Advertisement
Hirdetés

Economic War

|

Azt hiszem, mindenki elj√°tszott m√°r a gondolattal: mi lenne, ha a vil√°g egyik vezetŇĎ hatalm√°nak ir√°ny√≠t√≥jak√©nt orsz√°gok sorsa felett d√∂nthetne, felvir√°goztatva ezzel √∂reg bolyg√≥nkat. A Monte Cristonak h√°la megtudhatjuk mi lenne...

Hirdetés

A Monte Cristo elŇĎzŇĎ gazdas√°gi szimul√°ci√≥i, a Wall Street Trader 1999, 2000, TV Star, Start Up 2000 - olyan c√≠mek, melyek a rajong√≥k f√ľlei sz√°m√°ra biztosan ismerŇĎsen csengenek - bizony√≠tott√°k, hogy a programoz√≥k otthonosan mozognak ezen a cs√∂ppet sem egyszerŇĪ ter√ľleten. A j√°t√©kban kiv√°l√≥an √∂tv√∂zt√©k a komoly gazdas√°gi strat√©gi√°t √©s a kiss√© blŇĎd megjelen√≠t√©st, ami azonban egy√°ltal√°n nem zavar√≥. Ezzel siker√ľlt egy√©bk√©nt az ilyen j√°t√©kok gyermekbetegs√©gek√©nt
sz√°mon tartott "sz√°raz, √©s purit√°n k√∂r√≠t√©sbe" olyan sz√≠nt vinni√ľk, amely manaps√°g m√°r minden programnak kij√°rna. Persze nem a 3D-s megjelen√≠t√©srŇĎl vagy a sz√≠npomp√°s effektekrŇĎl besz√©lek, hanem egy nagyon ig√©nyesen megrajzolt j√°t√©kt√©rrŇĎl √©s az idŇĎnk√©nt feltŇĪnŇĎ, karikat√ļra-szerŇĪ emberk√©krŇĎl (korm√°nyfŇĎkrŇĎl, k√©mekrŇĎl, miniszterekrŇĎl). A rajzfilmszerŇĪ megjelen√≠t√©s n√°lam nagyon bej√∂tt; az √∂sszes gy√°r mozog, l√°tszik, hogy folyik benn√ľk a termel√©s. Term√©szetesen ezt se gondolja senki t√ļl komolyan: az arra hivatott termelŇĎ egys√©gben a mŇĪholdak p√©ld√°ul egyenk√©nt ugr√°lnak be egy gumiasztalr√≥l a v√°rakoz√≥ hordoz√≥rak√©t√°ba? :)

A j√°t√©k c√©lja: orsz√°gok eredm√©nyes korm√°nyz√°sa. Ezt persze a j√°t√©k m√°s √©s m√°s szempontokon kereszt√ľl √©rt√©keli. Egy-egy k√ľldet√©sben att√≥l f√ľggŇĎen, hogy milyen orsz√°got v√°lasztottunk, a c√©l is v√°ltozik. Ezek k√∂z√ľl az egyik legjellemzŇĎbb a k√∂vetkezŇĎ v√°laszt√°sok megnyer√©se ("affene, m√°r megint pont v√°laszt√°si idŇĎszakban √ľt√∂tt be ez az embarg√≥"), de lehet ez egy konkurens korm√°ny padl√≥ra k√ľld√©se ("mire val√≥ ez a nagy piros gomb?"), vagy a mobiltelefon-gy√°rt√°s feletti teljes uralom megszerz√©se ("Neked van m√°r pok√©monos elŇĎlapod?"). B√°rmi legyen is a c√©l, a dolgunk nem lesz egyszerŇĪ: √°ltal√°ban 6-7 orsz√°ggal kell felvenn√ľnk a versenyt, √∂ssze kell tudnunk hangolni a gazdas√°got √©s megfelelŇĎ diplom√°ciai nyom√°ssal kedvezŇĎ mederbe kell tereln√ľnk a j√°t√©kmenetet.

A program bonyolults√°ga miatt az egy√©bk√©nt igen gyorsan letudhat√≥ tutorial ut√°n sem lettem okosabb, hogy mit is kellene pontosan tennem a siker √©rdek√©ben? Az elsŇĎ k√ľldet√©st v√°lasztottam, melynek t√∂rt√©nete 2005-ben kezdŇĎdik. A vil√°g √≥hatatlanul k√∂zeleg a t√ļln√©pesed√©s fel√©, amikor is az amerikaiak piacra dobj√°k hormonkezelt marh√°ikb√≥l k√©sz√ľlt hamburgereiket √©s a g√©nmanipul√°lt b√ļz√°b√≥l k√©sz√ľlt keny√©rcsod√°ikat. Itt a lehetŇĎs√©g, hogy az ember meg√°llja a hely√©t ebben a "fokoz√≥d√≥ nemzetk√∂zi helyzetben", √©s √ļgy ir√°ny√≠tsa kiv√°lasztott orsz√°g√°t, hogy a v√°laszt√≥polg√°rok 4 √©v ut√°n is √©rdemesnek tal√°lj√°k m√©g egy ciklusra.

