Hirdetés

Eldőlt volna, hogy az Elden Ring vagy a The Witcher 3 a jobb játék?

|

Beszédes statisztikán hasonlíthatók össze az elmúlt évek sikercímei.

Hirdetés

Repül az idő, hiszen február 25-én már egy éve lesz, hogy a FromSoftware letarolta a videojátékos közösséget az Elden Ringgel, ami egy könnyen rabul ejtő nyílt világban tálalta a japán stúdió által bejáratott és népszerűvé tett soulslike-receptet. A játék nem meglepő módon valóságos díjesőt produkált a The Game Awardson, majd a Steam Awardson is nagyot ment, nem is beszélve a GameStar-olvasók szavazásáról, most pedig egy beszédes statisztika mutatja, mekkorát  is gurított vele a FromSoftware.

A ResetEra fórumozói évről évre egy threadben gyűjtik össze, hogy az egyes címek hány év játéka-díjat zsebelnek be, 2022-t pedig egyértelműen az Elden Ring dominálta, a maga 324 kitüntetésével több mint négyszeresen múlva felül a második helyezett God of War Ragnarökot. A teljes ranglista a következő:

  • Elden Ring (324)
  • God of War Ragnarok (74)
  • Immortality (6)
  • Pentiment (4)
  • Xenoblade Chronicles 3 (4)
  • A Plague Tale Requiem (3)
  • Citizen Sleeper (3)
  • Vampire Survivors (3)
  • Horizon Forbidden West (3)

Az Elden Ring által elért eredmény még látványosabb, ha az elmúlt évek két nagy sikercíméhez hasonlítjuk: a 2015-ös The Witcher 3 a maga korában 281, a 2020-as The Last of Us Part II pedig 322 év játéka-díjat gyűjtött össze, így a nyers statisztika alapján a komoly kihívásokat tartogató soulslike RPG még ezeket az alkotásokat is lepipálta.

Hirdetés

Azt ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy a ResetEra korábban a Game Awards Blogból és a Game of the Year Trackerről gyűjtötte az adatokat, ezek leállásával viszont már maguk a fórumozók végezték el a munkát. A leírás szerint az igazságos összehasonlíthatóság érdekében ugyan igyekeztek a régi források szabályaihoz igazodni, ám ettől függetlenül is megeshet, hogy vannak módszertani eltérések.

S mielőtt kikiáltanánk az Elden Ringet minden idők legjobb játékának, természetesen azt is le kell szögeznünk, hogy ez a díjazósdi eleve elég szubjektív műfaj, ráadásul a világszerte egyre népszerűbbé váló gaming miatt folyamatosan szaporodnak az év játéka-plecsniket osztogató szervezetek is. Magyarán semmi gond sincs azzal, ha esetleg a The Witcher 3-at vagy a The Last of Us Part II-t élvezted jobban, hiszen ebben a témában végső soron csakis az ember saját véleménye számít.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)