Hirdetés

Vélemény: hogyan lett pont a Detroit: Become Human a világ legerőszakosabb játéka?

|

Nem meglepő, hogy a bulvársajtó erősen túltolva számol be valamiről, amiről fogalma sincs, de a Detroit: Become Human bűnbaknak nyilvánításával sikerült erősen mellélőni.

Hirdetés

A Quantic Dream következő játéka, vagyis a Detroit: Become Human valószínűleg kiemelt helyet kapott többünk 2018-as kívánságlistáján. Ha láttátok az előzeteseket, tudjátok, mennyire átgondolt, összetett (mondhatni művészi) alkotásról van szó, ami valós társadalmi problémákat is érint. Most ez lett az a játék, amit éppen szétcincál pár, a témához láthatóan csak az olvasók hergelése miatt hozzányúló, de a dolgoknak utánanézni már lusta médium. 

Hirdetés

Számos alkalommal futottunk bele olyanba, hogy a videojátékokat erőszakos szörnyűségként, a gonosz eszközeként és a tömeggyilkosok kapudrogjaként állítja be a bulvármédia, most azonban pont annál a játéknál sikerült ezt elkövetni, ami tenni kíván az erőszak ellen. A Paris Games Weeken látott gameplay trailert először a brit Mirror értelmezte teljesen félre, majd azt a cikket sikeresen átvette több hazai portál is. "Csak erős idegzetűeknek - Ocsmány, kiborító a világ legerőszakosabb videójátéka (sic!), hihetetlen a témája - videó (18+)" - ilyen és ehhez hasonló címek születtek, amik egyértelműen azt a célt szolgálták, hogy a videojátékok terén laikus olvasóközönséget rögtönítélő bírósággá változtassák egyetlen pillanat alatt, és a felháborodott nép a kommentszekcióban szörnyülködhessen azon, milyen mocskosak és kártékonyak a mai játékok - olyan felütéssel, hogy "Meg sem nyitom a cikket, ez undorító!", tehát pusztán a cím, jó esetben a lead elolvasása után ragadnak kaszát. Emlékeztetőül nézzük meg együtt újra a felhördülést kiváltó előzetest, érdemes végig.

Detroit története ugyebár teljesen a játékos döntései alapján formálódik. Az előzetesben bemutatott sztoriban egy erőszakos apa, az ő kislánya és egy android bejárónő szerepel. Kialakul egy konfliktus, az egyértelműen beteg elméjű felnőtt pedig elindul leánya után az emeletre. Ekkor a játékosnak kell meghoznia a döntést: vár a földszinten, ahogy az apa parancsolta, vagy utánamegy, és nem hagyja, hogy megtörténjen, aminek nem szabad megtörténnie. Ha tétlen marad, akkor az apa végül megöli a kislányt. Itt kaptak vérszemet a szenzációhajhász oldalak, olyan mondatokkal dobálóztak, mint például "Egy rettenetesen erőszakos videojáték kerül hamarosan a piacra, amiben egy apa halálra veri a saját lányát", ami természetesen az arra fogékony kommentelőket azonnal a billentyűzet megragadására ösztönzi. 

Nyilvánvalóan nem vétlenül került rá a 18+ jelzés a Detroit: Become Human dobozára. A játék komoly témákat feszeget, ahogy azt például felnőtteknek szóló filmek és sorozatok is teszik. Mivel azonban videojátékokról van szó, a laikusok egyből azonosítják a gyerekeknek szóló játékokkal. A különösen visszás, hogy a Detroitban pont az az egyik lehetőségünk (ha nem is a feladatunk), hogy megakadályozzuk a családon belüli erőszakot. Ha nem teszünk semmit, akkor megtörténik a tragédia ugyanúgy, ahogy a való életben is megtörténne. Ha lépünk, van esélyünk változtatni, de még így is sokféle végkimenetel lehetséges. Márpedig az életben is történnek borzalmak, amik nem tűnnek el attól, hogy nem beszélünk róluk. Lehet viszont tenni ellenük.

Az egészben az a legszomorúbb, hogy pontosan tudjuk, miért írták meg így az előzetest kritizáló cikkeiket bizonyos oldalak. Azokat, akiknek nincs közelebbi kapcsolatuk a videojátékokkal, és még mindig azt hiszik, hogy csak kisgyermekek múlatják velük az időt, egyetlen másodperc alatt ki lehet akasztani ilyen cikkekkel. A dühös olvasó pedig azonnal kattint. Ha esetleg nektek is van olyan ismerősötök, akit hajlamosak az ilyen írások megtéveszteni, akkor inkább küldjétek el neki ezt a cikket, hátha sikerül felnyitni a szemét. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)