Hirdetés

EA kontra Ubisoft: botrány a dolgozói szerződésekkel

|

Túlzás nélkül állítható, hogy botrány tört a világ jelenlegi két vezető játékkiadója, az Ubisoft és az Electronic Arts között. A probléma tárgya a Ubisoft alkalmazottai által aláírt munkáltatói szerződés egy bekezdése, amely kimondja, hogy a munkaviszony megszűnését követő egy éven belül nem igazolhatnak át másik játékkiadóhoz. 2003. augusztusában hasonló okból vitt a kanadai bíróság elé egy ügyet a Ubisoft. Ekkor öt korábbi alkalmazottját perelte be, mivel azok a szerződést megszegve egy éven belül munkát vállaltak az Electronic Artsnál. A pereskedés elhúzódott, mialatt az öt szerencsétlen nem dolgozhatott sehol. A Ubisoft került ki győztesként, ám azóta a szerződéseken semmit nem változtattak. A botrány most újból kirobbant, miután egy korábbi Ubisoft grafikus művészt át szeretett volna venni az EA saját montráli stúdiójába. Kiderült azonban, hogy őt még köti a korábbi munkáltatóval kötött szerződése. Így az EA egy levélben adott hangot felháborodásának, kritizálva a Ubisoft politikáját, amellyel alkalmazottait őket gátló szerződések megkötésére kötelezi. A Ubisoft Montreal elnöke, Martin Tremblay egy telefoninterjúban elmondta, hogy a levélben azzal vádolják őket, hogy gátolják a játékipar fejlődését és terjedését, továbbá korlátozzák az alkalmazottak kreatív szabadságát. A levelet korábbi kollégája, Alain Tascan írta, az EA Montreal egyik menedzsere. Tremblay elmondta, hogy a szerződésben csak akkor veszik bele ezt az egy éves korlátozást, ha úgy gondolják, az alkalmazott túl sok információval rendelkezik. Hozzátette, a Ubisoft Montreal nyolcéves fennállása alatt eddig egyetlen egyszer élt a szerződés ezen pontjának megszegésére irányuló váddal. Ez volt a már fent leírt 2003. augusztusi ügy. Mellékesen pedig elmondta, hogy tudomása szerint az Activision is hasonló módon beleveszi a munkáltatói szerződésbe az egy éves megkötést. Az EA úgy reagált, hogy egyáltalán nem támadó szándékkal írták a levelet. Mindössze arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a játékfejlesztőknek jogot kell biztosítani arra, hogy ott végezhesse munkáját, ahol azt szeretné.

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)