Advertisement
Hirdetés

Játékok, amiket együtt játszhat a család karácsonykor (is)

|

Az ünnepi vacsora után nem muszáj a tévé előtt tespedni és Reszkessetek betörőket nézni, játszani is lehet például olyan játékokkal, amiket nem csak a játékosok, de a nézők is élvezhetnek.

Hirdetés

Frissítés (2019.12.24.): A listát aktualizáltuk és bővítettük.

Korábban írtuk: Nálunk viszonylag kiskorom óta volt számítógép a háztartásban, és a szüleim sem zárkóztak el a technológiai vívmányok, valamint a közös videojátékozás elől. Hol az Aladdin pörgött, hol a Heart of Darkness, de olykor-olykor előkerült a Colin McRae Rally is. Aztán valamivel később leültek mellém nézni, miközben a Mafia II-vel játszottam, vagy szombat délelőtt azért túrtuk fel egész Salgótarjánt, hogy találjunk egy elektronikai boltot, ahol lehet két kontrollert kapni az NBA-zéshez (sikerült, sokáig szolgáltak még a Logitech Dual Action karok). Most, ha hazajövök, offline a Scrabble pörög, de képesek vagyunk órákon át üvöltözve Overcookodozni, hosszasan, nem feltétlenül higgadtan kielemezve, ki miatt nem sikerült teljesíteni a feladatot. Igen, ez a GameStar, itt mindannyian hűek vagyunk magunkhoz karácsonykor is, pörög a gaming.

Ha a ti családotok sem tartja az ördög eszközének a videojátékokat, és szeretnétek feldobni valamivel az összejöveteleket, böngésszétek végig az alábbi listát, amire változatos játékokat gyűjtöttünk össze. Igyekeztünk minden korosztály számára megfelelő címeket válogatni, mert bár a Mortal Kombatban gyakran látott piros szín megy a karácsonyhoz, nem biztos, hogy a nagymama videojátékokról alkotott képét jó irányba alakítja. Szempont volt még, hogy mind az irányítás, mind a dolgok működése pillanatok alatt elsajátítható legyen, mert tudjuk, hogy ha valaki elveszettnek érzi magát, az még azelőtt feladja a próbálkozásokat, mielőtt a játékok igazán izgalmasak válnának. Szóval itt az ünnepi játékfelhozatal, ami persze szabadon bővíthető saját tippekkel, és persze vérmérséklettől, neveltetéstől, szociális érzékenységtől függően új műfajokkal.

Overcooked

Játékosok száma: 1-4
Platformok: PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch

Az Overcooked az utóbbi évek legmókásabb játéka, amiben nagyon fontos az együttműködés és a folyamatos kommunikáció. Az a feladat, hogy egy éttermi konyhát üzemeltessünk. Különböző ételeket (hamburgert, levest, salátát stb.) kell készíteni és felszolgálni, a feladat azonban nem egyszerű: zöldséget kell szeletelni, tányért mosogatni, kondérba pakolni, miközben figyelünk arra, hogy mindig legyen elég alapanyag, ne égjen oda a leves, a megrendelt étel készüljön, ne valami, amire épp nincs is szükség. Egyszerre legfeljebb négyen játszhatják, de lehet úgy is, hogy két-két csapat verseng egymással. Az sem baj, ha nincs négy kontroller: egy kontrollert két játékos használhat két különböző karakter irányítására. Aki egyedül játszaná, annak két séfet kell felváltva terelgetnie, közöttük gombnyomással válthat.

Overcooked 2

Játékosok száma: 1-4
Platformok: PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch

Pontosan ugyanazt várhatjuk tőle, amit az első résztől, persze új helyek, ételek és kihívások várnak ránk, alaposan megbonyolított pályákkal fűszerezve az élményt. Továbbra is zseniális a recept: egy végtelenül egyszerű közösségi főzés pillanatok alatt képes elfajulni családi vitává, egymás hibáztatásába fulladó üvöltözéssé, mégis összehozza a családot. Ha nem is egészen ünnepi értelemben, de csak ajánlani tudjuk.

Stikbold

Játékosok száma: 1-4 (Switchen 1-6)
Platformok: PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch

Szinténnagy kedvencünk a Stikbold, mely egy újragondolt kidobós. Két csapat vagy négy játékos küzdhet egymás ellen, céljuk a többiek likvidálása gumilabdával. A különböző pályákon más és más nehezítések vagy segítségek állnak rendelkezésre, és a kidobott játékosok segíthetik a még játékban lévőket. Végtelenül egyszerű, de nagyon mókás. A sztorit egyedül vagy párban is végig lehet játszani, rákattanós minden formában.

