Hirdetés

Egyre biztosabb, hogy szakít a FIFA és az EA

|

Az Electronic Arts vezetője belső megbeszélésen fejtegette, miért nem előnyös már számukra a FIFA licenc.

Hirdetés

Évtizedeken át kiszámítható mederben csordogált a virtuális foci rajongóinak élete, hiszen jól tudták, hogy minden szezonkezdetre megérkezik az aktuális FIFA és PES, nekik nincs más dolguk, mint választani. Ebbe az idilli állapotba rondított bele a közelmúltban a Konami először azáltal, hogy megszabadult a Pro Evolution Soccer, azaz PES elnevezéstől, majd free-to-play koncepcióra váltott és tavaly már egyenesen az év legrosszabb játéka címének megszerzésére pályázott.

A következő (még csak enyhe) sokk akkor érte a játékosokat, amikor Cam Weber, az EA Sports Group ügyvezetője közölte, hogy felülvizsgálják a FIFA-val kötött megállapodást, fontolóra veszik, hogy a jövőben más néven folytassa pályafutását a világ legsikeresebb sportjátéksorozata.

Hirdetés

Ezt a témát melegítette fel nemrég Andrew Wilson egy megbeszélésen, az ott elhangzottakat pedig a Video Games Chronicle szellőztette meg. Ez alapján az Electronic Arts ügyvezetője azt sugalmazta, hogy a kiadó még jobban is járhat azzal, ha közel 30 év után a FIFA nélkül építi tovább saját focimárkáját. Az érvényben lévő megállapodás 2022 végén, a katari rendezésű világbajnokság után fut ki, emiatt valószínűsíthető, hogy az idei játék még FIFA 23 címmel kerül a boltok polcaira.

Wilson úgy fogalmazott, hogy szerinte a FIFA brand jelent videojátékként, mint a labdarúgást szabályozó nemzetköz testületként, ezért keményen dolgoznak azon, hogy megértessék a FIFA-val, hogy a kiadónak mire lenne szüksége a jövőben.

"Egy olyan évben, amikor nincs világbajnokság, voltaképp csak négy betűt kapunk a FIFA-tól, amit a doboz borítójára rakhatunk, mindezt egy olyan korban, amikor az emberek már nem is látják azt a dobozt, mert digitálisan vásárolnak. Persze más a helyzet a labdarúgó-világbajnokság évében, mert hozzáférünk mindahhoz, ami a vb-vel jár, ám éves alapon szemlélve a foci globális kontextusát meg kell állapítanunk, hogy a világbajnokság fontos ugyan, de nem a legfontosabb. Van 300 másik licencünk, amiből pont azok a tartalmak származnak, amelyek a leginkább lekötik a játékosainkat."

Sőt, az EA első embere egészen odáig merészkedett, hogy a megállapodást a franchise növekedését visszafogó gátnak nevezte, mivel annak értelmében csak bizonyos, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel szerződött márkák jelenhetnek meg a játékokban. Emellett a FIFA licenc egyértelmű határokat szab a tekintetben is, hogy milyen játékmódok készülhetnek.

"A játékosaink több játékmódot szeretnének, nem csak 11v11-et, valamint az eddigiektől eltérő játékmenetet. Keményen harcolunk a FIFA-val, hogy elfogadtassuk velük mindazt, amit létre szeretnénk hozni, mert úgy érvelnek, hogy a licenc csak bizonyos kategóriákra vonatkozik."

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Végezetül Wilson hozzátette még, hogy Gianni Infantino FIFA-elnöknek is elővezette az imént említett problémákat, de nincs róla meggyőződve, hogy képesek lesznek kidolgozni egy mindkét félnek kölcsönös újabb megállapodást. Mi több, úgy gondolja, hogy hosszú távon több bevételre és több rajongóra, részükről pedig még nagyobb fokú aktivitásra tehetnek szert.

Mivel a FIFA az egyik legismertebb videojátékos brand, kétséges, hogy helytálló Wilson okfejtése, éppen ezért roppant izgalmas lesz megfigyelni, hogy ha tényleg nem állapodnak meg, akkor jövőre milyen eredményt ér majd el az EA focija. Emellett persze azt sem zárhatjuk ki, hogy a kiadó kommunikációja a tárgyalási taktika részeként mindössze azt a célt szolgálja, hogy lejjebb nyomja a licencdíjakat. Ti mit gondoltok erről?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)