Hirdetés

Búcsúzunk a Windows XP-től

|

Több mint egy évtizedes szolgálat után végleg bezárja kapuit minden idők egyik legnépszerűbb operációs rendszere, a Windows XP.

Hirdetés

Bár a PC World ma illően búcsúzik a Windows XP-től, azért egy pár könnycseppet mi is ejtenénk. A Microsoft 2001 októberében dobta piacra az egyik legnépszerűbb operációs rendszerét, és bár azóta 3 újabb operációs rendszerrel is előálltak, még mindig rengeteg felhasználót köszönt a zöld lanka bejelentkezéskor. Gamerek, otthoni és vállalati felhasználók egyaránt kedvelt operációs rendszere a mai nappal búcsúzik, és bár saját felelősségre természetesen továbbra is használhatjuk, érdemes elgondolkozni a mihamarabbi váltáson.

A Windows XP megjelenése rengeteg újdonságot hozott magával, amelyek nagy részébe a felhasználók azonnal beleszerettek. Az új felhasználói felület, átdolgozott Start menü, távoli asztal, vezeték nélküli hálózatok támogatása, vagy épp a Windows Messenger hatalmas előrelépést jelentettek a korábbi operációs rendszerekhez képest. Az XP különböző változatainak köszönhetően mindenki megtalálta a számára tökéletes struktúrát, legyen az Home, Professional, Media Center, esetleg 64-bit kiadás.

Persze az XP sem volt tökéletes. A megjelenést követően azonnal elkezdtek dolgozni a javításokon, 2008-ig 3 Service Pack is megjelent, amelyek összesen több mint 2000 programjavítást és bővítést tartalmaztak.Virágzásukat élték a különböző tűzfalak és vírusirtó szoftverek is, köszönhetően annak, hogy az XP tűzfala szinte teljesen haszontalan volt.

Az induláskor sokan kifogásolták, hogy a Microsoft elég magasra tette a lécet gépigény terén, a megjelenéskor nem sokan engedhettek meg maguknak ilyen komoly masinákat. Minimum 233 MHz-es proci, 64 MB RAM, 1,5 GB hely a winchesteren. Ma már csak nevetünk ezeken a számokon, de 12 évvel ezelőtt nem minden háztartásban voltak ilyen "erőművek". A Microsoft supportja sem mindig állt a helyzet magaslatán, a beépített problémamegoldó algoritmus általában nem vezetett sikerre.

A szervizcsomagoknak és folyamatos frissítéseknek hála beérett a rendszer, használata egyre jobban elterjedt. A Microsoft kimutatásai szerint forgalmazása során az operációs rendszer több mint egymilliárd számítógépre lett előtelepítve. A terméktámogatást 2009-ben szüntették meg, de biztonsági frissítéseket egészen a mai napig kaptak a felhasználók. Holnaptól azonban semmi sem garantálja, hogy illetéktelen felhasználók ne tehessenek kárt a gépünkben, így érdemes mihamarabb Windows 8-ra, a csempés felülettől idegenkedőknek Windows 7-re váltani. Hamarosan egyre több játék követeli majd meg a legfrissebb operációs rendszer használatát, így érdemes ismerkednünk az új felhasználói élménnyel.

Ti meddig használtatok Windows XP-t?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)