Az elsŇĎ 100 nap

Indul√°skor egy, m√°r alig bŇĎv√≠thetŇĎ gazdas√°got kapunk a kez√ľnkbe, melynek megvannak a maga erŇĎss√©gei √©s gyenges√©gei is. Ezzel kapcsolatban j√≥, ha azonnal t√°j√©koz√≥dunk a kereskedelmi statisztik√°kb√≥l, ahol nagyon sz√©pen l√°tszik, hogy orsz√°gunk √©s persze ellenfeleink miben szenvednek hi√°nyt, vagy √©ppen miben bŇĎvelkednek. A marad√©k munkaerŇĎ-kapacit√°st √©rdemes a legjobban lemaradt gazdas√°gok felz√°rk√≥ztat√°s√°ra k√∂lteni (√©rtsd ezalatt gy√°rak √©p√≠t√©s√©t). A mezŇĎgazdas√°g, √©lelmiszer-gazdas√°g p√©ld√°ul a j√°t√©k komolys√°g√°hoz m√©rten olyan ter√ľleteket tartalmaz, mint paradicsom, kukorica, camembert sajt, parf√ľm, √©s cipŇĎ :).

A j√°t√©kmenet tulajdonk√©ppen val√≥s idejŇĪ (h√°rom fokozatban √°ll√≠that√≥ lefoly√°si sebess√©ggel), de h√≥napos lebont√°sban termelŇĎdnek a term√©keink. G√©pi ellenfeleink minden h√≥nap elej√©n r√°nk z√ļd√≠tj√°k aktu√°lis kereskedelmi √≥hajaikat (kinek egy-egy √ļj cipŇĎ, kinek √ļj parf√ľm kell - persze ezer tonn√°s t√©telben). Ezeket jogunk van visszautas√≠tani (az esetek j√≥ fel√©ben r√°nk n√©zve nagyon elŇĎnytelen √ľzletet szeretn√©nek k√∂tni), de a j√≥ kapcsolatok √°pol√°sa √©s persze gazdas√°gi f√ľgg√©s√ľnk miatt musz√°j kereskedn√ľnk.

Diplom√°cia seg√≠ts√©g√©vel rengeteg dolgot el√©rhet√ľnk, amihez persze sz√ľks√©g√ľnk lesz diplomat√°kra, akik az egyes orsz√°gokban √©p√≠tett nagyk√∂vets√©geken szereznek erre vonatkoz√≥ pontsz√°mokat. Az ilyen m√≥don √©s persze t√∂rv√©nyesen el√©rhetŇĎ lehetŇĎs√©geink a gazdas√°gi embarg√≥t√≥l a nemzetk√∂zi seg√©lyen √°t a nemzetk√∂zi katonai beavatkoz√°sig terjednek, de ak√°r egy-egy sz√°munkra elŇĎny√∂sebb kereskedelmi akci√≥t is megt√°mogathatunk politikai √ļton. Ezek seg√≠ts√©g√©vel indul az egyszeri j√°t√©kos a kitŇĪz√∂tt c√©l fel√©?

Kisebb kapuk

A ravaszabb r√≥k√°k viszont kihaszn√°lj√°k a j√°t√©k adta lehetŇĎs√©gek teljes t√°rh√°z√°t. A j√°t√©k nem √≠t√©li el a megveszteget√©st, ipari k√©mked√©st, szabot√°zsakci√≥kat, vagy a politikusok mag√°n√©let√©ben val√≥ turk√°l√°st. (Milyen szimpatikus strat√©giai/manager j√°t√©kok vannak ebben a h√≥napban...:) Bad Sector.) Ezeket az opci√≥kat is el√©rhetj√ľk, mind√∂ssze a nagyk√∂vets√©geken tany√°z√≥ diplomat√°inkat kell √°tneveln√ľnk k√©mekk√©. A saj√°t orsz√°gunkban persze sz√ľks√©g√ľnk van ellenk√©mekre, akik az elh√°r√≠t√°st v√©gzik, k√ľl√∂nben olyan kellemetlen √©lm√©nyben lehet r√©sz√ľnk, hogy a v√°laszt√°sok elŇĎtti h√≥napban valaki lencsev√©gre kap, amint √©ppen egy ifj√ļ h√∂lgyem√©nnyel osztod meg a szivargyŇĪjtem√©nyedet? (Az ciki, pl√°ne ha csak egy sz√°l van belŇĎle...:) Bad Sector)

Az ellenf√©l orsz√°g√°nak gazdas√°gilag val√≥ t√∂nkret√©tel√©re a legbrut√°lisabb, √°m egy√©rtelmŇĪen leghat√©konyabb m√≥dja a piros gomb haszn√°lata. Tiszta m√≥dszer, csak a termelŇĎ √©p√ľletek pusztulnak el, nem sz√ľletnek ut√°na k√©tfejŇĪ teh√©nk√©k?

