Hirdetés

Doom - ma 20 éves a legenda

|

A játék, amely örökre megváltoztatta a videójátékokról alkotott képünket éppen 2 évtizede látta meg a napvilágot.

Hirdetés

doom1_0.zip. Egy 2 megás állomány egy amerikai egyetem szerverén, amelyről a legtöbben azt sem tudták, mire számítsanak amikor megnyitják. Nem volt éjféli nyitás, bétakulcs osztogatás, vagy több millió dolláros marketing kampány. Egy 2MB méretű mappa volt csupán, amely forradalmasította nem csak a játékipart, hanem a hálózati kommunikációt is.

A játék első változata kb. 9 hónapig készült egy kis fejlesztőcsapat műhelyében akiket John Carmack vezetett. Az Id Software akkor 23 éves alapítója kivételes tehetségnek bizonyult, korábban elképzelhetetlen technikai újításokat vezetett be. A grafikai fájlok egy WAD (Where's All the Data) mappában kaptak helyet, ezzel is elősegítve, hogy mások könnyen modolhassák majd a játékot. A Doom-ot elsősorban a korábban sosem látott grafikai megoldások emelték ki elődei közül. A pályatervezés újdonságai, változó fény és magasságviszonyok mind-mind valami újat hoztak a játékiparba.

A Doom többjátékos módja tette népszerűvé a Deathmatch-et, amely nélkül ma el sem tudunk képzelni online lövöldét. Már '93-ban cafatokra lőhettük egymást, csak egy modemre volt hozzá szükség. A Doom - mint akkoriban a legtöbb játék egyébként - kifejezetten nehéz volt, a legtöbb játékos soha nem jutott volna a végére csalás nélkül. Szerencsére segítségünkre volt az IDDQD és az IDKFA, amelyek azóta is a gamer társadalom legféltettebb örökségei közé tartoznak.

Az első részt 2 éven belül több mint 10 millió játékoshoz jutott el, és állítólag több számítógépre telepítették mint a Windows 95-öt. Nem csak egy játék, egy életérzés volt. A sorozatot később még 2 rész, 4 regény valamint 2005-ben egy jószándékkal közepes film is követte, így téve teljessé a Doom univerzumot. A játék alapján egyébként egy fantasztikus társasjáték is készült, amelynek beszerzése a GameStar előfizetői akción keresztül a leggazdaságosabb.

Az id Software-t nemrégiben otthagyó John Carmack jelenleg az Oculus Rift-en dolgozik, és ha egyszer már sikerült forradalmasítania a játékvilágot, miért ne sikerülhetne neki újra?

Érdemes megnézni az IGn videóját is, akik John Romero-val DOOM-oztak egyet a szülinap örömére.

Nektek van kedvenc Doom-os élményetek?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)