Hirdetés

Csendben hatástalanította a Sony a PS4 időzített bombáját

|

A legutóbbi frissítés javította a hibát, ami idővel megakadályozhatta volna az összes játékunk futtatását.

Hirdetés

Nemrég jelent meg a PlayStation 4 legújabb frissítése, a System Update 9, ami első körben azzal került be a hírekbe, hogy néhány gépnél komoly lassulást, vagy extrém esetben teljes lehalást okozott, papírnehezékké redukálva a konzolokat.

A jelek szerint azonban nem csak kellemetlen meglepetéseket tartogatott a csomag, mivel az update fű alatt kijavított egy rendkívül aggasztó problémát is.

Hirdetés

A dolog megértéséhez márciusig kell visszatekernünk az időt, amikor a régi játékok megőrzésével foglalkozó Does It Play? Twitter-fiók felhívta rá a figyelmet, hogy időzített bombát rejt a PlayStation 4 alaplapja. Ez nem más, mint a beépített CMOS elem, ami azért felelős, hogy a konzol áram nélkül is számon tudja tartani az idő múlását.

A gond akkor következik be, ha ez az elem lemerül, tönkremegy, vagy eltávolítják, ilyenkor ugyanis a PS4 csak az interneten keresztül tudja szinkronizálni a pontos időt, ami feltétele annak, hogy elinduljanak a játékok. Mindez azt szolgálja, hogy a konzol a valós időben regisztrálhassa a trófeák megszerzését, így kivédve, hogy a felhasználók a gép átállításával érjenek el "világrekordokat".

Lemerült elemmel viszont a PS4 nem tud hozzáférni a trófea-adatokhoz, s ezért a játékok is összeomlanak, beleértve a lemezes példányokat is. Márpedig a PlayStation Network leállásával nem kerülhetne sor az idő szinkronizálásra sem, ami miatt jogosan aggódhatnak azok, akik 20-30 év múlva is szeretnék elővenni a régi címeket.

Legalábbis így volt ez eddig, a System Update 9 azonban javította a CBOMB-ként is emlegetett problémát. Erről elsőként a Destruction Games Twitter-fiók számolt be. A poszt szerint a játékok már lemerült elemmel is elindulnak, illetve trófeák is szerezhetők, mindössze a dátum és az idő hiányzik a leírásukból:

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a hiba a PlayStation 3-at (és az 5-öt is, de annál értelemszerűen kevésbé sürgető a dolog) is érinti, viszont csak a digitális játékok esetében. Ennek javítását egyelőre senki sem erősítette meg.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)