Hirdetés

Blood Bowl 3 teszt – véres gyémánt

|

Nem ártott volna a játéknak, ha még egy kicsit több időt szán polírozásra a fejlesztőcsapat.

Hirdetés

Hosszú múltra tekint vissza a Warhammer fantasy univerzumában játszódó Blood Bowl franchise, amely többéves kihagyás után tért vissza PC-re, illetve először játszható az újabb generációs konzolokon, így a PlayStation 5-ön és az Xbox Series X|S-en. A Blood Bowl 2 a mai napig aktív online közösséggel büszkélkedhet, rengeteg ligában csapnak össze játékosok, ezért a bejelentés után nem csoda, hogy nagyon várták a rajongók a legújabb szabályrendszer alapján készülő Blood Bowl 3-at.

A hivatalos megjelenést követően azonban hamar kiderült, hogy jelenlegi formájában a Blood Bowl 3 a nyomába sem ér közvetlen elődjének, sőt telepakolták mikrotranzakciókkal is. A játéknak megvannak a maga szépségei, de a csalódást keltő rajtot komoly javításoknak kell követnie, hogy a Blood Bowl videojáték-széria ne váljon kegyvesztetté a legaktívabb játékosok szemében.

Hirdetés

Vérrel fizetünk

A Blood Bowl koncepciója az amerikai futballon és a rögbin alapul, méghozzá a roppant népszerű Warhammer fantasy világban, így nem csoda, hogy a már több mint 30 éve sikeres társasjátékból több videojáték-adaptáció is készült. Az első táblás játékot 1986-ban adta ki a Games Workshop, és már 1995-ben született az alapján egy MS-DOS játék, a Cyanide által fejlesztett első Blood Bowl pedig 2009-ben debütált. Ezt követte a 2015-ös folytatás, ami a maga hibái ellenére szerethető és különleges alkotás volt, ezért a fejlesztőcsapat úgy döntött, hogy érdemes elkészítenie a harmadik részt is.

Mivel 2020 novemberében elkészült a táblás játék új szabálykönyve, a Second Season Edition, a Cyanide már erre húzta fel a Blood Bowl 3-at. A brutális mozdulatok, a sajátos humor és látványvilág tehát megmaradtak az elődből, míg az újdonság varázsáért az átdolgozott szabályrendszer felelt több más feature-rel együtt. Sajnos az egyik ilyen a Blood Pass nevű battle pass rendszer, illetve a Warpstone játékbeli fizetőeszköz, amit aztán rengeteg kozmetikai eszköz vásárlására használhatunk. Hogy erre érdemes-e valódi pénzt áldozni, mindenkinek szíve joga eldönteni - viszont kétségkívül szerencsésebb lett volna, ha a fejlesztők a játékmenet javítására és az optimalizálásra fektetnek nagyobb hangsúlyt ahelyett, hogy a játékélményt minimálisan befolyásoló kozmetikai cuccok tervezésére és árazására fókuszálnak.

Az újdonság véres varázsa

A Blood Bowl 3-ban 12 frakció képviselteti magát, és az új szabálykönyvnek köszönhetően picit máshogy zajlanak a meccsek, mint az előző játékban. Azzal viszont fontos tisztában lenni, hogy az adaptáció gyakorlatilag a társasjáték digitális mása, tehát hiába vagyunk mesteri taktikusok, és hozunk a játékosaink erősségeinek és gyengeségeinek tökéletes ismeretében folyamatosan jó stratégiai döntéseket, a végeredményt a dobókockák határozzák meg. Sokszor frusztráló lehet egy-egy végkimenetel, de ha ezt elfogadjuk, akkor újoncként is szórakoztató élményben lehet részünk.

Minden frakció kapott egy egyjátékos kampányt, amelyekben remek, humoros átvezetők és animációk fokozzák a hangulatot, illetve a meccseket kommentáló páros is mosolyt csal az arcunkra még akkor is, ha éppen ledarálják az egyik játékosunkat. A prezentáció nagyon hangulatos, és bár egy idő után sokat fognak ismétlődni, az egyes animációk is kiválóak - beleértve a pálya szélén mutogató edzőket és a pontszerzéseket ünneplő cheerleadereket is. Sok karaktert és a mozdulatot találunk ismerősnek, ezeket a Blood Bowl 2-ből vették át, de néhány újabb frakcióval és figurával is lehet már aprítani - pardon, pontot szerezni.

A mesterséges intelligencia viszont sajnos általában nincs a helyzet magaslatán, simán képes buta döntéseket hozni, húzni az időt, és nem kihasználni az egyes karakterek erősségeit. Az online meccsek előtt azért érdemes a kampányokat végigjátszani, ha meg akarjuk ismerni, mire képesek az egyes frakciók csapatai, illetve mely csapatok stílusa illik a leginkább a stratégiánkhoz. Az offline és az online profilokat külön kezeli a játék, ami csak kissé bonyolítja a menürendszert, ám ehhez viszonylag hamar hozzá lehet szokni.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Vérlázító hiányosságok

Bármilyen látványosak, brutálisak és humorosak a meccsek, sajnos a Blood Bowl 3 hangulata nem elég ahhoz, hogy érdemes legyen sokat foglalkozni a játékkal. Rengeteg a furcsa és szokatlan bug a menükben és a meccseken, a hibás animációk, a játékosok nevének pontatlan helyesírása kellemetlenül frusztrálóvá teszik a szerencsétlen kockadobások miatt egyébként is kihívásokkal teli játékot. A beszámolók alapján - szerencsére a komolyabb problémák engem elkerültek - rengeteg a lefagyás, illetve az online ligák működtetéséhez nincsenek meg azok az eszközök, mint a Blood Bowl 2-ben, a játék legbrutálisabb elemei pedig nem a szegecses felszerelésben pusztító behemótok, hanem a lehúzós mikrotranzakciók.

Idővel jobbá válhat, de e pillanatban a Blood Bowl 3 egyáltalán nem méltó folytatás, és nem éri meg még a 30 eurós alapjáték sem, hiszen a 6 eurós Blood Bowl 2 Legendary Edition sokkal szórakoztatóbb játékélményt garantál. Aki most szeretne megismerkedni a sorozattal, inkább vegye meg azt, és várjon a Blood Bowl 3 javításaira, valamint egy későbbi leárazásra.

Blood Bowl 3
Jelenlegi formájában kevésbé szórakoztató és jóval drágább is elődjénél.
Ami tetszett
  • egyedi hangulat és látványvilág
  • 2020-as szabályrendszer használata
Ami nem tetszett
  • rengeteg bug
  • drága mikrotranzakciók
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)