Hirdetés

Ezért védette le a CD Projekt Red a "cyberpunk" szót

|

A napokban hatalmas felháborodást keltett a CD Projekt Red a legutóbbi védjegyével, viszont a cég most a Twitteren magyarázta meg a döntését.

Hirdetés

Arról ugye már régóta tudunk, hogy a CD Projekt aktívan dolgozik egy Cyberpunk 2077 nevű szerepjátékon, amelyet a Mike Pondsmith által kidolgozott papír alapú szerepjátékban megismert sci-fi világra alapoznak. A cég ugye a közelmúltvan levédette nem csak a "Cyberpunk 2077" kifejezést, hanem magát a "cyberpunk" szót is, emiatt pedig rengetegen feltették a kérdést, hogy ezzel pontosan mit is akart elérni a cég.

A cég most a Twitteren osztott meg egy bejegyzést, amelyben hosszasan magyarázzák el a döntésüket és tényleg nem rövid, szóval igyekszünk a lehető legátláthatóbban összefoglalni, hogy miről is van szó. Az első és legfontosabb dolog, hogy ez egy biztonsági lépés volt: a csapat azt akarta elérni, hogy más, rosszindulatú cégek ne tudjanak a Cyberpunk 2077-hez hasonló neveket levédezni, hogy aztán majd felháborító összegekért kínálják fel nekik, amikor esetleg folytatást szeretnének készíteni. Sajnos valóban vannak olyan emberek, akik ezzel aktívan foglalkoznak.

Értelemszerűen felmerült a kérdés, hogy a CD Projekt birtokolhatja-e magát a "cyberpunk" kifejezést, ami főleg azért kritikus, mert ez nem csak egy kitalált univerzumot, de egy egész műfajt is megjelöl. Itt fontos arra odafigyelni, hogy a védjegy nem ugyanazt jelenti mint a szerzői jog (copyright) vagy a szabadalom, tehát igazából nem biztosít teljes körű exkluzivitást a CD Projektnek a szóval kapcsolatban. Amennyiben köznyelvi értelemben használják (tehát pl. azért, hogy jellemezzenek egy cyberpunk stílusú akármit), nem lehet probléma, legfeljebb akkor, ha egy márkanévhez köthető. Ebből persze már adja magát a következő fontos kérdés:

Mi van akkor, ha én csinálok valamit, aminek szerepel a nevében a "cyberpunk" szó és el akarom adni?

Erre továbbra is van lehetőség, persze itt az lesz a trükk, hogy csak akkor teheti ezt meg bárki, ha a vásárlók egyértelműen nem tudják összekeverni a két terméket pl. azért, mert kísértetiesen hasonlít a neve. Tehát ilyen alapon a "Kovács Gézatron Cyberpunk Akciója" teljesen belefér, mert nyilvánvalóan nincs kötődés, de pl. a "Cyberpunk 2000" már annyira nem fog működni. Összességében tehát ezt azért csinálták, hogy mások ne tudjanak hasonló nevű, megtévesztő termékeket létrehozni, nem pedig azért, hogy kisajátítsák maguknak a cyberpunk műfajt és persze bízunk is abban, hogy nem fognak ezzel semmilyen módon visszaélni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)