Hirdetés

Children of Morta teszt - családi szörnybiznisz

|

Egy varázslatos rogue-lite akció-szerepjáték a család fontosságáról, a sötétség visszaszorításáról.

Hirdetés

Döbbenetes, hogy az indie fejlesztők milyen parádés módon tudják a saját oldalukra állítani a szűkös költségvetést, kreativitásukat felhasználva kovácsolni előnyt a hátrányból. Amíg a modern kor gamere lassan már elképzelni sem tudja a virtuális életet a legbrutálisabb grafikai beállítások nélkül, addig többek között olyan pixel art gyöngyszemek emlékeztetnek minket a múltra, mint a Dead Cells, a Celeste vagy éppen jelen cikkünk tárgya, a Children of Morta. Ahogyan a többi említett cím stúdiója, úgy a játékot a Kickstarter támogatásával megálmodó Dead Mage is gondosan ügyelt arra, hogy pixelgyermekének ne csupán belsejét tegye érdekessé, hanem küllemét is felvirágoztassa, ennek az egyensúlynak köszönhetően pedig már az első percekben a szívünkbe zárhatjuk a Bergson család megpróbáltatásokkal teli történetét.

Hirdetés

A sötétség kora

A Children of Mortában ugyanis nem egyetlen hős terelgetését bízzák ránk az égiek, hanem egy egész famíliáét, akik tulajdonképpen a harc istennőjétől is származhatnának, arra teremtettek ugyanis, hogy felvegyék a küzdelmet a sötétséggel. A Corruption néven emlegetett förtelem kész arra, hogy feleméssze a világot, halottá téve mindent, ami élő, és csakis Bergsonékon múlik, hogy megálljt parancsoljanak az iszonyatnak. Elsőre talán nem tűnik túlságosan eredetinek a koncepció, a játékidő haladásával viszont egyre többet tudunk meg a klánról és annak tagjairól, egyre több szívmelengető vagy éppen könnyfacsaró pillanatban lesz részünk, és egyre jobban feltárul előttünk egy misztikus világ.

A játék atmoszférája a pixel art, a képkockánkénti animációk és fejlett világítástechnikák elegyével éri el, hogy beszippantson és lenyűgözzön bennünket, az erősségekkel és gyengeségekkel egyaránt rendelkező családtagok pedig folyamatosan szolgálnak valamilyen fejleménnyel rezidenciájukon. Itt beszélik meg a fejleményeket, itt ismerhetjük meg részletesebben is a körülményeket, és itt kerül sor a fejlesztések egy részére, merthogy a Bergsonok eltérő fegyverekkel és harci stílussal vannak felvértezve, amelyek tuningolhatók. 

Fény az éjszakában

Ahhoz azonban, hogy a családfő pajzs-kard kombóját, a nagyobbik lány íját vagy éppen a kisebbik fiú dupla pengéjét acélosabbá tegyük, netalántán a karakterspecifikus és a mindenkit érintő képességeket a következő szintre emeljük, teljesítenünk kell a procedurálisan generált dungeonöket. A véletlenszerű játékelemek, az azonnal használható loot, a lore-t bővítő momentumok és az élvezetes hack 'n' slash harcok miatt örömteli többször is nekifutni az adott területnek és egyre tapasztaltabbá válva legyűrni a főbosst, ráadásul nincs végleges halál, így a következő próbálkozáskor akár válthatunk is a családtagok között. Eközben persze a sztori is halad, így a cselekmény sosem ülepedik le vagy válik unalmassá.

A Children of Morta a külcsín és a belbecs tekintetében is jelesre vizsgázott, az pedig egyértelmű, hogy sokkal többet tartogat a játékmenet, magával ragadóbb a hangulat, mint amit ezzel a pár sornyi szöveggel át tudtunk adni belőle. Akit nem riaszt el a pixel art, mindenképpen szavazzon neki bizalmat, mert az év egyik legjobb játékélményével lehet gazdagabb, méghozzá kedvező áron.

Children of Morta
A műfaj egyik legjobbja, amit nektek is ki kell próbálnotok.
Ami tetszett
  • Varázslatos grafika
  • Élvezetes harcok
  • Procedurálisan generált világ tele meglepetésekkel
  • Változatos képességek
  • Érzelmes sztori
Ami nem tetszett
  • Nem lehet nehézségi szintet állítani
  • Néha kicsit unfair
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)