Hirdetés

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy teszt - platformer minden platformra

|

Az első három Crash játék felújított változatát egybecsomagolva hozta el a Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, amely immáron PC-re, Xbox One-ra és Nintendo Switchre is elérhetővé vált. Nagy az öröm.

Hirdetés

Az élet - és szerencsére néhány játék - mindig utat tör magának. És ezt most nem csak egy hangzatos, dogmatikus felütésnek szántam, hanem a kibontakozott szituáció miatt jelenleg repülő bivalysárkányokat lehetne fogatni velem a boldogságtól. De nem szeretném kisajátítani ezt az örömöt, mert tudom, hogy sokan éreztek így, hiszen végre egy tősgyökeres PlayStation-exkluzív cím talpalta szélesre a kapukat húsz év után, úgyhogy kapaszkodjunk össze, és mondjuk ki egyszerre, hogy több platform mellett végre PC-re is megjelent a…

Hirdetés

Crash Bandicoot!

Ez a fajta túlfűtöttség nem egyenlő egy gyerekkori mámorban úszó betűvető szertelen lelkesedésével, hanem a játékos társadalom ünnepe, amire annyian reagáltak pozitívan, hogy több országban is az eladási listák élére szökkent fel Crash csokorba szedett kalandja, és ez kicsit sem meglepő. A multiplatformmá válás első lépcsőfoka egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor tégláig visszabontva, csak a gerincét megtartva, teljes felújítást kapott az első három Crash Bandicoot rész, amelyek 1996-tól 1998-ig bezárólag a Sony első konzoljára jelentek meg. Volt nagy vigadalom, vezérünk, mazur is dicsérő szavakkal méltatta a tesztjében, és már akkor csicseregték a cyberrigók, hogy egy esztendő múlva lejár a kizárólagosság. Itt tartunk most az idő áramlatában, és mi újat mondhatnék nektek erről a tyutyerkáról? Nekem nincsenek olyan ismerőseim, még füttyentési távolságon kívül sem, akik ne halottak volna róla, de az új belépők számára jöjjön egy kis ízelítő a vörös rókáról.

Az első létfontosságú dolog, hogy Crash nem róka a közhiedelemmel ellentétben, hanem egy erszényes borz. Na, jó, egy bandikut. Ha ezen a fajsúlyos kérdésen túljutottunk, máris megismerhetjük gonosz főhősünket, az őrült Dr. Neo Cortexet, akinek világuralomra törése miatt lódulhatunk neki az ugrabugrának ezzel a laza kis szőrmókkal, hogy ott tegyünk neki keresztbe, ahol csak tudunk. És fantasztikus érzés újra ebben a világban találni magunkat. Az én emlékeimben úgy él az alkotás, ahogy most előttem illegeti magát; persze közel sem így nézett ki anno, de az idő mindent megszépít - szokták mondogatni -, és jelen esetben a készítők olyan tökéletesre csiszolták a régi gépezetre kreált kinézetet, hogy bennem már örökre ez a külső marad meg. A játékmenet egy hangyányit sem változott. Ugyanolyan nehéz, és néhol pont olyan frusztrálóan hat az idegrendszerre, mint annak idején, de ettől függetlenül ez az a platformjáték, amit ha elkezdesz, akkor huszadjára is nekimész a kihívásoknak.

Mai szemmel is kimagaslóan jó ugrálós-ügyességi cím maradt sajátos pályáival és kamerakezelésével, ami még nagyobb odafigyelést kíván meg a próbálkozóktól, ezért a centipontos ugrásokban sokat fog segíteni, hogy PC-ken döcögésmentesen hozza a 60 fps képfrissítést. Nem foghatjuk többé a programra, ha ügyetlenek vagyunk. Mivel egyszerre három felvonást kapunk, jól megfigyelhető, hogy milyen remekbe szabottan tökéletesedett az alkotás, így ha valaki túl nehéznek találja az első részt, érdemesebb a harmadik epizóddal kicsit gyakorolnia, amíg rá nem érez az irányításra.

Aku-Aku mondani Burdegah!

Nagybetűsen kötelező darab, és ezt nem azért írom, mert lenne bármiféle Bandicoot-részvényem. Én magam is megtiszteltetésnek érzem, hogy írhattam egy ilyen alapműről, amely immáron PC-n, Xbox One-on és Nintendo Switchen is elérhetővé vált.

Ezért dupla süvegelés jár a fejlesztőknek, és biztos vagyok benne, hogy azon fogjuk kapni magunkat, hogy kitúrjuk a gyereket előle, velünk meg a nagyi-papi csinálja majd ugyanezt. Mert ez a játék egy kortalan élmény, és nagyon boldogok vagyunk, hogy ezt már bárki megélheti attól függetlenül, hogy milyen platform mellett kötelezte el magát.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
Crash kalandja szép és nehéz, amilyennek lennie kell.
Ami tetszett
  • Crash már mindenhol ott van
  • Három rész gyönyörűen felújítva
  • Újra zeng a Burdegah
Ami nem tetszett
  • Billentyűzettel tolva lehet, hogy megtanulsz pár csúnya szót
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)