Hirdetés

Vélemény: ezért felesleges háborogni a Diablo Immortal miatt

|

A Blizzard előre figyelmeztetett mindenkit, mégis cunamiként indult meg a népharag a mobilos Diablo bejelentésének pillanatában.

Hirdetés

Az idei BlizzCon előtt még csak az volt biztos, hogy valamiféle Diablo bejelentéssel készül majd a Blizzard csapata, de senki sem tudta pontosan, mire is számíthatunk az anaheimi rendezvény során. Az viszont teljesen egyértelmű volt, hogy nem egy esetleges negyedik részt fognak itt bemutatni, mivel a Blizzard nem győzte hangsúlyozni, hogy nem egy eget rengető nagy leleplezésre kerül majd sor, úgyhogy teljesen felesleges durva pulzusemelkedésre számítani. Nyilván vannak, akik ezt egyszerű elterelésnek hitték, illetve mindenki másnál eltérő szinten mozog a "nagy horderejű" bejelentések mércéje. Mindenesetre az biztos, hogy számozott folytatást vizionálni most teljesen felesleges volt. Egyébként, ha engem kérdeztek, én egy Diablo animációs sorozat trailerének levetítésére raktam volna a tippemet, elvégre erről a vonalról is elég sok kósza pletykát lehetett hallani mostanában. Most viszont már tudjuk, hogy a többszörösen aláhúzottan "kisebb volumenűnek szánt" bejelentés tárgya egy mobilos Diablo spin-off, a Diablo Immortal

Hirdetés

Érdekes dolog az, hogyan viszonyul az ember saját rajongása tárgyához. Ha imádunk egy filmet, könyvet vagy videojátékot, akkor előfordulhat, hogy egy idő után már annyira közel kerül a szívünkhöz, hogy saját elvárásaink és vágyaink is belefonódnak az alapműbe, elfeledjük annak hibáit, felmagasztaljuk erényeit és ami jelen esetben a legfontosabb, teljesen elutasítjuk azokat az új irányokat, amik nem pontosan a mi személyes ízlésünk szerint lettek kijelölve. A Blizzard legkeményebb rajongói, sőt maguk a Diablo fanok a kezdetektől fogva keményvonalas PC-s arcok voltak. Nekik kellett most valahogy reagálniuk az alábbi előzetesre úgy, hogy bár tudták, most még nem kapnak Diablo 4-et, a szívük mélyén mégis erre vágytak, attól pedig végképp kiégtek, hogy a tőlük leginkább távolinak tűnő platformot célozza meg az új játék. Olyan ez, mint mikor nézed a Titanicot és pontosan tudod, Leo a végén annak rendje s módja szerint bele fog csúszni a jeges vízbe, mégis szurkolsz, hogy túlélje. Csak épp a stáblista alatt nem fogsz a tévével kiabálni, hogy miért is lett így. 

Miközben gépelek, a Diablo Immortal cinematic előzetese 16 ezer felfelé és 427 ezer lefelé mutató hüvelykujjal "büszkélkedhet" a YouTube-on. Mit lehet ebből leszűrni? Egészen egyszerűen annyit, hogy a tömeg most is azonnal, indulatból és haraggal eltöltve ítél. Ugyanez volt 2016-ban a Official Call of Duty: Infinite Warfare első előzetesénél is, az a videó 3,7 millió dislike-nál állt meg. Rossz játék lett végül az Infinite Warfare? Nyilván erről mindenkinek más a véleménye, én például kifejezetten élveztem a kampányt. Megbukott vele a sorozat, jött a világvége, beszántották sóval az Activision székházat? Nem, a játékból 1,8 milliót adtak el az első héten, vezette a toplistát az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, sőt még Japánban is. Végül a betervezett számokat nem sikerült elérni, de így is 2016 legjobban fogyó videojátéka lett például az USA-ban (ez egyébként az utóbbi jó pár évben borítékolható minden CoD esetében, most talán a Red Dead Redemption 2 megtöri a sort). Összegezve: az emberek felháborodtak, mert egy második világháborús CoD-ot szerettek volna végre, de újra egy jövőben játszódó epizódot kaptak. Végül pedig ugyanúgy megvették a játékot, ahogy bizony szerintem sokan azok közül is pörgetni fogják az Immortalt, akik most még a Blizzard portásait is elásnák a hátsó kertben. 

A 2018-as évben előreláthatólag a játékipar összbevételének, 137,9 milliárd dollárnak az 51 százalékát adják a mobilplatformos költések. Ez tavaly még csak 46 százalék volt, de az előrejelzések szerint 2021-re már 59 lesz egy 180 milliárdos piacon. A mobil pedig Ázsiában, különösen Kínában nagyon erős. Az említett 137,9 milliárd dolláros bevételből Kína önmagában 37,9 milliárdot ad ki (viszonyításképpen Európa, a Közel-Kelet és Afrika együttesen termel 28,7 milliárdot, egész Észak-Amerika pedig 32,7 milliárdot), tehát 2018-ban a játékipar bevételének 28%-a egyetlen országból származik. Teljesen őszintén: bolond lenne a Blizzard a füle mellett elengedni a piac ilyen irányú alakulását. Érdekes kérdés viszont az, hogy származik-e ebből bármiféle kára azoknak, akik nagy, számozott Diablo epizódokat szeretnének csak és kizárólag - azon kívül persze, hogy idén nem mutattak nekik egy negyedik részt.