Mario Kart 8 Deluxe

Játékosok száma: 1-8
Platform: Switch

Mondanunk sem kell, hogy akinek van egy Nintendo Switch-e, annak a Mario Kart 8 Deluxe kötelező vétel. Már a két alap Joy-Con is elég ahhoz, hogy két játékos versenybe szállhasson egymással, de lokálisan 8 főt támogat. Aki barlangban élt az elmúlt 20 évben, vagy élből ignorál mindent, ami Nintendo, annak elmondjuk, hogy ez egy árkád versenyjáték, amiben powerupokkal lehet előnyt szerezni vagy megkeseríteni vetélytársaink életét. 

Crash Team Racing: Nitro-Fueled

Játékosok száma: 1-4 (online 2-8)
Platform: PlayStation 4, Xbox One, Switch

Ha nem rendelkeztek Nintendo Switch-csel, de azért van konzol a háztartásban, jó alternatíva lehet a nemrégiben megjelent Crash Team Racing: Nitro-Fueled. Az 1999-es klasszikus felfrissített, kibővített kiadásában a sávos bandikuttal és barátaival versenghetünk powerupokat használva hátráltathatjuk ellenfeleinket vagy segíthetjük magunkat.

Super Mario Party

Játékosok száma: 1-4
Platform: Nintendo Switch

Aki ismeri a műfajt, annak nem lesz újdonság, de a Switchen is remek családi móka (főleg fiatalabb gyerekekkel) a Super Mario Party, ami interaktív társasjáték ügyességi elemekkel, a Joy-Con kontrollerek mozgásérzékelős képességeit kihasználó minijátékokkal. Négy főnek tökéletes kikapcsolódás, nagy mélységet senki ne várjon tőle, de ünnepi közösségi élménynek bátran ajánljuk.

PlayLink játékok

Játékosok száma: 1-6
Platform: PlayStation 4

A PlayLink játékok azért jók, mert nem kell hozzájuk kontroller, csak egy PlayStation 4 és annyi okostelefon és/vagy táblagép, amennyi játékos játszani szeretne. A legjobb partijátékok a Frantics, valamint a Chimparty (mindkettő magyar szinkronos), amelyek kiváló interaktív társas- és minijáték gyűjteményként melegen ajánlottak, nem túl nehéz irányítani őket, viszont elegendő kihívást rejtenek ahhoz, hogy egy keményvonalas gamer se aludjon el a családi móka közben. Emellett a szintén magyar nyelven elérhető Knowledge is Power (kzívjáték) is erősen ajánlott; sajnos folytatása, a Decades már nem kapott honosítást, kár érte. A Hidden Agenda már kicsit sötétebb szórakozás, egy interaktív krimit nézhetünk végig, ahol mi hozzuk a döntéseket, és ott van az éneklős Singstar Celebration, valamint a That's You, mellyel azt tesztelhetjük, mennyire ismerjük a többieket. Családnak, baráti társaságnak utóbbi melegen ajánlott, nagyon jó szórakozás lesz mindenkinek. A kínálatban más PlayLink-es játékok is találhatók, ezek azonban nem lettek lokalizálva - bár egy UNO-hoz nem is kell nagy nyelvtudás.

The Jackbox Party Pack 1-5

Játékosok száma: játéktól függően 2-16
Platformok: PC, Mac, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Switch, iOS, Apple TV, Amazon Fire TV

Öt Jackbox gyűjtemény jelent meg eddig, darabja 5 játékot tartalmaz. Ezek is a PlayLink-es  játékokhoz hasonlóan működnek, de mivel nem appból, hanem böngészőből lehet csatlakozni, a használható készülékek száma nagyobb. Rajzolós, asszociációs és kvízjátékok is szerepelnek a kínálatban. Hátrány, hogy szinte mindhez kell némi angoltudás, de akinél ez nem probléma, az jól fog szórakozni. A Jackbox Party Pack 3-at ajánljuk elsősorban, abból is a Trivia Murder Partyt és a Quiplash 2-t, de jó például a Fibbage 3 is, ami a negyedik csomagban szerepel.

Just Dance játékok

Játékosok száma: 1-6
Platformok: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Switch, Wii, Wii U

A Just Dance az alkalmi játékosoknak köszönheti a sikerét, nem csoda, hogy minden évben újráznak vele. Platformonként változó, melyik játékban milyen funkciók használhatók, viszont amit érdemes tudni, hogy az újabb címekhez se Kinect, se PS kamera, se Joy-Con vagy PlayStation Move nem kell feltétlenül - elég fejenként egy okostelefon is (persze kamerákkal is lehet játszani, ha valakinek úgy kényelmesebb). Íme az idei felhozatal:

Snipperclips Plus

Játékosok száma: 1-4
Platform: Switch

Nem kimondottan partijáték, de nagyon jópofa. A játékosoknak közösen kell fejtörőket és ügyességi feladványokat megoldaniuk úgy, hogy egymás karaktereiből vágnak ki szeleteket. Két játékosnak elég egy-egy Joy-Con.

