Hirdetés

Combat Mission: Shock Force bemutató

|

Amerika a világ katonai nagyhatalma. Akkor ugyan miért sikerült olyan nehezen Irakot és Afganisztánt térdre kényszeríteni?

Hirdetés

A Battlefront kezei közül érkező Combat Mission játékok általában fittyet hánytak a divatos realitásmentes stratégiai játékokra, és inkább a valóságra helyezték a hangsúlyt. A sorozat negyedik darabja tovább emeli a mércét realitás tekintetében, és ezért sem ajánlanám a kezdő hadvezéreknek vagy azoknak, akik egyszerű pergős szórakozásra vágynak. A Combat Mission: Shock Force igazi sakkjátszma, csak itt a „parasztok" elég komolyan gondolják egymás lehentelését.

Valóság és játék határán
A Battlefront új szerzeménye a lehető legaprólékosabb stratégiai játék az utóbbi években. Nem kell avval foglalkoznunk, hogy legyen elég nyersanyagunk vagy pénzünk, hiszen a világ legerősebb hatalma, az Amerikai Egyesült Államok áll a hátunk mögött. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a dicső hazafiak közül minél több átvészelje a küzdelmeket, és ne kelljen szeretteiket értesíteni a jobblétre szenderülésükről. No de hol is kell helytállniuk katonáinknak? Ezúttal Szíria a célpont, méghozzá egy fiktív háborúban a Közel-Keleten. Kezdetben egy kisebb konvoj áll rendelkezésünkre, később persze több és több egység várja parancsainkat, ami miatt sokszor fogjuk koptatni a Pause gombot, hisz fontos lesz átgondolnunk a lépéseinket. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen páncélzattal ellátott jármű ellen milyen fegyverzettel felszerelt egységet küldünk, és itt olyannyira részletes dolgokra gondolok, mint a töltények típusa stb.

A világ körülöttem
Sajnos nem dönthetünk romba egész városokat, remélve, hogy kifüstöljük az ellenünk szegülő szíriai milicistákat, ugyanis gondolnunk kell a civil lakosság épségére is. Azonban így behajtani egy konvojjal a város utcáira kész öngyilkosságnak is megfelel, tehát fontos a megfelelő taktika alkalmazása az adott szituációkban. Az ilyen utcai harcok a valóságban is megizzasztják a legtöbb parancsnokot csak azért, hogy hatásosan léphessenek fel az ellenséggel szemben. Szerencsénkre mi jóval könnyedébben átláthatjuk a terepet, azonban attól még, mert valami a szemünk elé kerül, nem válhat azonnal a célpontunkká. A fejlesztők egy nagyon érdekes elemet építettek a játékba, ami a felderítést illeti. Katonáink ugyan észrevehetik az ellenséges egységeket, ám ez még nem jelenti azt, hogy a közelben tanyázó társai ennek hatására már gőzerővel rohamozhatják meg őket. A veszélyt észlelő katonának ugyanis jeleznie kell társainak, hogy mit is vett észre. Ehhez használhat kézjelzéseket vagy akár hangjelzéseket is, de félő, hogy így lebuktatja társait és önmagát is, ami egy kisebb vérfürdőt eredményezhet.

America wants you!
A Combat Mission: Shock Force tehát nem az egyszerűsége miatt válik jó játékká, inkább komolysága emeli ki a piacot elárasztó háborús játékok sorából. Grafikája szinte a végletekig minimalista, de az intenzív harcok között talán pont hasznos a különböző fényeffektek és dekorációk hiánya, hisz átláthatóbb a harctér így. Magának a játékmenetnek a részletességét szokni kell, ám jó pár órányi játék után is még bődületesen nehéz tud lenni. A játszható 24 küldetés kellően hosszú ideig leköti a figyelmünket, ám végül jogosan hiányolhatjuk a szíriai kampány hiányát, bár az oldal így is játszható multiplayer módban, melynek kidolgozására kicsit többet is szánhattak volna a fejlesztők. Összességében a Combat Mission: Shock Force inkább egy kilopott katonai szimulációs programra hasonlít, mintsem játékra. Nem gyerekeknek való!

GameStar


Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)