Nos, az már biztos, hogy párhuzamosan több Diablo projekt is formálódik, legalább két külön csapattal. Míg az egyik banda a NetEase embereivel karöltve kalapálja a Diablo Immortalt, egy másik kompánia egy eddig még be nem jelentett Diablo játékon ügyködik. Lehet persze összeesküvés elméleteket gyártani és azt magyarázni, hogy ez csak tűzoltás, de a korábbi álláshirdetések is arra engedtek következtetni, hogy a Blizzard több vasat is tart a tűzben, biztosan nem a minap jutott eszükbe a második projekt ötlete. Azt se felejtsük el, hogy egészen pontosan 12 év telt el a második és a harmadik Diablo epizód között. Jelenleg ennek a felénél járunk, hiszen 2012-ben jelent meg első körben a Diablo III. Kicsit fura tehát már emiatt is követelőzni és kongatni most a vészharangot, nem is beszélve arról, hogy a Diablo Immortal által kitermelt, valószínűleg meglehetősen magas pénzhalom tetemes részét jó eséllyel egy következő játékba, akár egy esetleges Diablo 4-be lapátolja majd át a cég. Mazur fogalmazott úgy a szerkesztőségi Facebook beszélgetésünkben (ennek a beszélgetésnek egyébként bizonyos részleteit tök jó lenne néha megosztani veletek, mivel nyilván mi is különböző véleményen vagyunk, Duncan például teljesen másképp látja a mostani Diablo ügyet, mint én, mégis simán tudunk érveket ütköztetni bármiféle indulat nélkül, a szakmaiság megtartásával, de egy baráti csevegés keretei között), hogy valószínűleg a Red Dead Redemption 2 sem készülhetett volna el ebben a formában a GTA Online hihetetlen mikrotranzakciós bevételei nélkül. 

Adott tehát egy játék, ami egy csomó pénzt fog hozni a konyhára egy folyamatosan erősödő platformon, miközben olyan telefonok jelennek meg, mint a Mate 20, ami elvileg a Nintendo Switchnél is komolyabb teljesítményre képes. Lehet ágálni a mobilok előretörése ellen, de én azon a véleményen vagyok, hogy még az a jobbik eset, ha egy mobiljáték is készül, hogy tele legyen a kassza és mellette dolgoznak egy teljes értékű részen is. Vannak, akik nem így döntöttek és lassan már csak pacsinko gépeket gyártanak - ugye, Konami? 

Érteném a felháborodást, ha a Blizzard úgy lengette volna be az eseményt, hogy most kapjuk a világ legnagyobb bejelentését a Diablo sorozattal kapcsolatban, de erről szó sem volt. Én is szeretnék majd egy új számozott részt, de nem érzem személyes sértésnek azt, hogy nem ez lesz a következő megjelenése a cégnek. Ha felhúznám magam, hogy a kiadók nem csak és kizárólag azokon a játékokon dolgoznak, amik az én személyes ízlésemhez passzolnak, akkor bizony egy garantált infarktussal néznék szembe. Úgy látom, hogy a Blizzard a rajongói reakciók megbecslésében hibázott, egyszerűen nem gondolták, hogy ekkora lesz a népharag. Megtehették volna azt, amit a Bethesda is meglépett az E3-on, ahol megmutatták nekünk a The Elder Scrolls VI teaserét csak azért, hogy ne csak a Fallout 76 láttán érzett heves szekunder szégyenérzet dolgozzon bennünk. Ez viszont szerintem végtelenül olcsó húzás, ami egyébként gyengíti is a mostohagyermek szerepét kapó játék várható teljesítményét. 

Várjuk meg, milyen lesz majd egyáltalán a Diablo: Immortal, ami az első, a játékot kipróbálóktól származó beszámolók alapján egyébként sokaknak tetszik. És kérlek titeket, ne írjuk le rögtön azért, mert érintőképernyőn kell irányítani. Kaci világított rá arra a korábban említett beszélgetésben - miközben HP kitért arra, hogy manapság már tényleg a világon minden túl van reagálva, így felesleges is fennakadni ezen -, hogy a Diablo 2-ben is két egérgombot nyomkodtunk végig, mégis imádtuk, sőt, a legkeményebb rajongók Diablo 2 Remasteredöt szeretnének. Ott nem lenne gond a faék egyszerű irányítás? 

Nagyon érdekes témának tartom a hardcore-abb játékosréteg heves és agresszív reakcióját a mobilpiacra, ebbe szerintem egy kis félelem is vegyül. Mert lehet a mobiljátékokat kedvelni, elfogadni, vagy épp utálni, de a számok világosan beszélnek, a jövő pedig feléjük tendál. Szerencsére viszont addig is akad temérdek remek cím a létező összes platformra, amik közül válogathatunk. Biztos vagyok benne, hogy előbb vagy utóbb közöttük lesz a Diablo 4 is. Felesleges addig háborogni, valamikor odáig is el-eldöcög majd a szekerünk. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)