Hirdetés

Call of Duty, mi lesz veled?

|

Hová vezet ez a hatalmas évenkénti Call of Duty őrület? Kis keddi komolyság.

Hirdetés

A Black Ops éjféli launch party-jának alkalmából a Gamasutra egyik szerkesztője, Chris Morris elmélkedett egy kicsit a hihetetlenül népszerű franchise-ra váró lehetséges jövő-víziók kapcsán...

Véleménye szerint a Call of Duty játékok további sorsának egyengetése terén komoly válaszúthoz érkezett az Activision. Persze a jelen miatt egyelőre még nem kell aggódniuk, a Black Ops fogadtatása és a várható eladási adatok az előrendelések (pl. GameStop) tükrében több mint biztatóak - szinte biztos, hogy 2010 legkelendőbb játéka lesz az új CoD. Bár az Activision a nyilvánosság irányába tett nyilatkozataiban rendre úgy fogalmaz, hogy nem számítanak a tavalyi Modern Warfare 2 bevételeinek megdöntésére, ezt elemzők szerint csak azért teszik, hogy kivédjék a befektetők esetleges negatív reakcióit, amennyiben a Black Ops mégis a vártnál gyengébben teljesít a kasszánál.

A fő kérdés az, hogy a rajongóknak mi a fontosabb, a Call of Duty franchise puszta neve, vagy a játék mögött álló fejlesztő csapat. Ugyanis az Infinity Ward két vezetőjének (Jason West és Vince Zampella), illetve a törzsgárgának a februári kirúgásával az Activision a CoD-rajongók "keménymagját" igencsak magára haragította. Amennyiben a Treyarch fejlesztette részek ugyanolyan jó eladásokat tudnak majd produkálni, mint az IW alkotásai, akkor a válasz meg is született: a puszta franchise a fontosabb. A tömeg-piac számára pedig csak ez számít, a kiadók elnök-vezérigazgatói dollár milliókban kalkulálnak.

Szóval a Black Ops egy igen kritikus teszt lesz az Activision számára Call of Duty ügyben. Felelőtlenség a rajongói bázis legfanatikusabb rétegének véleményét figyelmen kívül hagyni. Bár az is igaz, hogy ők csak akkor igazán hangosak, amikor valamilyen sérelem éri őket, mondjuk szeretett játéksorozatuk új fejlesztő-csapatától nem azt kapják, amire a régiek munkája alapján számítottak. Amennyiben azonban a Treyarch játékélmény terén felnő a feladathoz, ezek az Infinity Ward-hoz hűséges rajongók is hirtelen amnéziába esnek majd és azonnal megfeledkeznek a vásárlási bojkottra reflex-szerűen tett esküjükről.

A Sledgehammer Games - az Infinity Ward szintén valamin ügyködő "maradékától" függetlenül - jelenleg is egy Call of Duty FPS-t fejleszt az Activision-nek, s egyes források (természetesen egyelőre csupán pletyka szintjén) esküsznek rá, hogy a Modern Warfare 3 rotyog a pörölykalapácsosok fazekában. Mások egy merész váltásról suttognak, miszerint a CoD szakít a realizmussal és Space Marines néven a távoli jövőbe tehetünk majd egy kis kitérőt a következő részben. A meglebegtetett Call of Duty MMO tervek pedig már csak a habot jelentik ezen az egészségtelenül túlburjánzó tortán (elnézést a képzavarért). A pontot az a tény teszi fel az i-re, hogy az Infinity Ward-tól kivált kreatív törzsgárda az EA égisze alatt Respawn Entertainment néven szerveződött újjá, ők a mai napig titokban ügyködnek valamin. Kusza egy ügy ez, kérem!

Persze végső soron a minőségnek kéne betöltenie az objektív mérce szerepét, de sokan hűségesek a kedvenc csapatukhoz. Én sem örültem mondjuk annak, hogy elvették a Gothic 4-et a Piranha Bytes-tól, és magától értetődő volt, hogy inkább a Risen-re szavazok (utólag kiderült, igazam is lett). Ti miként vélekedtek erről - a puszta név számít, vagy sokkal lényegesebb a mögötte megbúvó tartalom?

Visszakanyarodva a Call of Duty-ra, a lényeg az, hogy tavaly a Modern Warfare 2 akkora durranás volt, hogy sok játékos számára idén a Black Ops automatikus vételnek számít. Az igazi kérdés az, hogy mi lesz 2011-ben, mert arra már nincsen garancia. Talán Bobby Kotick a fejéhez kap és kifakad: "Tudom, hogy elvihetnénk a Call of Duty sorozatot odáig, hogy a Dallas epizód-számával vetekedjen. Mindezt brutális nyereség mellett. De már nem érdekel a profit, elegem van az önismétlésből! Csináljunk valami eredetit!" Na, meg lehet tenni a téteket...

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)