Hirdetés

Csődbe menekül az Atari amerikai szárnya

|

Mindenáron szabadulni akarnak az amerikaiak az európai anyavállalattól.

Hirdetés

Tegye fel a kezét, akit meglepetésként ért, hogy az Atari, pontosabban az amerikai fiókja csődöt jelentett. Senki? Nagyon helyes. Mielőtt azonban rátérnék a konkrét eset ismertetésére, nem árt tisztázni, hogy a mai Atari nem az az Atari, aminek anno a legendás játékgépeket köszönhettük, hiszen az 1984-ben alapított Atari Corporation 1996-ban bezárt. Szellemi és fizikai vagyontárgyait alig két év után passzolta el a JTS vállalat a Hasbro Interactive-nak, ami újabb két év múlva a francia Infogrames tulajdonába került. Az anyavállalat gyorsan felvette a patinás Atari nevet, és ugyanezzel ruházta fel amerikai részlegét, amit korábban GT Interactive néven ismert a világ. Utóbbi menekül most csődbe, hogy lerázhassa magáról a franciák pórázát.



A cég legnagyobb problémája a tőkehiány, hiába volt ugyanis nyereséges az utóbbi két évben (11, majd 4 millió dollár profit), az azt megelőző évtized masszívan veszteséges időszaka minden tartalékát felemésztette, s ma már csak külső tőke bevonásával tud játékot kiadni. A cég részvényeinek értéke mára 1 euró környékére zsugorodott, pedig 2008-ban még ennek tizenegyszeresét adták a papírokért.



Ezt a szerencsétlenkedést elégelte meg az amerikai szárny, s döntött úgy, hogy új életet kezd. Ennek legegyszerűbb módját abban látják, hogy csődöt jelentenek, elszakadnak az anyavállalattól, keresnek egy befektetőt, és mindent újrakezdenek. Szép terv, ami ugyan legális, bár nem biztos, hogy etikus, másrészt pedig korántsem biztos, hogy az Atari brand elvesztése után kellene az a 40 ember még bárkinek, aki most az amerikai leányvállalatot erősíti.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)