Hirdetés

Bűnügyi regény

|

Michele Placido neve legtöbbünk számára talán a nálunk nagy sikert aratott tévésorozat, a Polip Cattano felügyelőjeként rémlik, ebben a filmben viszont rendezői képességeit kamatoztatja. Filmje Olaszország 70-es évektől a 90-es évekig tartó korszakába röpít vissza minket

Hirdetés

Egy megtörtént eseményeken is alapuló gengsztertörténetet mesél el. A „Libán” nevű lepukkant maffiózó és néhány gyerekkori barátja bandát alapítanak és modern bűnözés semmilyen válfajától sem riadva vissza (terrorizmus, emberrablás, kábítószer-kereskedelem) egyre nagyobb hatalomhoz jutnak az olasz alvilág berkeiben.


A film első szakaszában a hetvenes évek francia film noirjait idézi, akár a rendkívül sötét képi világot, akár a különféle alvilági figurák viszonyait nézzük. Az eleinte virágzó bűnözést nem a tehetetlennek, sőt elég balféknek tűnő, és az egyik gengszter prostituált barátnőjéhez őrülten vonzódó nyomozó töri meg, hanem az egymás ellen is konspiráló gengszterek szúrnak ki egymással. Később aztán lassan kiderül, hogy a bűnbanda néhány tagja felsőbb politikai körökkel összeszűrte a levet és ezzel saját vesztüket is okozzák – innentől kezdve egymást váltogatják a különféle orgyilkosságok, merényletek és vendetták.


A Polipból is ismerős elképesztően sok párbeszéd miatt eleinte nehezen rázódik bele a néző a flashbackekkel is tarkított - helyenként elég kusza - eseményekbe, azonban a kicsit megrázó, kicsit depressziós, de mindenképpen magával ragadó hangulat később igazán a székhez szögezi az embert.


Messze járunk Brian de Palma-tól, vagy Francis Ford Coppola-tól és a szándékosan archaikus rendezési stílus egyeseket talán zavarhat, de akinek anno tetszett a Polip, annak érdemes beülnie erre a filmre is.


Értékelés: 83%

Hazai mozipremier: 2006. november 9.
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)