előtt, a tized- és századmásodpercnyi különbségek közé néha azonos időeredmények is befértek. Reménykedtünk benne, hogy a végső számok nem így alakulnak majd, és nem döntetlennel kell zárnunk az idei GO OC-t. Szerencsére nem így történt, az Xtreme 3D Team Hungary egészen pontosan 47 ezredmásodperccel jobb eredményt tudott produkálni, ami egy újabb első helyet és a végső győzelmet is jelentette. Over@locker rendszere sajnos pont a végére adta meg magát, a folyékony nitrogén gőze mellett egyszer csak fekete színű füst is kicsapott. Nem bírta tovább az alaplap a megpróbáltatásokat, amit igen látványosan jelzett is a jelenlévő publikum számára.

A magyar GO OC 2010 hivatalos végeredménye:

1. Xtreme 3D Team Hungary - 66 pont

2. over@locker886 - 60 pont

3. HUN eXtreme OC Team - 12 pont

A nyertes csapat ezzel együtt megnyerte az európai döntőre kijutást is, ám a csapatot csak egy fő képviselheti. Remélhetőleg így is szép eredményt tudunk majd felmutatni, bár nem lesz egyszerű a történet, a kontinens legjobbjaival kell majd felvennünk a harcot.

A díjazást követően a maradék folyékony nitrogén kilocsolása következett, ami méltó záró momentuma egy ilyen versenynek. Az eseményről készült videót itt tekinthetitek meg, a képgalériában pedig megtaláljátok a GO OC-n történeteket feldolgozó fotókat.

Végül, de nem utolsósorban a GameStar abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az európai döntőt a helyszínről izgulhatja végig, ami egyben azt is jelenti, hogy folyamatosan leközöljük majd a magyar csapat aktuális állását. Július közepén tartsatok velünk itt a GSO-n, és kövessétek figyelemmel a nagy döntőt is!

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)