Hirdetés

Nézd meg a Budai várat 500 évvel ezelőtt

|

Magyar diákok készítettek egy 3D-s filmet, amiben vethetünk egy hosszú, modern pillantást az ötszáz évvel ezelőtti Budai várra.

Hirdetés

Azt hiszem pont az Assassin's Creed III kapcsán emlegettem, hogy a Ubisoft folyton áttekint a magyar történelem hőstettein és inkább Amerika 14 oldalas történelemkönyveiben keres magának témát. Pedig van itt anyag bőven, sőt most már egy nagyon jó digitális alap is, köszönhetően egy csapat végtelenül lelkes diáknak.

Milyen volt a Budai vár 500 évvel ezelőtt? Ez pontosan egy olyan kérdés, mint hogy kicsoda Pom-Pom, ugyanis igazából senki sem tudja. A fennmaradt korabeli rajzok épphogy egy kicsit engednek minket közelebb az igazsághoz, és a lyukakat csak elképesztő mennyiségű kutatómunka és egy kis csoportnyi fiatal fantáziája tömködheti be. Íme a 3Dpast.

Viszont Gerevich László: A budai vár feltárása című könyvéből kiindulva a Budapesti Műszaki Egyetem és a  Szabadkai Főiskola diákjai 3D-ben mutatják meg nekünk, hogy milyen is lehetett a Budai vár Mátyás király halálakor, 1490-ben.

A srácok egy polarizációs 3D technológián alapuló 12 perces kisfilmben engednek betekintést a korabeli építészeti remekbe, élethűen mutatják meg nekünk a tudomány és a technika Amerika felfedezése előtti állapotát, illetve az emberek mindennapjait. 2012. márciusában megindult a tervezés és nyárra már készen is volt az első modell, amivel elkezdhettek dolgozni a fejlesztők és most már teljes pompájában megtekinthető a 3D mozi.

Bármennyire élvezték a srácok a munkát, a PC-ik nem bírták azt a terhelést, ami egy ekkora modellel járt, ráadásul még hátra voltak a karakterek modellezése és mozgásuk leprogramozása, ezért a teljes renderhez külső segítséget kellett kérniük.

Egy egerszalóki cég egy renderfarmot biztosított számukra, mert a modell hatalmas méretében kifolyólag a render közel annyi ideig tartott volna, mint az eddigi munka összesen.

A fennmaradó rajzok, amúgy korabeli instagramként némi támpontot adtak a fejlesztőknek, viszont szívesen fogadnak észrevételeket és tanácsokat a kisfilmmel kapcsolatban, úgyhogy bátran kereshetitek őket a javaslat@3dpast.com címen.

Egy villáminterjúra sikerült utolérnünk a projekt vezetőjét, Varga Rolandot, aki készségesen válaszolt egy pár kérdésünkre a 3Dpast-tal és a jövőbeli terveikkel kapcsolatban.

GS: Először is szeretnénk gratulálni a 3Dpasthoz, fantasztikus amit véghezvittetek.

VR: Köszönjük, hatalmas munka volt, de nagyon megérte és büszkék vagyunk rá.

GS: Mi volt az eredeti elképzelés? Vizsgafeladat gyanánt csináltátok, vagy pusztán önszorgalomból?

VR: Önszorgalomból, de titkon azért azt reméltük, hogy ez a projekt kapcsán felfigyelnek majd ránk.

GS: Meddig tartott a munka és mennyien voltatok rá?

VR: Egy alig 10 fős csapattál álltunk neki és közel két évet dolgoztunk a kisfilmen. Én már lediplomáztam, és a többiek is már közel vannak hozzá, az építészmérnökök már az egyetem utolsó egy-két félévét csinálják.

GS: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

VR: Jelenleg egy android és iOS applikáción dolgozunk egy amerikai céggel. Az app a Budai várba látogató turistáknak készül, akik az okostelefonjukon, az adott GPS koordináták alapján meg tudják nézni, hogy a vár azon része hogyan is nézett ki 500 évvel ezelőtt. Reményeink szerint 6 hónap múlva készen is lesz. De rengeteg dolog érdekel minket és sok mindenre nyitottak vagyunk.

GS: Van Magyarországon egy cég, a Digic Pictures, ami különböző 3D animációkkal foglalkozik és már hosszú éve dolgozik együtt olyan nagy cégekkel, mint mondjuk a Ubisoft. Titeket is érdekel a játékvilág?

VR: Nem foglalkoztunk még vele behatóbban, de természetesen erre az irányvonalra is nyitottak vagyunk. A Digic Picturesnél egyébként voltunk is látogatóban és az ügyvezető igazgatójukkal is beszéltünk, akinek szintén nagyon tetszett a film és hasznos tanácsokat is adtak a projekttel kapcsolatban.

GS: Visszatérve a filmre, hogy kell elképzelni egy ilyen vetítést?

VR: A vetítés 12 perc 10 másodpercig tart, a közönség kap egy 3D-s szemüveget és fejhallgatókat, a film pedig végigvezeti őket az 500 évvel ezelőtti Budai váron. A madártávlatból induló bemutató körbejárja az egész várat, beviszi a nézőket az épületek közé, miközben a fejhallgatókon öt nyelven hallgathatják a bemutatót. 

GS: Köszönöm, hogy időt szakítottál ránk és sok sikert kívánunk a jövőbeli terveitekhez.

VR: Köszönjük.

Természetesen az előadás nem csak a turistáknak érdekes, mindenki számára érdemes lehet ellátogatni, akit egy kicsit is érdekel hazánk történelme. Mit szóltok a kezdeményezéshez, szívesen látnátok még hasonló projekteket a jövőben is?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)