Hirdetés

Blogoljunk!

|

„Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek”. A fenti klasszikus verssor jellemzi a legjobban napjaink egyik legerÅ‘sebben terjeszkedÅ‘ netes "műfaját", a blogot. Mert mi is a blog alapja? A jó öreg napló, amibe elÅ‘deink még féltett titkaikat írták le....

Hirdetés

Az internet aztán kavart egyet és ma már azért írnak "titkos" naplót, hogy aztán mindenki belelásson életükbe.
A "blog" szócska a web és a log (hajónapló) szavak összeforrasztásának eredménye. A legtöbb forrás szerint a World Wide Web egyik "atyja", a svájci CERN fizikai kutatóintézet munkatársaként dolgozó Tim Berners-Lee volt az első blogoló, bár 1992-ben, amikor kollégáinak szóló, technológiai jellegű naplóját elindította, még nem létezett ez a kifejezés. A weblog első használata 1997-re datálódik John Barger "tollából", a mai alakot pedig Peter Merholz használta először saját naplójában "we blog", azaz "mi blogolunk" formában. Innen indult a "hétköznapiasodás" felé a szócska, és vele a napló tulajdonosát és íróját jelző "blogger" kifejezés is.
Az első blogok tulajdonképpen szimpla weboldalak voltak, ahol a blogger html kódok segítségével pakolászta fel az új bejegyzéseket. Az igazi nagy forradalmat az "automatizált" blogkészítő oldalak jelentették, mint a Blogger (www.blogger.com). Az ehhez hasonló oldalak újdonsága abban áll, hogy nagy szakértelem nélkül is könnyen létrehozhatunk és szerkeszthetünk saját naplót, csupán meglévő sablonokból kell összelegóznunk az alapdizájnt. Ahogy egyre több lett a blogkészítő oldal, úgy vált divattá, sőt, hétköznapi szokássá a blogolás: 2003-ban 4 millió, 2004-ben viszont már 10 millió blogot irkáltak világszerte.

A hazai felhozatal
Jó ideje kis hazánk sem szűkölködik bloggyártó oldalakban, így aki eddig még nem tette, de van mit elmondania, pár kattintással elindíthatja saját online naplóját – könyen, gyorsan, magyarul. A legismertebb hazaiak: Blogol (www.blogol.hu), Freeblog (www.freeblog.hu), a nemzetközi, de magyarul is tudó Blog.com (www.blog.com) vagy a már említett, azóta Google-kézbe került Blogger (régebben Blogspot). Nézzük, hogyan is foghatunk hozzá egy saját napló létrehozásához, utána pedig alapvetÅ‘ stílusgyakorlatokkal magatokra is hagylak Titeket, elkészült világnaplótokkal.

Első lépések
Nem árt egy könnyen megjegyezhető név. Ha mondjuk a Freeblognál indítunk naplót, a Tiéd címe egyszerűen a "választottnév.freeblog.hu" lesz - ezért nem árt zengzetesebbet kitalálni, mint a "kovacspisti" de olyat se válasszunk, ami túl gyakori lehet, mint például a "doom" vagy a "coolguy". Szemléltetésül folytassuk tehát a freeblog oldalain.
Egy zsíros kattintás a "blogot akarok írni" linkre, és máris egy egyszerű regisztráció következik. A belépési adatok után kell megadni a fent tárgyalt blognevet: Én a "wendigo" szót választottam, így lett a címem http://wendigo.freeblog.hu (akár rá is nézhettek, ha online vagytok). Érdemes egy tömör, de jellemző blognevet is adni (fantáziadúsan a "Wendigo blogja csak úgy" megoldást választottam), majd pár sorban mottót, idézetet, vagy épp rövid útmutatást is írhatunk az idetévedőknek. Még megadhatjuk, tényleg publikus legyen-e a napló. Már csak sablont kell választanunk és hopp, meg is alkottuk saját blogunkat. A következő lépés maga a naplóírás.

Szerkesztgetünk
A belépés után egy szövegszerkesztÅ‘khöz hasonló ablak tárul elénk, ahol – minÅ‘ csoda – szöveget lehet szerkeszteni. Megírhatjuk aktuális élményeinket, gondolatainkat, majd a "Ment és publikál" gombbal máris a világ elé tárhatjuk lelki csipkéinket (ezt persze késÅ‘bb bármikor átszerkeszthetjük, törölhetjük). Újabb gondolatokhoz már csak ezt kell ismételgetni. Eddig egyszerű, nem? Ráadásul képeket is beszurkálhatunk, mégpedig egy IntézÅ‘ nevű fájlszerkesztÅ‘ segítségével.
Most tehát már csak a blog többi elemét kell testre szabni, ezeket a "sablon" pontban tehetjük meg. Ide már nem árt némi html tudás, bár jól kommentezett, hatalmas segéderÅ‘vel felvértezett szerkesztÅ‘vel van dolgunk, így nehéz lesz elszúrni. Itt adhatjuk meg a legfontosabb webes hivatkozásokat, amelyekrÅ‘l úgy gondoljuk, a blogunk olvasóit is érdekelheti – esetleg más, általunk kedvelt blogokra is linkelhetünk, hogy Å‘k majd jól visszalinkeljenek, és így népszerűbb lehet kis naplócskánk.

A stílus mindenek felett
Lassan zárul a mókatár, már csak annyit kell megjegyezni, hogy amit írtok, az első bejegyzéstől kezdve, nyílt titokká válik, jellemez titeket, ismeretleneknek mutatja be a személyiségeteket. Ezért legyetek önmagatok, és ne írjatok semmi olyasmit, amit mástól sem olvasnátok szívesen... Ne lopkodjatok képeket "csak úgy" más oldalakról (vagy legalább kérjetek rá engedélyt) és persze gyűlölködésre, értelmetlen negatív dolgokra sem érdemes használni egy blogot. No, ennyi volt a szentbeszéd, most pedig irány pötyögni!

A cikket eredeti formájában minden extrájával megtalálhatod a GameStar magazin 2006/03-as számában!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)