Tapasztalataim szerint az ellenfelek mocskos m√≥don kihaszn√°lj√°k az √∂sszes tr√ľkk√∂t, m√©g akkor is, ha a legszorosabb gazdas√°gi √©s politikai partners√©gi viszonyban vagyunk. Kereskedelmi aj√°nlataikra ugyanez igaz: vigyorogva ny√ļjtanak √°t olyan szerzŇĎd√©stervezetet, hogy sim√°n bukom rajta az orsz√°g egyhavi bev√©tel√©t, ha elfogadom. Ha √©n pr√≥b√°lkozom hasonl√≥val, ŇĎk persze azonnal visszadobj√°k.

N√©gyf√©le viszonyt alkalmaz a j√°t√©k mesters√©ges intelligenci√°ja. Ezek alapj√°n az orsz√°gok lehetnek agressz√≠vek, bar√°ts√°gosak, kiegyens√ļlyozottak (t√∂bbnyire semlegess√©get szeretŇĎk) √©s a teljes belsŇĎ ell√°t√°sra berendezkedŇĎk. Sajnos, valahogy az USA mindig az elsŇĎ felfog√°s szerint mŇĪk√∂d√∂tt; volt, hogy egy t√∂rt√©net elej√©n kap√°sb√≥l hadat √ľzent nekem, √©s elkezdte atommal sz√≥rni N√©metorsz√°gom vadreg√©nyes t√°jait. Ezt 1940 k√∂r√ľl m√©g eln√©zn√©m, node 2005-ben milyen alapon?

A v√©letlennek is nagy szerep jut: sokat dobhat n√©pszerŇĪs√©geden, ha v√©letlen√ľl (a r√°k elleni hossz√ļ harc ut√°n :)) elhal√°lozik kedvenc macsk√°d. A n√©pek ugyanis im√°dnak empatikusak lenni, √©s t√∂m√∂tt sorokban sajn√°lnak majd szeg√©ny Tibby elveszt√©se miatt?

A m√°r eml√≠tett k√ľldet√©sen k√≠v√ľl m√°sik h√©t √°ll m√©g rendelkez√©s√ľnkre, hogy √°t√©lj√ľk a val√≥di politika √©s gazdas√°g sz√∂vev√©nyes vil√°g√°t. Ez √≠gy elsŇĎre sem tŇĪnik soknak, √©s val√≥ban: a j√°t√©kot gyorsan v√©gig lehet j√°tszani, a k√ľldet√©sek egyre nehezednek, te pedig egyre tapasztaltabb politikus leszel. A r√∂vid egyj√°t√©kos m√≥d ellens√ļlyoz√°s√°ra ind√≠thatunk multiplayer j√°t√©kot is helyi h√°l√≥zaton. Itt m√©g nagyobb szerephez jutnak a piszkos tr√ľkk√∂k: √©lvezetesebb dolog valamelyik bar√°tod embereit megvesztegetni, hogy lopjanak el egy-k√©t ipari szabadalmat, vagy √©ppen sziv√°rogtass√°k ki a sajt√≥nak eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°idat.

Az Economic War nagyon j√≥ program, melyet a saj√°tos megjelen√≠t√©s √©s hangulat a "kŇĎkem√©ny" strat√©g√°kon k√≠v√ľl is mindenki sz√°m√°ra em√©szthetŇĎv√© tett. √Črdemes kipr√≥b√°lni; √©n teljes m√©rt√©kben bele tudtam √©lni magam a teljhatalm√ļ vezetŇĎ szerep√©be (aki nem riad vissza semmilyen eszk√∂ztŇĎl c√©ljai el√©r√©s√©nek √©rdek√©ben), √©s nagyon j√≥l sz√≥rakoztam saj√°ts√°gos po√©njain.

grafika 4/5
játszhatóság 5/5
zene 4/5
hanghat√°sok 4/5

Pro:
blŇĎd, rajzfilmszerŇĪ st√≠lus
poénok
piszkos tr√ľkk√∂k

Kontra:
néha kevésbé következetes ellenfelek
rövid

86%

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. m√ļlva automatikusan bez√°r Tov√°bb az oldalra »

√ögy tŇĪnik, AdBlockert haszn√°lsz, amivel megakad√°lyozod a rekl√°mok megjelen√≠t√©s√©t. Amennyiben szeretn√©d t√°mogatni a munk√°nkat, k√©rj√ľk add hozz√° az oldalt a kiv√©telek list√°j√°hoz, vagy t√°mogass minket k√∂zvetlen√ľl! Tov√°bbi inform√°ci√≥√©rt kattints!

Ne maradj le a legfontosabb h√≠rekrŇĎl! Enged√©lyezd, hogy √©rtes√≠t√©seket k√ľldj√ľnk, √©s cser√©be elsŇĎk√©nt tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamel√ľnk, becssz√≥!)