The Playroom VR

Játékosok száma: 1-5
Platform: PlayStation VR

Az alap The Playroom is remek, de annál sokkal jobb a PlayStation VR-ral használható, teljesen ingyenes The Playroom VR, melyben mást lát az, aki a szemüveget viseli, és mást azok, akik a tévét figyelik. Egyszerű minijátékok vannak benne; az egyikben körül kell írni egy bűnöző kinézetét, akit a VR-os játékosnak le kell lőnie, egy másikban a VR-os a szörny, a többiek meg kis hősök, akiknek le kell győznie őt. Ha van a háztartásban megfelelő eszköz, vagy épp azt találjátok a fa alatt, ezt feltétlen töltsétek le.

Keep Talking and Nobody Explodes

Játékosok száma: 2-∞
Platformok: PC, Mac, Linux, PlayStation 4, Xbox One, Switch, iOS, Android

Kiváló kommunikációs tréning is lehet a Keep Talking-ozás. Legalább két játékos kell hozzá, de nincs felső korlát. A lényeg, hogy kell egy bombahatástalanító; ő a bombát látja, és feladata körülírni, milyen modulokból áll a szerkezet, és azok hogyan néznek ki, valamint kell egy-két ember, aki a kézikönyv alapján kibogarássza, mely feltételek érvényesülnek, és ezek nyomán milyen módszerrel hatástalanítható a bomba. Játszható hagyományos módon és VR-ban is az ezt támogató platformokon.

Rocket League

Játékosok száma: 1-4
Platformok: PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch

Pár éve letarolta a játékvilágot az autós foci, és azóta is rettentő népszerű. A Rocket League játékmenete tényleg ennyiről szól: adott néhány távirányítós (?) autó, meg egy nagy gömb, amit be kell terelgetni az ellenfél kapujába. A profik ezt már túlvilági szinten űzik, de amatőrökkel szórakoztató, tötyörgős, mókás meccseket hozhatunk össze.

Speedrunners

Játékosok száma: 1-4
Platformok: PC, Mac, Linux, PlayStation 4, Xbox One

A tinyBuild játékában hősök szerepében kell változatos helyszíneken rohanni előre. Ahogy a legfeljebb négy játékos egyike nagyon lemarad, kiesik, és elkezd szűkülni a játéktér. A cél a végéig életben maradni, amit nehezítenek a felvehető szívatások, és különböző objektumok, melyekkel a többieket hátráltathatjuk. Kell pár meccs, míg az irányításba belerázódhatunk, de utána nagyon izgalmas.

Carcassonne

Játékosok száma: 1-5
Platform: iOS

Számos társasjáték elérhető Androidra és iPadre, de mind közül az egyik legjobb a TheCodingMonkeys-féle Carcassonne (Androidra az Apogee ültette át a játékot, az a verzió egész máshogy fest). Ebben a játékosok feladata egy középkori terep megépítése úgy, hogy a lehető legtöbb várat, utat, katedrálist birtokolják a meccs végén. A fejlesztőcsapat mindent elkövetett, hogy kifogástalan élmény legyen játszani. Társasjátékok közül érdemes még a Ticket To Ride-ra, a Monopolyra és a Rizikóra is ránézni, ezek Androidon is megtalálhatók. 

King of Opera

Játékosok száma: 1-4
Platform: iOS, Android

A Tuokio szinte csak olyan játékokat készít, amit egynél többen játszhatnak egy eszközön. Eddigi alkotásaik közül kiemelkedik a King of Opera, amiben kövér operaénekesek próbálhatják ellopni egymástól a rivaldafényt, vagy valami más okból lelökni egymást a színpadról. Tableten tökéletes partijáték, bár könnyen fulladhat szolid anyázásba az élmény, de a művészek élete már csak ilyen.

Ezekkel a játékokkal kívánunk nagyon boldog karácsonyt, remek családi, baráti, bármilyen közös kikapcsolódást. Ti mivel fogtok játszani az ünnepek alatt? Mit tennétek még hozzá ehhez a listához?

Címkék: #karácsony #co-op
Platformok: Android iOS Nintendo Switch PC PlayStation 4 Xbox One
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)