Hirdetés

Cult of the Lamb teszt - báránybőrbe bújt sátán

|

A Cult of the Lamb többféle zsánert ötvöz nagyon ügyesen, látványvilága pedig már önmagában is több mint zseniális.

Hirdetés

Ha a szó legjobb értelmében vett beteg játékokra vágyik az ember, akkor biztosan nem keresgél majd rossz helyen, ha a Devolver Digital kínálatát kezdi el feltúrni. A képbe illik a Massive Monster új játéka, a Cult of the Lamb is, ami imádnivalóan cuki környezetbe helyezi át a lovecrafti vonalakat pedzegető, rusnya, sátáni lényeket imádó szekták világát, és teszi ezt úgy, hogy egyszerre lesz egy szórakoztató roguelite akció-kalandjáték, és egy ügyesen összepakolt bázismenedzselős cím. 

Az alapvetések végtelenül egyszerűek: karakterünk egy gyámoltalan kis bárány, akit egy ördögi rituálé során feláldoznak, halála után azonban egy istenszerű entitás, a "The One Who Waits" előtt találja magát. A titokzatos lény visszahozza az életbe a hősünket, aki egyből egy elég konkrét célt is kap: le kell számolnia gyilkosaival, és közben össze kell rántania a világ legjobb és leghűségesebb sátánista szektáját.

Hirdetés

Otthon, véres otthon

Már a Cult of the Lamb vizualitása is el tudja varázsolni az embert. A játék olyan szinten ötvözi a maximális cukiságfaktort és a groteszk jeleneteket, mint anno a Happy Tree Friends animációs sorozat (oké, annyira durva belezésekig azért nem megyünk el). Aranyos erdei állatok lesznek a követőink, akiknek főhadiszállásunkon házat kell építenünk, gondoskodni kell hétköznapi szükségleteikről, legyen szó akár az elemózsiáról, akár egy tisztességes pottyantós budiról, közben pedig ahogy csak lehet, kizsákmányolni őket. 

A templomban rituálék keretein belül sarkallhatjuk őket keményebb munkára vagy szedhetjük el a megtakarításaikat, de egymás ellen is uszíthatjuk őket, sőt céljaink elérése érdekében még fel is lehet áldozni a követőket - olykor ez a legjobb megoldás, hiszen az öregeket már nem lehet dolgoztatni, gyakorlatilag "feleslegessé válnak" a közösség számára. Rajtunk múlik, milyen irányba visszük el a szektánkat, inkább pacifista elveket vallunk, vagy simán engedélyezzük a kannibál lakomákat és a gyilkosságot. 

Alapvetően a szolgálatunkba állt erdei lények belénk vetett hite lesz a legfontosabb nyersanyagunk, ennek hála tudunk majd feloldani új épülettípusokat. Viszonylag hamar eljutunk azonban már oda is, hogy figyelnünk kell, mennyi fa, kő, arany vagy más egyéb jóság áll a rendelkezésünkre. Az a döbbenetes, hogy akár több játékbéli napra is le tud ragadni az ember a falu ügyes-bajos dolgainak igazgatásában, annyira jól sikerültek az erre épülő mechanikák és rendszerek. De persze olykor ki kell merészkedni a vadonba.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hadjárat a hitélet védelmében

A sztorit ténylegesen a "hadjáratok" fogják előremozdítani, vagyis azok a küldetések, melyek során átváltunk egy roguelite akció-kalandjátékra. Négy eltérő környezetű világon kell végigverkednünk magunkat, hogy különböző kisebb bossok kifektetése után megmérkőzhessünk a helyi főellenfelekkel is. A küldetés kezdetén kapunk egy véletlenszerű fegyvert és egy varázslatot, ezzel kell boldogulnunk. Menet közben azonban felszedhetünk tarot kártyákat is, amik gyakorlatilag extra segítségek, módosítók. Pár kártyával a birtokunkban már sokkal nagyobb mellénnyel ugorhatunk neki a rosszarcúaknak. 

Szerencsére ezt a vonalat is remekül eltalálták a fejlesztők. A roguelite küldetések odafigyelést és koncentrációt igényelnek, de azért nem lehet Dark Souls szintű nehézségről beszélni - az utolsó boss megéri a pénzét, de őt sem lehetetlen inasba rakni. Ha esetleg elbukunk, akkor maximum kicsit morcosak és csalódottak lesznek a követők, de tragédia nem történik, lehet újrakezdeni. 

Számos egyéb apróbb meglepetés, különleges kunszt rejlik még a játékban, de pont az a hatalmas pozitívum, hogy ezeket ügyesen adagolja a Cult of the Lamb, így felderítésük örömét nem vennénk el azzal, hogy egytől egyig mindet elpuffogtatjuk. 

Bocsásd meg vétkeinket

Bármennyire is ötletes, szórakoztató játék a Cult of the Lamb, sajnos tud hajmeresztő bugokat produkálni, több frissítés után sincs teljesen rendben a technikai oldal. Ez azért igazán bosszantó, mert sokszor olyan hibába futunk bele, ami miatt újra kell indítani a játékot, ha pedig épp a roguelite kalandozás kellős közepén járunk, bukjuk az adott futamot.

Maradjunk annyiban, kell még némi szeretet és utógondozás a játéknak, de még ezzel együtt is a 2022-es év egyik legjobbjáról van szó, amit bátran ajánlunk minden, valami frissre vágyó játékosnak.

Cult of the Lamb
A Cult of the Lamb egy sor zseniális ötlet gyönyörű keveréke, amibe véletlenül a technikai anomáliák X-vegyszeréből is bőséggel jutott. Ettől még fenomenális marad, de a bugok ki tudják égetni az embert.
Ami tetszett
  • imádnivaló humor és látványvilág
  • pörgős roguelite akció
  • okosan összerakott bázismenedzsment
Ami nem tetszett
  • egy halom agytépő bug
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)