Hirdetés

Civilization IV: Colonization - Bűnös játék?

|

A Variety egyik játékokkal foglalkozó munkatársa blogjában felettébb szokatlan megállapítást tett a készülő játékra.

Hirdetés

Ben Fritz egyáltalán nem osztja a klasszikus Colonization remake-jének bejelentése miatt örömtüzeket gyújtó régi rajongók lelkesedését. Kissé szélsőséges álláspontra helyezkedve a rasszizmust, a rabszolgaságot, a kizsákmányolást éltető alkotásként mutatja be a Firaxis műhelyében készülő alkotást. Írása szerint az emberiség szégyenfoltjának tekinthető gyarmatosítás (imperializmus) koráról joga van játékot kiadni a 2K Games-nek (Take Two része), ám személyes véleménye szerint ezt nem kellene.

Colonization (1994)

colony1.jpg


Finoman szólva nem osztom a kolléga véleményét, de ez legyen az én problémám. Reagált helyettem a 2K és a Firaxis. Nyilatkozatuk szerint a Civilization sorozat 17 esztendeje biztosítja a játékosok számára a lehetőséget, hogy átírják a világ történelmét. A Colonization az egyetemes történelem egy adott korszakára fókuszál, s annak minden eseményét kellő tisztelettel és figyelemmel kezeli. A korábbi epizódokhoz hasonlóan nem bátorít semmilyen konkrét stratégiára, állásfoglalásra. A morális kérdésekben meghozandó döntéseket a játékosokra bízza.
A Sid Meier's Colonization (Igazság szerint Meier úr csak a nevét adta hozzá, mivel a játék Brian Reynolds irányítása alatt született meg. Ez utóbbi úriember felelt még a Civilization II, az Alpha Centauri, később pedig a Big Huge Games fejeként a Rise of Nations, a Rise of Nations: Thrones and Patriots, a Rise of Legends és az Age of Empires III: The Asian Dynasties sikeréért.) 1994-ben jelent meg, s bár kisebb léptékekben gondolkodott, mint a Civilization, a gyarmatosítás folyamata, a telepesek pátyolgatása, az őslakosokkal való kapcsolattartás, végül az anyaországtól való elszakadás máig feledhetetlen klasszikussá avanzsálta.

Civilization IV: Colonization (2008)

colony2.jpg


A Civilization IV: Colonization korosodó elődjéhez hasonlóan négy, egyedi tulajdonságokkal bíró nemzet (angol, spanyol, holland, francia) fiai és lányai közül való telepesek irányítását helyezi a játékos kezébe, s az értelemszerű grafikai tuningon kívül jórészt a régi (attól még tökéletesen eltalált) játékmechanizmusokra épít. A futtatáshoz nem lesz szükség sem a korábbi kiegészítők (Warlords, Beyond the Sword) valamelyikére, sem az alapjátékra.
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)