Hirdetés

Egy bolond százat csinál

|

Nem feltétlenül rossz az, ha régi nagy magyar filmeket újra elővesznek és a mai kornak megfelelően feldolgozzák azokat. Láthattunk már több ilyen sikeres alkotást is: kezdhetnénk a Meseautóval és folytathatnánk a jelen esetben tárgyal filmmel.

Hirdetés

A rendező Gyöngyössy Bence nevéhez fűződik egyébként a szintén elég nagy sikereket elért Egy szoknya egy nadrág is direktorálása, illetve a már emlegetett Meseautó, Hyppolit feldolgozások, és az Ámbár tanárúr is. Utóbbi háromnál produceri szerepet vállalt Gyöngyössy.

A klasszikus

Új filmjében is a humor kapta a főszerepet, olyan ismert magyar színészekkel, mint Oroszlán Szonja, Gáspár Sándor, Gesztesi Károly és Szabó Győző. A történet szerint Dömötör (Gáspár Sándor) anyakönyvvezetőt kirúgják állásából, ezért úgy dönt, este "megünnepli" barátaival a történteket egy nívós éjszakai bárban. Itt azonban összekeverik őt egy minap elhunyt sikeres vállakozóval. A reményvesztett Döme így aztán örömmel veti bele magát a milliomos szerepébe, ami persze számos bonyodalomat szül.

A megvalósítás egészen profi, hiszen a 30 napos forgatási időre 380 millió forintot tudtak összeszedni, illetve elkölteni a készítők. A jelenetek nagy része egy Budapest külvárosában található villában lettek leforgatva, de bepillanthatunk egy elhagyott raktárépület belsejébe, sőt kínai étterembe is. Az összes helyszín számos komikus szituációt szül.


A karaktereket igyekeztek néhány mai tipikus társadalmi csoportra bontani. Láthatunk egy adag buta plázacicát, álmodozó konzervatív leányzót, lecsúszott értelmiségieket, általános iskolából is kicsapott bűnözőféléket, sőt kínai bevándorlókat is. Meglepő módon Oroszlán Szonja most nem azt a fajta buta libát alakítja, akit általában szokott, de persze szőke hajszínét ezúttal sem hazudtolja meg. Ő a meghalt gazdag vállalkozó barátnője, aki Döme felbukkanásával természetesen semmit nem fog érteni a kialakult helyzetből - persze ez egy ideig a többiekre is igaz.


A cselekmény szépen, viszonylag lassú felvezetéssel indul meg, ám a bonyodalom már néhol túlzásokat tartalmaz. Az érdeklődést egészen a végéig sikerül fenntartani, folyamatosan jönnek az új események, amelyek ráadásul egyszerre több helyszínen játszódnak. Sikerült a váltogatást úgy megoldani, hogy azok nem váltak zavaróvá, sőt inkább a humort fokozták.


Erőltetett poénok alig találhatók a filmben, legalábbis ha figyelembe vesszük, hogy a humoros szituációk nagy része a valós életben is megtörténhetett volna. Ullmann Mónika szerepére külön nem akartam és most sem fogok kitérni, de könnyen elronthatták volna a filmet, ha nem úgy valósítják meg karakterét, ahogy az majd látható lesz. Olyan kis apróságokat sikerült belecsempészni a filmbe, amelyek mindenki számára élvezhető teszik annak legalább egyik aspektusát.

Elnézést kérek, amiért nem írtam konkrétumokat, de ezt a filmet tényleg ajánlom mindenkinek :) Nyugodtan elfelejthetjük a "remake" jelzőt. A rendező is külön kihangsúlyozta, hogy csak az ötletet merítették a klasszikus alkotásból, minden mást újra ki kellett találni. Hát, ez remekül sikerült!

Értékelés: 91%
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)